Aan de slag met Flickr - 8 handige tips

© PXimport

Aan de slag met Flickr - 8 handige tips

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 18 november 2013 - 08:14

Aangepast: 24 november 2022 - 10:29

Robbin Ooijevaar

Flickr is een van de populairste fotodiensten voor fotografen, amateurs en ieder ander die van beeld houdt. De dienst biedt met 1 TB een grote hoeveelheid opslagruimte om jouw foto's te bewaren en te delen. In dit artikel bespreken we de basisfuncties van de fotodienst.

Tip 1: Flickr

Flickr is populair vanwege het reusachtige aanbod van prachtige foto's. Bezoek de website, klik op Explore en laat je verrassen. De foto's die je ziet zijn van anderen, in dit artikel gaat het echter om jouw eigen collectie op Flickr. Je krijgt gratis 1 TB(!) opslagruimte. Dit is genoeg voor de opslag van 873.813 foto's van 4 megapixel of 582.542 6megapixel-foto's.

Als je geen idee hebt wat voor foto's jouw camera schiet: een 16megapixel-foto is een extreem groot formaat waarvan je 218.453 foto's kwijt kunt. Flickr is zeer gebruiksvriendelijk. Je kunt foto's toevoegen via de site, met speciale programma's of via een app op uw smartphone. Aanmelden is gratis en zeer eenvoudig als je jouw Facebook- of Gmail-account gebruikt.

© PXimport

Bij Flickr.com krijg je 1 TB opslagruimte voor foto's en filmpjes, krijg jij het vol?

Tip 2: Uploaden via browser

Er zijn veel manieren om foto's op Flickr te zetten en misschien nog wel meer opties die je daarna kunt instellen. We behandelen de basis en enkele slimme uitbreidingen, zoals het direct toevoegen vanuit Windows en Flickr op jouw smartphone. De basis begint bij de website zelf. Surf naar Flickr.com, meld je aan en klik op Upload. Je kunt foto's direct vanuit de Windows Verkenner naar het browservenster slepen om deze op Flickr te krijgen. Dit principe werkt met alle moderne browsers.

Mocht dit niet lukken, klik dan eerst op Choose photos and videos en wijs de afbeeldingen aan op jouw harde schijf. Selecteer meerdere foto's door de Ctrl-toets ingedrukt te houden terwijl je de bestanden aanklikt. Je selecteert alle bestanden in een map met de toetscombinatie Ctrl+A.

© PXimport

Voeg foto's toe aan jouw Flickr-account via een moderne browser: slepen, loslaten en uploaden maar!

Tip 3: Zichtbaarheid instellen

Flickr toont een miniatuurweergave van de foto's die je wil toe te voegen. Je kunt foto's direct een omschrijving geven met Add a discription (optioneel). Ook kun je de afbeeldingen met Add to set toevoegen aan een set (zie tip 5 en tip 7). Het is belangrijk om twee instellingen na te kijken voordat je de foto's toevoegt: de rechten en zichtbaarheid. De instellingen vind je onder Owner settings (instellingen van eigenaar). De rechten staan standaard ingesteld op None, all rights reserved. Dit houdt in dat je derden geen toestemming geeft om iets met de beelden te doen. Deze instelling kun je ongewijzigd laten of kiezen voor een Creative Commons-licentie.

De instelling Privacy is wel belangrijk! Standaard zijn de foto's die je toevoegt te doorzoeken en zichtbaar voor iedereen. Als je afbeeldingen (voorlopig) wil verbergen, klik je op Visible to everyone (zichtbaar voor iedereen). Verander deze instelling van Anyone (iedereen) naar Only you (alleen zichtbaar voor jezelf).

© PXimport

Stel de rechten in voor de foto's en bepaal wie de foto's mogen zien.

Tip 4: Foto's uploaden

Staan alle foto's goed georiënteerd; staan ze dus niet gekanteld of zelfs op z'n kop? Klik dan rechts boven in beeld op Upload foto's. De afbeeldingen worden naar Flickr gestuurd. Als een foto op zijn kant staat, klik je de afbeelding aan. Klik op Rotate om de foto te draaien. Je kunt meerdere afbeeldingen gelijktijdig draaien door een selectie te maken: houd de Ctrl-toets ingedrukt terwijl je de foto's aanklikt. Staat er een foto tussen die je liever niet op Flickr wil hebben? Selecteer de foto('s) en klik op Remove (verwijderen).

© PXimport

Klik op Rotate om gedraaide foto's te corrigeren.

Tip 5: Sets en collections

Je kunt jouw foto's op Flickr groeperen in een soort fotoalbum. Deze zijn er globaal in twee smaken: sets en collections. Het verschil is eenvoudig. Een set is een verzameling foto's, bijvoorbeeld rondom een persoon, onderwerp of thema. Dit kan een vakantie zijn, bijvoorbeeld met de naam Frankrijk 2013. In een collection kun je meerdere sets onderbrengen. Een voorbeeld hiervan is een collection met de naam Vakanties. Hierin kun je alle sets kwijt met jouw vakantiefoto's.

Het werken met sets en collections is niet verplicht, maar wel handig. Sets zijn zelfs onmisbaar als je veel foto's op Flickr plaatst. Je houdt niet alleen overzicht, maar je kunt bijvoorbeeld ook instellingen (zoals rechten) direct op alle foto's in een set toepassen.

© PXimport

Een set is een serie foto's, een soort fotoalbum op Flickr.

Tip 6: Foto's bekijken

Er zijn veel verschillende manieren om jouw foto's te bekijken, bijvoorbeeld door een set of een collection te openen (deze zijn nu nog niet aangemaakt). Wil je snel al jouw foto's zien? Kijk dan bij You / Photostream. Er wordt een weergave getoond van jouw afbeeldingen. De werking en navigatie is dusdanig intuïtief dat we dit waarschijnlijk niet uit hoeven te leggen. Mocht je per ongeluk verdwalen tijdens het kijken: je keert altijd terug naar jouw foto-overzicht via You / Photostream. Is de You niet zichtbaar? Klik dan eerst op het Flickr-logo.

© PXimport

In jouw Photostream zie je een overzicht van al de foto's die je op Flickr hebt gezet.

Tip 7: Foto's in een verzameling

Om foto's toe te voegen aan een set of om een eerder aangemaakte set te bewerken, ga je naar You / Sets. Geef de set een goede naam, bijvoorbeeld Vakantie Frankrijk 2013 en maak (optioneel) een omschrijving voor de set. Onder in beeld zie je de foto's die je naar Flickr hebt geüpload. De afbeeldingen die je zojuist hebt geüpload, staan vooraan.

Sleep de foto's die je wil toevoegen aan de verzameling (set) naar boven. Je kunt ook eerst een selectie maken en zo meerdere afbeeldingen in één keer in een set plaatsen. De volgorde van de foto's is eenvoudig te bepalen door de afbeeldingen te verslepen. Tevreden? Bewaar de set met Save. Je vindt jouw sets altijd eenvoudig terug via You / Sets.

© PXimport

Breng orde aan in de fotocollectie: plaats jouw afbeeldingen in een set.

Tip 8: Bewerken met Organize

De plek op Flickr waar je alles kunt regelen rondom jouw foto's, sets en instellingen is te vinden via You / Organize. Het voert te ver om alle functies hier te bespreken. Speel met de instellingen om jouw weg te vinden. Bij Batch organize kun je handelingen gelijktijdig uitvoeren op meerdere foto's. Sleep foto's van onder naar boven en kies in het tweede menu wat je wil doen met deze afbeeldingen, bijvoorbeeld toevoegen aan een set met Add to set of rechten instellen met Set permissions.

© PXimport

Gebruik Organize om handelingen uit te voeren met meerdere foto's, bijvoorbeeld toevoegen aan een set.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000