Aan de slag met notitie-app Ruff

© PXimport

Aan de slag met notitie-app Ruff

Geplaatst: 31 maart 2022 - 13:20

Aangepast: 25 november 2022 - 11:32

Redactie ID.nl

Een smartphone is een beetje als een Zwitsers zakmes, met het verschil dat je bijna oneindig veel functies toe kunt voegen middels apps. Helaas bieden veel apps ook meer dan je nodig hebt. De notitie-app Ruff houdt het eenvoudig en zorgt dat je direct kunt beginnen met het ordenen van je gedachten. We laten zien hoe je er gebruik van maakt!

Idealiter zou je direct moeten kunnen beginnen met een app, zonder al te veel afleidende elementen, terwijl de belangrijke functies natuurlijk wel bereikbaar zijn en gemakkelijk te vinden op het moment dat je ze nodig hebt. Een doeltreffend voorbeeld, als het om het schrijven van notities gaat, is Ruff. Het is van dezelfde makers als de toegankelijke weer-app Appy Weather. Ruff zorgt dat je direct kunt schrijven na het starten van de app, maar biedt als je wat verder kijkt ook handige extraatjes. De app blijkt erg praktisch voor het ordenen van je gedachten of het maken van wat aantekeningen tijdens een vergadering. Is het toch niet helemaal wat je zoekt? Aan het einde zetten we nog enkele alternatieven op een rijtje.

1 Installatie

Ruff kun je downloaden via de Play Store. De app is gratis, maar biedt enkele betaalde extra’s, die verderop aan bod komen. Kenmerkend voor de app is de minimalistische uitstraling. Daarvoor werd het in 2019 door Google beloond met een Material Design Award. Alle elementen – en dat zijn er standaard al niet veel – kun je nog verbergen, zodat je niets meer dan een canvas overhoudt om in te schrijven. Ruff heeft ook een vergelijkbare app voor Windows uitgebracht; er bestaat echter (nog) geen synchronisatiemogelijkheid tussen de versies voor Android en Windows. Alle notities staan dus op je toestel, maar kun je wel exporteren of delen met andere apps.

Aan de slag met notitie-app Ruff-15082296

© CIDimport

2 Beginnen

Als je Ruff opent, zie je direct een vel tekst met uitleg. Dit is je werkgebied en je kunt direct beginnen met het schrijven van teksten of aanpassen van de bestaande tekst. Wil je het notitieblok leegmaken, dan open je het menu via de zwevende actieknop rechtsonder, en kies je Leegmaken. Je voortgang wordt steeds automatisch opgeslagen en hersteld; je hoeft je over bestandsbeheer dus geen zorgen te maken. Dat betekent niet dat je aan één vel tekst gebonden bent. Je kunt teksten namelijk opbergen voor later, door je vinger even op het werkgebied te laten rusten en dan een veegbeweging naar links te maken. Als je de werkbalk naar boven schuift, zie je alle opgeborgen teksten. Je kunt ze openen maar ook, via het menu, kopiëren naar het klembord of delen met andere apps. Dezelfde werkbalk laat eveneens het aantal woorden, letters en de leesduur van de tekst zien.

3 Teksten verwerken

Aan de slag met notitie-app Ruff-15082296

© CIDimport

Een toolbar aan de onderzijde geeft tijdens het tikken van teksten toegang tot eenvoudige opmaakmogelijkheden. Zo kun je teksten vet maken, doorhalen, schuin af laten drukken of onderstrepen. Ook kun je bullets toevoegen of een genummerde lijst maken. Links in deze toolbalk zie je nog enkele buttons, onder meer voor het veranderen van de lettergrootte, omschakelen tussen lichte en donkere modus en voor het kopiëren van de tekst naar het klembord. Helemaal links zie je ook een instellingenicoontje, waarmee je de app nog wat gedetailleerder kunt instellen. De zwevende actieknop aan de rechterkant geeft je ook enkele nuttige opties. Zo kun je bijvoorbeeld de huidige tekst exporteren naar een bestand, of delen met een andere toepassing. Hierdoor kun je teksten ook gemakkelijk in andere apps gebruiken.

4 Extra instellingen

Open je de instellingen via de eerdergenoemde toolbalk, dan kun je onder meer het uiterlijk van de app instellen, zoals de lettergrootte en het lettertype, maar ook het gedrag van de app beïnvloeden. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven wanneer de toolbalk en werkbalk getoond moeten worden en wat Ruff bij het opstarten moet laten zien. Standaard zal de app verder gaan waar je was gebleven en het toetsenbord gesloten houden. Je kunt echter ook kiezen om direct met een nieuwe zin of paragraaf te beginnen, en met het toetsenbord paraat, zodat je vliegensvlug verder kunt werken aan je notitie. Er zijn overigens nog wat andere handige trucjes om sneller te werken. Zo kun je de ‘cursor’ met een verticale veegbeweging in één keer boven of beneden plaatsen. Tegen een eenmalige betaling van 2,19 euro kun je de advertenties die Ruff laat zien verwijderen. Bovendien geeft de upgrade je het recht om een onbeperkt aantal teksten op te bergen. Standaard kun je tot tien teksten opslaan.

5 Alternatieven

Er bestaan natuurlijk volop alternatieve apps die helpen bij het schrijven van notities. Goede voorbeelden zijn BasicNote en BlackNote. Ook Google zelf heeft een praktische notitie-app uitgebracht, genaamd Keep. Het organiseren van deze notities doet aan de gele plakbriefjes denken. Handig is dat je dit nog wat overzichtelijker kunt maken door tags toe te voegen. Met Keep kun je niet alleen notities schrijven, maar ook bijvoorbeeld een tekening maken, boodschappenlijstjes bijhouden of een audionotitie inspreken via de microfoon. Ben je liefhebber van de Office-apps van Microsoft, dan kun je niet om OneNote heen. De app is niet complex, ondanks de vele features. Vooral voor het ordenen van notities, op een manier die aan de multomap doet denken, biedt OneNote veel flexibiliteit. Bovendien kun je op allerlei manieren dingen vastleggen, bijvoorbeeld door te schrijven of te tekenen, maar ook door te scannen. Wil je het simpel houden, dan kun je de OneNote-badge als een kladblok gebruiken om je gedachten meteen op papier te zetten zodra je iets te binnen schiet. Een groot voordeel voor kantoorwerkers is dat je dankzij de automatische synchronisatie ook op andere apparaten snel verder kunt werken aan je notities.

Aan de slag met notitie-app Ruff-15082296

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten