25 verborgen functies en extra's van Windows 8.1

© PXimport

25 verborgen functies en extra's van Windows 8.1

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 9 maart 2014 - 22:20

Aangepast: 16 november 2022 - 09:57

Redactie Computer!Totaal

Soms zijn het de kleine dingen die het grote verschil maken, en dat is zeker het geval met Windows 8.1.

Soms zijn het de kleine dingen die het grote verschil maken, en dat is zeker het geval met Windows 8.1. Zelfs na het bespreken van de beste nieuwe functies, de vijf meest boeiende verbeteringen, en de meest intrigerende geheimen van de update valt er nog veel te ontdekken. En het besturingssysteem wijst je niet automatisch op een aantal van de coolste dingen die het in de aanbieding heeft. Maar nu niet meer!

Ontdek een universum aan verborgen extra's die variëren van alledaagse tot zeer indrukwekkende dingen. Je kunt uren bezig zijn met zoeken - of je kunt gewoon dit artikel lezen. Veel plezier.

Kijk mama, zonder handen

Een van de coolste trucs van Windows 8.1 zit diep verborgen in de nieuwe Food & Drink app. Deze app staat boordevol heerlijke recepten, maar aanraakschermen en etenswaren gaan niet zo goed samen. Vandaar de handsfree functie.

In de handsfree modus kun je je met saus besmeurde hand voor de webcam van je apparaat zwaaien om door de stappen van het recept te bladeren. Je aanraakscherm blijft schoon, je eten wordt klaargemaakt, en het hele gebeuren is zo nieuw (maar praktisch!) dat het als magie aanvoelt.

SkyDrive app als moderne File Explorer

SkyDrive is diep verweven met Windows 8.1, zoals blijkt uit de uitnodiging om al je foto's en bestanden in de cloud op te slaan tijdens het installeren van de update en zijn prominente plek in de desktop File Explorer.

© PXimport

Microsoft's clouddienst vervult ook de broodnodige rol van een moderne stijl File Explorer in Windows 8.1. Je kunt de dienst gebruiken om je bestanden vanuit de vingervriendelijke interface te bekijken. Open simpelweg SkyDrive, klik op het grote SkyDrive bovenaan het scherm en selecteer in het keuzemenu This PC. EINDELIJK.

Eén app, veel vensters

De mogelijkheid om dynamisch de "Snap" ratio van meerdere openstaande apps aan te passen is een kleine, maar belangrijke, verbetering in Windows 8.1, maar een van de extra functies van Snap krijgt slechts weinig aandacht. In Windows 8 kon je slechts één moderne app tegelijk in één enkel "venster" open hebben staan; zo kon je bijvoorbeeld niet twee verschillende exemplaren van Internet Explorer naast elkaar hebben.

Nu kan dat in Windows 8.1 wel - althans met IE11, de app die deze mogelijkheden het hardst nodig heeft. Je kunt echter niet zomaar de app aan de ene kant Snappen, en deze gewoon opnieuw openen. Je moet een link in IE11 ingedrukt houden of er met de rechtermuisknop op klikken en Open in a new window selecteren om de functie te kunnen gebruiken. Helaas lijken andere apps deze functie niet te ondersteunen.

IE 11 Reading View

Internet Explorer 11 is één van de coolste aanraakvriendelijke browsers die er zijn, en er zit een instelling in verstopt die het surfen op het web nog prettiger maakt: Reading View. Reading View haalt de rommel (en ads!) weg uit het artikel dat je aan het lezen bent, en presenteert de informatie in een prettig, horizontaal scrollend formaat.

Om Reading View in te schakelen, klik op het geopende boek icoon aan de rechterkant van de adresbalk in IE11. Zo ziet een PCWorld artikel eruit in de standaard weergave...

IE 11 Reading View, deel twee

...en hetzelfde artikel weergegeven met IE 11's Reading View. Heerlijk.

Automatische app updates

© PXimport

Met Windows 8 moest je naar de Windows Store gaan en je moderne apps handmatig updaten. Windows 8.1 doet al het werk voor je op de achtergrond - mits je de optie geactiveerd hebt. Open de Windows Store, open de Settings charm en selecteer App Updates. Hier moet je ervoor zorgen dat de instelling Automatically update my apps is ingeschakeld. Voilà!

Apps herstarten

In Windows 8 werden apps afgesloten door ze naar de onderkant van het scherm te slepen. In Windows 8.1 verbergt deze actie ze alleen - de app blijft op de achtergrond draaien. Als je een app geheel opnieuw wilt starten, sleep hem dan omlaag totdat alleen de bovenste helft boven de onderkant van het scherm uitkomt. Houd de app daar vast, en na een paar seconden zie je de Tile ronddraaien om het icoon van de app te laten zien. Klaar is Kees.

Belangrijke Mail aanpassingen

Microsoft heeft de Mail app in Windows 8.1 veel meer aangepast dan alle andere native apps, en de schoonheid zit hier niet alleen aan de buitenkant. Als je in Mail hyperlinks opent, wordt de pagina automatisch in een gesnapte versie van Internet Explorer 11 geopend, zodat je de site kunt browsen zonder je Postvak IN te verlaten (ervan uitgaande dat IE als de standaard browser is ingesteld en in de moderne omgeving kan draaien). Het is een kleine verandering, maar één die de bruikbaarheid enorm verhoogt.

Een andere kleine, maar cruciale toevoeging: Je kunt nu mail naar andere mappen verslepen. Opnieuw: EINDELIJK.

Batch app bewerkingstools

Het sleutelen aan apps en Live Tiles was met Windows 8 een saai en vermoeiend gebeuren: Je moest apps één voor één handmatig verwijderen, vergroten of verkleinen. Met Windows 8.1 kun je als je naar de Customize modus van het startscherm gaat (klik met de rechtermuisknop op een leeg gedeelte van het startscherm en selecteer vervolgens Customize in de balk die onderaan het scherm verschijnt), kun je meerdere apps tegelijk selecteren en hun Tiles massaal verplaatsen, vergroten of verkleinen of de apps helemaal deïnstalleren. Hoera!

Om extra mogelijkheden te zien, open het Search and apps gedeelte in de moderne PC Settings en navigeer naar het App Sizes menu. Hier kun je zien hoeveel ruimte elke app in beslag neemt en kun je een aantal logge apps verwijderen, mocht je dat willen.

Nieuwe Live Tile formaten

Nu we het toch over Live Tiles hebben, heb je de nieuwe, minuscule Small en de geweldig grote Wide formaat opties opgemerkt?

Library ondersteuning voor verwisselbare media

Inderdaad, Windows 8.1 schakelt Libraries standaard uit, maar het is eenvoudig om ze weer in te schakelen. Maar wacht! Daar moet je het niet bij laten. Met Libraries in Windows 8.1 kun je locaties op verwisselbare media toevoegen - iets wat in Windows 8 niet kon.

Dat is van belang omdat Windows 8.1 op allerlei laptops, hybriden, en tablets met beperkte flashopslag of solid-state drives geleverd wordt. Als je bijvoorbeeld van plan bent om op je Windows tablet video's te bekijken heb je toch echt wel een USB-stick nodig. Nu kun je dus de video's die op je USB-stick opgeslagen staan in je Videos library laten verschijnen wanneer de stick is ingeplugd.

Klik met de rechtermuisknop op een library en selecteer Properties > Add... en ga van daaruit verder om extra mappen te integreren.

Camera en Skype apps op het vergrendelscherm

Er zijn zelfs nieuwe functies die meteen aan het begin van de Windows 8.1 ervaring beschikbaar zijn: Je kunt nu de Camera app direct vanaf het vergrendelscherm benaderen, voor die momenten waarop je supersnel een kiekje moet nemen. Het zal voor echte PC gebruikers niet veel uitmaken, maar voor early adopters van Windows 8 of Windows RT tablets is het een handige functie.

Dat is niet de enige verandering: Je kunt nu ook Skype oproepen en berichten direct vanaf het vergrendelscherm beantwoorden.

Camera app verbeteringen

© PXimport

De kleine verbeteringen zetten zich voort wanneer je de Camera app ook daadwerkelijk opent. Je kunt nu panoramafoto's maken in de stijl van de Microsoft's Photosynth app (links te zien) - hoewel de functie niet op alle hardware ondersteund wordt, ook al heb je een webcam. (Er verschijnt een icoon als je apparaat met de functie compatibel is.) De Camera app heeft ook een BlackBerry 10-achtige Photo Loop, die snel achter elkaar een aantal foto's neemt en je de beste laat kiezen om te bewaren.

Quiet Hours

Met Windows 8 had Microsoft uiteenlopende desktop en mobiele elementen als één geheel samengeperst. Eén van die mobiele elementen is app notificaties, die met een geluid verschijnen. Bij standaard gebruik zijn notificaties geweldig (hoewel een apart notificatiecentrum prettig zou zijn), mar als je een tablet gebruikt of je PC constant aan laat staan worden deze subtiele geluidjes al gauw irritant.

Hoera! Windows 8.1 heeft nu een Quiet Hours instelling waarmee je de geluiden van notificaties (en als je dat wilt, oproepen) op bepaalde uren kunt uitschakelen. Open de Settings charm, navigeer naar Change PC Settings > Search and apps > Notifications, en scrol een stukje omlaag.

Geheim afsluiten via de desktop

Je kunt uiteraard als je dat wilt Metro helemaal uit Windows 8.1 verbannen, maar om je computer af te sluiten moet je een aantal stappen uitvoeren met de charm bar, toch? Fout.

Om vanaf de desktop af te sluiten, klik met de rechtermuisknop op de startknop om een verborgen menu tevoorschijn te halen. Beweeg de cursor over Shut down or sign out voor een lijst met uitlogopties.

Geheim desktopgeluk

Nu we het toch over de desktop hebben, klik met de rechtermuisknop op je taakbalk, selecteer Properties, en open het tabblad Navigation - een nieuwe toevoeging aan Windows 8.1. Daarin zul je een overvloed aan tools vinden die met de desktop te maken hebben, zoals het uitschakelen van hot corners, direct naar de desktop opstarten, enzovoorts.

All Apps sortering

Eén van die opties is het All Apps scherm te openen in plaats van het moderne startscherm wanneer je op de startknop van de desktop klikt. Wat nieuw is, is dat je het All Apps scherm ook kunt openen door op het pijltje in de linkeronderhoek van het startscherm te drukken of door op een apparaat met een aanraakscherm omhoog te vegen.

Het All Apps scherm zelf heeft in Windows 8.1 een hoognodige make-over ondergaan. In Windows 8 was het een statische lijst, maar in Windows 8.1 kun je je apps op naam, installatiedatum, meest gebruikt, of categorie sorteren. Met het eerder genoemde geheime taakbalkmenu kun je desktopprogramma's bovenaan in de lijst laten verschijnen.

Prutsen met Photos

De Photos app mag dan zijn Facebook en Flickr integratie kwijt zijn, maar hij heeft er een handjevol elementaire fotobewerkingstools bij gekregen. Het is geen Photoshop, maar je kunt nu direct vanuit de app zelf afbeeldingen bijsnijden, de focus en kleur aanpassen, en verscheidene effecten toevoegen.

Miracast draadloze screencast ondersteuning

De op de toekomst gerichte mogelijkheden van Windows 8.1 houden niet op bij het zwaaien met je handen. Je kunt ook draadloos je moderne apps op een apart scherm laten weergeven - mits je Windows 8.1 apparaat de ontluikende Miracast standaard ondersteunt (de Surface Pro doet dit), en het ontvangende scherm óók. (Je kunt ook een settopbox aanschaffen die Miracast ondersteunt, zoals de Netgear Push2TV.)

Als je aan al die eisen voldoet, geeft WithinWindows gedetailleerd uitleg over hoe je aan de gang kunt gaan met de draadloze beeldscherm ondersteuning van Windows 8.1. Voor de meeste mensen is dit echter een verborgen functie die verborgen zal blijven totdat Miracast breder ondersteund wordt.

Het allernieuwste op het gebied van printen

Om zich nog verder voor te bereiden op de toekomst, heeft Microsoft in Windows 8.1 robuuste ondersteuning voor 3D-printen ingebouwd, dus echte dingen printen zal net zo naadloos gaan als het printen van stapels papier.

Microsoft is echter ook innovatief bezig op het gebied van tweedimensionaal printen. Windows 8.1 heeft ondersteuning voor NFC tap-to-print en Wi-Fi Direct printen. Wie heeft er nog lokale netwerken nodig?

Nieuwe (en super) sync instellingen

SkyDrive was al belangrijk in Windows 8, maar het is een integraal onderdeel van de visie van Windows 8.1 op "Eén Windows op veel verschillende apparaten". Windows 8.1 zit vol met geweldige nieuwe opties voor synchronisatie tussen apparaten, waaronder de mogelijkheid om je lijst met apps, je startscherm lay-out, en zelfs je IE11 tabbladen te synchroniseren.

Open PC Settings in de Settings charm en ga naar SkyDrive > Sync voor een overvloed aan granulaire cloud gebaseerde opties.

Systeemwijde achtergrond

Eén van de grootste problemen van Windows 8 heeft te maken met zijn eigen aard: De desktop en de moderne gebruikersinterface voelen aan als twee strijdende besturingssystemen die om je aandacht vechten, in plaats van één enkel samenhangend geheel. De belangrijkste ervaring blijft hetzelfde in Windows 8.1, maar het besturingssysteem zit vol verfijningen om de twee omgevingen beter te laten samenwerken, waaronder - jaaaaa - de mogelijkheid om je desktopachtergrond als startschermachtergrond te gebruiken. (Hoe kan het dat dat niet vanaf het begin mogelijk was?)

© PXimport

Als je besturingssysteem dit niet automatisch bij het upgraden van Windows 8 gedaan heeft, kun je de startschermachtergrond instellen door op het startscherm de charm bar te openen, naar Settings > Personalize te gaan en je desktopachtergrond uit de lijst met beschikbare achtergronden te kiezen.

Ingebouwd screenshots delen

Eén kleine toevoeging in Windows 8.1 is een grote zegen voor tech journalisten (zoals ik) en iedereen die iets wat op zijn of haar scherm gebeurt met anderen moet delen. Open de Share charm, klik op de app die je aan het gebruiken bent, selecteer Screenshot uit het keuzemenu, en klik op de naam van de app die je wilt gebruiken om de screenshot te delen, zoals Mail of Twitter.

Diavoorstelling op het vergrendelscherm

Ben je de statische look van het vergrendelscherm van Windows 8.1 beu? Verander dan je monitor in een digitale fotolijst door naar de Settings charm te gaan en Change PC Settings > Lockscreen te selecteren. Schakel Play a slide show on the lock screen in, en er verschijnt een schat aan mogelijkheden.

Standaard apparaatversleuteling

Net als Windows RT versleutelt Windows 8.1 nu je opslagschijf - misschien. Terwijl alle Windows RT tablets encryptie ondersteunen, zijn erg weinig PC's compatibel met de apparaatversleuteling van Windows 8.1.

Om de functie te ondersteunen moet je PC aan een waslijst aan niet-erg-veel-voorkomende eisen voldoen: Secure Boot ondersteuning, Trusted Platform Module 2.0, en Connected Standby (allemaal met hun eigen obscure vereisten).

Als je PC dat ondersteunt kun je apparaatversleuteling in het PC Settings gedeelte van de Settings charm vinden. Ga naar PC and devices > PC info: Als je hardware goedgekeurd wordt krijg je een apparaatversleutelingsoptie te zien. (Die van mij werd afgekeurd, ondanks het feit dat ik een high-end Ivy Bridge Core i5 processor en een SSD heb. Als mijn PC wel ondersteund werd, zou Device encryption onder Change product key in het plaatje aan de linkerkant hebben gestaan.

Breedband tethering

Windows 8.1's omarming van de mobiele levensstijl gaat verder dan de aanraakvriendelijke moderne gebruikersinterface. Als je een PC of tablet gebruikt die mobiel breedband heeft - zoals bijvoorbeeld VivoTab met LTE, of de verwachte Nokia Lumia 2520 - kun je het apparaat configureren om als een Wi-Fi hotspot te functioneren en je connectie met maximaal tien andere apparaten te delen.

Dit is eenvoudig: Open PC Settings in de Settings charm en ga naar Network > Connections. Selecteer je mobiele netwerk en verschuif de optie Share this connection naar On. (De optie verschijnt niet wanneer de connectie geen mobiele connectie is.)

Breedband tethering is slechts het topje van de ijsberg wat betreft de werkvriendelijke opties van Windows 8.1. Mark Hachman bespreekt alle bedrijfs-gerelateerde details van Workplace Join, MDM verbeteringen, en meer.

Ruimte maken

Nu we het er toch over hebben, de nieuwe toevoegingen van Windows 8.1 worden in evenwicht gehouden door het verwijderen van functionaliteit. Zie de 8.1 functies die Microsoft geschrapt heeft uit Windows 8.1 voor een lijst met vergane glorie.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite PCWorld.com, geschreven door Brad Chacos (@BradChacos). Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000