4 slimme toepassingen van een draadloos toetsenbord

© CIDimport

4 slimme toepassingen van een draadloos toetsenbord

Geplaatst: 16 oktober 2018 - 07:49

Aangepast: 20 september 2022 - 07:42

Partnerredactie

Er zijn vele argumenten voor het gebruik van een draadloos toetsenbord voor je computer. Het eerste heeft te maken met ordening. Als je graag een netjes gearrangeerd bureaublad hebt, zonder kabeltjes die naar links en rechts lopen, is een draadloos toetsenbord een geschenk uit de hemel. Uiteraard in combinatie met een draadloze muis. Het tweede argument voor een draadloos toetsenbord is bewegingsvrijheid. De afwezigheid van een kabel biedt je de mogelijkheid om het draadloos toetsenbord mee te nemen wanneer je van werkpositie verandert. Zo kun je gerust enkele meters van je computer(kast) vandaan schuiven, terwijl je optimaal in contact blijft met het apparaat. Toch is ook dit niet altijd relevant, maar ligt het aan de specifieke toepassing of dit zinvol is. Toepassing 1: binnen een multimedia setting, waarbij je pc of laptop aan je televisie is gekoppeld, is bewegingsvrijheid met het toetsenbord bijzonder nuttig.

4 slimme toepassingen van een draadloos toetsenbord

Een RF toetsenbord of een bluetooth toetsenbord?

RF (Radio Frequentie) is nog steeds de meest gebruikte technologie voor een draadloos toetsenbord. Deze verbinding wordt per abuis vaak een USB-verbinding of USB-aansluiting genoemd, omdat er gebruik wordt gemaakt van een USB poort op je computer. De meeste RF toetsenborden werken volgens een eenvoudig “plug and play” principe. Dit betekent dat zodra je het bijbehorende stickje (de ontvanger) in een willekeurige USB poort van je pc of laptop steekt, je meteen met het draadloos toetsenbord aan de slag kunt. Dus zonder enige software-installatie of synchronisatieprocedure. Afhankelijk van het vermogen van de zender en ontvanger, kun je met een USB toetsenbord 3 tot 10 meter van de computer vandaan werken. Dat is dan meteen toepassing 2: als je – bijvoorbeeld tijdens onderhoud - instellingen moet wijzigen middels een toetsenbord maar het scherm noodgedwongen verderop staat.

Bluetooth is eveneens een veelgebruikte technologie voor draadloze toetsenborden. Bluetooth werkt ook via de 2,4 GHz radiofrequentie, maar heeft een aantal karakteristieken die de verbinding sterker en stabieler maken dan een normale RF-verbinding. Met bluetooth hoef je geen ontvanger in een USB poort van de computer te stoppen. Je pc of laptop moet dan wel “bluetooth enabled” zijn, dat houdt in dat het apparaat een interne bluetooth zender/ontvanger heeft. Ga dit na voordat je een toetsenbord met bluetooth aansluiting aanschaft. Dankzij het sterkere signaal kunnen bluetooth toetsenborden een draadloos bereik tot 15 meter bieden. Met bluetooth bestaat er ook minder kans op interventie (storing) van andere apparaten die dezelfde radiofrequentie gebruiken, zoals draadloze huistelefoons, babyfoons, garagedeuropeners en magnetrons. Een nadeel van bluetooth is dat het bij de opstart van je computer iets langer duurt voordat de verbinding met het draadloos toetsenbord gemaakt is. Hetzelfde geldt wanneer een pc uit slaapstand komt. 

Bestaat er een prijsverschil tussen een bluetooth en een RF toetsenbord? Omdat er bij bluetooth betaald moet worden voor gepatenteerde technologie (onder toezicht van de SIG-groep), waren deze draadloze toetsenborden van oudsher een aantal euro’s duurder dan gelijkwaardige modellen met een RF/USB-aansluiting (licentievrije technologie). De laatste jaren lijkt dit prijsverschil echter te verdwijnen. 
 

Kies een draadloos toetsenbord dat perfect bij je past

Er zijn veel verschillende modellen draadloze toetsenborden op de markt. Qua design, afmeting en features heb je nagenoeg dezelfde keuzes als bij bedrade toetsenborden. Vaak worden RF en bluetooth toetsenborden in combinatie met een draadloze muis aangeboden. Je vindt ook uiteenlopende modellen met een touchpad, al dan niet met multi-gesture-control. In afmeting heb je keuze vanaf compacte modellen die nauwelijks 20 centimeter breed zijn tot extra grote ergonomische toetsenborden met gespreide toetsen. Daarmee hebben we doelgroep 3 te pakken: gebruikers die om fysieke redenen baat hebben bij én draadloos én ergonomisch werken graag met de variant zonder kabels.

Omdat draadloze toetsenborden geen stroom uit de computer ontvangen, moeten ze voor hun eigen energie zorgen. Er zijn modellen die met een oplaadbare accu zijn uitgerust en modellen waarin je een paar AAA batterijen moet stoppen. Over het algemeen is een volle lading energie goed voor honderden werkuren van het draadloos toetsenbord. Bij sommige modellen hoef je je zelfs langer dan een jaar niet druk te maken om het opladen van de accu of om nieuwe batterijen kopen. Logitech, Rapoo, Gembird, Microsoft en Apple zijn enkele bekende producenten van draadloze toetsenborden. 

Een draadloos toetsenbord binnen een multimedia setting

Het integreren van je pc, laptop, tablet en smartphone met je televisie en mediabox gaat steeds makkelijker. Zo kun je op een levensgroot scherm in schitterend 4K of Full HD resolutie genieten van filmpjes, foto’s en games die op je computer en mobiele apparaten zitten. Zonder van de bank af te komen surf je op het web, chat je met vrienden en stream je online content. Een draadloos toetsenbord is hierbij van onschatbare waarde. Denk maar aan een ruime woonkamer setting waar iedere huisgenoot vanuit zijn of haar favoriete plek van digitaal entertainment gebruikmaakt. 

Het spreekt vanzelf dat je voor multimedia toepassingen een draadloos toetsenbord moet aanschaffen dat voorzien is van multimedia sneltoetsen. Met een enkele toetsaanslag skip je naar een volgende YouTube film of voer je het volume van de televisie op. Een draadloos toetsenbord met touchpad is handig om snel te navigeren door alle films en series op Netflix en andere contentdiensten. Met multi-gesture-control op het touchpad zijn je vingertoppen de tools om te swipen tussen webpagina’s en in te zoomen op foto’s. Dat is dan toepassing 4: heb je een uitgebreide opstelling inclusief besturingsset nodig, dan is een draadloos toetsenbord vaak de beste keuze.

Ten slotte: heb je een RF verbinding of bluetooth verbinding nodig voor multimedia? Indien je met het toetsenbord slechts één apparaat wilt bedienen (alleen je computer, alleen je mediabox of alleen je smart tv), kun je zowel een RF toetsenbord als een bluetooth toetsenbord gebruiken. Maar als je met het toetsenbord tussen meerdere apparaten wenst te schakelen, zul je een model met bluetooth aansluiting nodig hebben. Bluetooth gebruikt namelijk een 'point to multipoint' systeem, waardoor met acht actieve bronnen een verbinding kan worden gemaakt.

4 slimme toepassingen van een draadloos toetsenbord-15767468

© CIDimport

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten