7 manieren om gratis grote bestanden te versturen

© PXimport

7 manieren om gratis grote bestanden te versturen

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 11 augustus 2015 - 15:49

Aangepast: 24 november 2022 - 11:32

Daan Doedens

Bestanden versturen kan op talloze verschillende manieren. Een van de makkelijkste is natuurlijk gewoon een bijlage in een e-mail stoppen. Het probleem is dat daar vaak een limiet van maximaal 100 MB op staat. Voor het versturen van grotere bestanden bestaan gelukkig veel handige manieren.

Nog niet zo heel lang geleden waren die limieten op e-mailbijlagen niet zo'n probleem. Bestanden waren amper groter dan een paar MB en films en series stonden gewoon op dvd, in plaats van op je harde schijf. Maar een HD-film van je pc naar een andere pc sturen gaat je met een standaard e-mailaccount niet lukken. Hier laten we je zien hoe je dat toch voor elkaar krijgt. Lees ook: 11 tips voor centraal cloudbeheer.

WeTransfer

Het is niet toevallig dat we met WeTransfer beginnen. De website bestaat al lang en heeft in de loop der tijd nauwelijks updates nodig gehad. Het werkt snel, makkelijk en bovendien helemaal gratis. Je hebt niet eens een account nodig om WeTransfer te gebruiken, alleen een werkend e-mailadres is voldoende.

© CIDimport

WeTransfer is ongetwijfeld het bekendste web-only platform van het stel.

Ga naar wetransfer.com en accepteer eerst even de algemene voorwaarden en het cookiebeleid (nadat je die gelezen hebt, natuurlijk). Klik op Voeg bestanden toe en zoek het te versturen bestand (maximaal 2GB) op op je computer. Door de Control-toets (of Command op Macs) ingedrukt te houden tijdens het selecteren, kun je meerdere bestanden tegelijk uploaden. Vul het e-mailadres van de ontvanger in, vul je eigen e-mailadres in om een bevestiging te krijgen en schrijf eventueel nog een tekstje aan de ontvanger. Druk daarna op Transfer en het bestand wordt verzonden. De ontvanger zal een link in zijn mailbox krijgen die naar het bestand leidt, zodat hij het van de servers van WeTransfer kan plukken. Bestanden blijven normaal gesproken een week op de server staan.

WeTransfer

Max. versturen gratis versie: 2 GB

Max. versturen betaalde versie: 10 GB

Prijs betaalde versie: € 10,- per maand

Features betaalde versie: Wachtwoordbeveiliging, 50GB langetermijnopslag, eigen url *.wetransfer.com.

Website: WeTransfer.com

Ge.tt

Ge.tt werkt ongeveer hetzelfde als WeTransfer, alleen zijn er wat nuanceverschillen. Bij Ge.tt heb je bijvoorbeeld wel een account nodig om bestanden te versturen (gelukkig niet om te ontvangen). Het uploaden en versturen van bestanden is daardoor iets omslachtiger, maar lang ben je er zeker niet mee bezig.

© CIDimport

Ge.tt werkt snel en gemakkelijk, en de notificaties zijn erg handig.

Klik op Create Account op de website van Ge.tt en vul je gegevens in, of log snel in met Facebook of Twitter. Als je bent ingelogd, kun je bestanden gaan uploaden door aan de linkerkant op Add files te klikken. Daarna kun je middenin het scherm het e-mailadres van de ontvanger intypen en een tekstbericht bijvoegen. De ontvanger krijgt een link in zijn mailbox, waarmee hij het bestand kan bekijken. Downloaden van het bestand kan via de knop Downloaden aan de linkerkant. Handig is dat je als verzender Facebook-achtige notificaties krijgt als een bestand is gedownload door de ontvanger.

Ge.tt

Max. versturen gratis versie: 2 GB

Max. versturen betaalde versie: Geen limiet

Prijs betaalde versie: Maximaal $ 9,99 per maand

Features betaalde versie: 1000GB opslagruimte, geen limiet op bandbreedte, responsive image scaling

Website: Ge.tt

Dropbox

Dropbox is veel meer dan alleen een platform om bestanden te versturen, maar het wordt vaak vergeten dat het wel degelijk een van de mogelijkheden is. De basisversie van Dropbox geeft je 2GB aan opslagruimte. Het is een handige website die apps heeft voor Windows, Android, iOS en OS X, zodat je op elk platform altijd bij je bestanden kunt.

© CIDimport

Maak een gratis account aan via dropbox.com door op Registreren te klikken en je gegevens in te vullen. Daarna kun je ervoor kiezen om Dropbox als programma te downloaden, maar je kunt ook prima de webversie blijven gebruiken. Upload een bestand door op het icoontje van een vel papier met een plusteken erin te klikken. Als het bestand is geüpload, zie je hem in de betreffende map staan. Door met je muis op het bestand te gaan staan en aan de rechterkant op Share te klikken, kun je het bestand delen. Je kunt ervoor kiezen om via Dropbox het e-mailadres van de ontvanger in te vullen, of handmatig de link te kopiëren en hem bijvoorbeeld via Facebook versturen. De ontvanger hoeft alleen maar op de link te klikken om het bestand te kunnen zien of downloaden.

Veel clouddiensten, bijvoorbeeld iCloud, OneDrive, Google Drive en Box, bieden soortgelijke diensten aan, die op ongeveer dezelfde manier werken. Als je een van die diensten al gebruikt, zijn het prima vervangers voor Dropbox.

Dropbox

Max. versturen gratis versie: 2 GB

Max. versturen betaalde versie: 1000 GB

Prijs betaalde versie: € 9,99 per maand

Features betaalde versie: 1000GB opslagruimte, wachtwoordbeveiliging, expiratiedatum instellen, toestemmingen voor gedeelde mappen beheren

Website: Dropbox.com

TransferXL

TransferXL is een dienst die veel lijkt op WeTransfer. Zelfs het uiterlijk van de website doet een beetje aan zijn concurrent denken, al zijn er wel kleine verschillen in de werking. Groot voordeel van TransferXL is dat je, net als bij WeTransfer, geen account nodig hebt om bestanden te versturen. En, ook niet onbelangrijk: zelfs de gratis versie van TransferXL heeft geen limiet qua bestandsgrootte.

© CIDimport

TransferXL is een volwaardig WeTransfer-alternatief, vooral omdat er geen limiet op de bestandsgrootte zit.

Ga naar transferxl.com en klik middenin het scherm op Bestanden toevoegen. Selecteer het bestand op je computer en klik op Openen. Door de Control-toets (of Command op Macs) ingedrukt te houden tijdens het selecteren, kun je meerdere bestanden tegelijk uploaden. Je kunt hier dezelfde stappen doorlopen als bij WeTransfer (eigen e-mailadres, e-mailadres van ontvanger, eventueel een bericht), maar je kunt er ook voor kiezen om het bestand te delen via Facebook of Twitter, of de link te kopiëren en die op een willekeurige manier naar de ontvanger te sturen. Het ontvangen gaat op dezelfde manier als bij WeTransfer: klik op de link en download simpelweg het bestand.

TransferXL

Max. versturen gratis versie: Onbeperkt

Max. versturen betaalde versie: -

Prijs betaalde versie: -

Features betaalde versie: -

Website: TransferXL.com

Hightail

Hightail is website voor bestandsdeling die vergelijkbaar is met Dropbox. Ook voor Hightail bestaat een desktop-app, zodat je niet aan je browser gekluisterd hoeft te zitten als je bestanden wil synchroniseren. Je krijgt even veel opslagruimte als bij Dropbox, alleen de limiet per bestand is wat kleiner.

© CIDimport

Echt grote bestanden kun je er niet mee versturen, maar Hightail werkt wel heel fijn.

Eenmaal ingelogd op de website van Hightail krijg je het uploadscherm te zien. Voer een of meerdere e-mailadressen in en schrijf eventueel iets in de onderwerp- en tekstregel. Klik op de knop Uploaden en selecteer het bestand dat je wil versturen. Na het uploaden kun je nog een aantal opties kiezen, waarvan een deel alleen in de betaalversie werkt. Het ontvangstbewijs is echter een gratis optie die wel degelijk handig is om te gebruiken. Klik op Versturen en de ontvanger zal een mail krijgen met de link naar het bestand, een link die je na de verstuurpagina ook op je eigen scherm ziet om te delen met anderen.

Hightail

Max. versturen gratis versie: 250 MB, 2 GB opslagruimte

Max. versturen betaalde versie: 10 GB

Prijs betaalde versie: Maximaal € 22,99 per maand

Features betaalde versie: Onbeperkte opslag, onbeperkte e-handtekeningen, eigen logo/huisstijl, meerdere gebruikers

Website: Hightail.com

FileFactory

FileFactory is een platform dat het meest in de buurt komt van het inmiddels ter ziele gegane MegaUpload. De functies zijn wat uitgebreider dan bij WeTransfer en TransferXL. Zo hoef je bestanden niet per se te uploaden vanaf je computer, maar kun je ook tot vijftig links per keer invullen waarvandaan de bestanden geüpload moeten worden, en kun je zelfs via een FTP-server bestanden uploaden. In de basis blijft de dienst echter hetzelfde.

© CIDimport

Mis je MegaUpload ook zo erg? Dan is FileFactory iets voor jou.

Ga naar filefactory.com en maak een account aan door op Sign Up now te klikken en je gegevens in te vullen. Nadat je op de link in de bevestigingsmail hebt geklikt, kun je beginnen met uploaden. Kies voor Local Upload als je een bestand vanaf je pc wil uploaden, voor Remote Upload als je een link van een bestand hebt en voor FTP Upload als je via een externe server wil inloggen. Dit laatste werkt alleen als je een betaald account hebt. Na het uploaden van een bestand vanaf je pc krijg je een preview te zien, met aan de rechterkant een aantal links. Gebruik Direct Link om het bestand naar anderen te sturen.

Let op: Chrome gaf bij het bekijken van de preview van een foto binnen FileFactory een beveiligingswaarschuwing, waar Firefox dat achterwege liet. Virustotal vond geen enkel gevaar, maar wees op je hoede als je de afzender niet kent.

FileFactory

Max. versturen gratis versie: 2 GB

Max. versturen betaalde versie: 2 GB

Prijs betaalde versie: $ 13,- per maand

Features betaalde versie: Onbeperkte downloadsnelheid, onbeperkt aantal downloads, uploaden via FTP, reclamevrij

Website: FileFactory.com

Send Anywhere

Send Anywhere is nét even anders dan alle eerdergenoemde filesharing-websites. Het is een combinatie van de beste features uit bovenstaande platformen. Je hoeft geen e-mailadres in te vullen, er zijn apps voor iOS, Android en Windows Phone en er is geen limiet aan de grootte van het te versturen bestand. Waar is dan het addertje onder het gras? Die is er wel, maar heel erg glibberig is hij niet: bestanden blijven maar 10 minuten online staan, daarna worden ze verwijderd. Geen probleem dus als je snel even iets moet doorsturen.

© CIDimport

Send Anywhere is ideaal, maar wees snel: je hebt maar 10 minuten!

Op de website van Send Anywhere spreekt alles voor zich. Aan de rechterkant is een uploadblokje dat we kennen van WeTransfer en TransferXL, alleen dan zonder de overbodige velden. Upload een bestand door in het veld te klikken of sleep het vanaf je pc direct naar de pagina. Druk op Send, klik op het paperclip-icoontje met URL eronder en kopiëer de link. Geen getreuzel, want de beoogde ontvanger heeft vanaf hier nog 10 minuten om op de link te klikken en het bestand binnen te halen.

Send Anywhere

Max. versturen gratis versie: Onbeperkt

Max. versturen betaalde versie: -

Prijs betaalde versie: -

Features betaalde versie: -

Website: Send Anywhere

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000