3 alternatieven voor CCleaner

© PXimport

3 alternatieven voor CCleaner

Geplaatst: 28 april 2014 - 12:44

Aangepast: 16 november 2022 - 09:56

Robbin Ooijevaar

CCleaner is het bekendste programma om je computer mee op te schonen. Het programma is zo populair dat we bijna vergeten dat er alternatieven zijn. We bespreken drie slimme schoonmaakroutines.

1: Schijfopruiming

Auto's hebben onderdelen die slijten en dus is een regelmatige beurt en APK noodzakelijk. Bij computers is het niet zozeer de hardware die verslijt, maar zijn het de programma's die onderhoud vergen. CCleaner is de ongekroonde koning op dit gebied. CCleaner verwijdert sporen, tijdelijke bestanden, wist privacygevoelige informatie uit de browser en doet nog veel meer.

De standaard schoonmaakfunctie van Windows is minder bekend en heet Schijfopruiming. Windows 7-gebruikers vinden het onderdeel via Start / Bureau-accessoires / Systeemwerkset. Gebruik in Windows 8 de zoekfunctie om Schijfopruiming op te starten. Vink de onderdelen aan die je wilt opruimen. Schijfopruiming toont direct hoeveel schijfruimte je terugkrijgt. Achter het tabblad Meer opties kun je diverse onderdelen aanpakken die niet in de standaardprocedure zijn opgenomen, waaronder oude herstelpunten van systeemherstel.

2: PrivaZer

Zoals de naam al doet vermoeden, richt PrivaZer zijn pijlen vooral op privacy. Denk hierbij aan resten die achterblijven in je browser. Het programma heeft een wizard die je stap voor stap door de opties leidt.

De functies worden duidelijk toegelicht in de Nederlandse taal. Gevorderde gebruikers kunnen doorklikken naar geavanceerde instellingen. Naast je privacy ruimt PrivaZer ook andere sporen op, zoals tijdelijke bestanden van programma's en Windows Updates. Bij dit laatste onderdeel worden bijvoorbeeld oude reservekopieën verwijderd.

 

© PXimport

Hoewel er interessante alternatieven zijn, blijft CCleaner op bijna alle punten de favoriet!

3: BleachBit

BleachBit is één van de overzichtelijkste schoonmaakprogramma's die we kennen. Alles staat in één scherm. Een belangrijke insteek van BleachBit: de opties zijn standaard uitgeschakeld. Je dient per categorie aan te geven wat je wilt opruimen. Open bijvoorbeeld het onderdeel Google Chrome en vink de onderdelen aan die je van deze browser je wilt opschonen. Klik op Voorbeeld voor een 'proefschoonmaak' en voer de volledige schoonmaakactie uit met de knop Opschonen.

Als we de mogelijkheden van Schijfopruiming, PrivaZer en BleachBit afzetten tegen CCleaner blijft laatstgenoemde toch favoriet. CCleaner biedt nog steeds het beste gereedschap voor een zo breed mogelijke doelgroep. Gevorderde gebruikers kunnen de programma's door elkaar gebruiken voor het allerbeste eindresultaat. Voor beginners geldt: schoonmaakprogramma's zijn geen speelgoed. Gebruik de hulpprogramma's met aandacht en verwijder nooit onderdelen die je niet kent of waarvan je de aanpassing niet ongedaan kunt maken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten