20 tips om alles uit Facebook te halen

20 tips om alles uit Facebook te halen

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 2 september 2018 - 04:58

Aangepast: 16 november 2022 - 10:32

Maikel Dijkhuizen

Ondanks slordige datalekken zitten er wereldwijd nog altijd zo’n twee miljard gebruikers op Facebook. Bivakkeer je ook graag op dit digitale smoelenboek? Iedereen kan een bericht of foto posten, maar onderhuids heeft Facebook veel meer voor je in petto. We geven 20 tips voor Facebook weg die je wellicht nog niet kent.

Tip 01: Plannen (1)

Beheer jij voor een vereniging, hobbyclubje of bedrijf een aparte pagina op Facebook? Handig is dat je eenvoudig berichten vooruit publiceert, zodat je ook tijdens je afwezigheid leesvoer voor je volgers achterlaat. Log met een computer in op de Facebook-pagina en typ in het Schrijf iets-veld een bericht. Ben je klaar, dan klik je naast Publiceren op het kleine pijltje. Via Plannen verschijnt er een dialoogvenster waarin je een datum en tijdstip opgeeft. Bevestig nogmaals met Plannen. Het vooruit publiceren van berichten werkt overigens alleen bij Facebook-pagina’s en dus niet bij individuele profielen (zie hiervoor tip 3).

Tip 02: Plannen (2)

Ook met een smartphone of tablet is het eenvoudig om berichten vooruit te publiceren op Facebook. Open de pagina en tik een bericht in het Schrijf iets-veld. Via Doorgaan tik je op het pijltje achter Wanneer wordt dit gepubliceerd. Je markeert vervolgens de optie Publiceren, waarna je een datum en tijdstip aanwijst. Kies als laatste voor Gereed.

Tip 03: Plannen (3)

Misschien wil je ook berichten op je particuliere profiel vooruitplannen. Helaas lukt dat niet binnen Facebook, maar je kunt hiervoor wel een externe dienst gebruiken. Surf naar www.twittimer.com en klik bovenaan op Login with Facebook. Geef toestemming wanneer je geen bezwaar hebt dat Twittimer gegevens uit je openbare profiel ontvangt. Verder wil Twittimer namens jou berichten op Facebook plaatsen en toegang tot pagina’s/groepen die je beheert. Ga hiermee akkoord. Via Ok stel je de juiste tijdzone in. Scrol daarna helemaal omlaag en klik op Next >> Message Scheduler. Er verschijnt een pop-upscherm waarin je een e-mailadres en wachtwoord instelt. Zodra je bevestigt met Save Now, klik je bovenaan op New Message. Typ nu het bericht en gebruik de kalender om een publicatiedatum te kiezen. Kies als laatste voor Schedule om het bericht definitief klaar te zetten.

Tip 04: Gegevenskopie

Je downloadt desgewenst een kopie van gegevens die je ooit via Facebook hebt gedeeld. Denk bijvoorbeeld aan je berichten, foto’s, video’s en chatberichten. Daarnaast bevat het archief ook allerlei gedetailleerde informatie, zoals de advertenties waarop je hebt geklikt en de gebruikte ip-adressen. Log met een computer in bij Facebook en klik rechtsboven op het kleine pijltje. Je navigeert vervolgens naar Instellingen en kiest onderaan voor Een kopie downloaden. Er verschijnt een nieuwe webpagina waarop je bevestigt met Mijn archief starten. Veiligheidshalve geef je nu het juiste wachtwoord op, waarna je klikt op Verzenden. Klik nogmaals op Mijn archief starten / OK. Facebook verzamelt nu alle informatie en stuurt een downloadlink naar je e-mailadres. Klik op deze link en typ wederom het wachtwoord. Na het downloadproces tref je een zip-bestand op de computer aan. Pak dit bestand uit om de inhoud van het archief te bekijken.

Vraag bij Facebook een kopie van je berichten, foto’s, video’s en chatberichten op

-

Tip 05: Video’s opslaan

Heb je een leuk filmpje gezien en wil je dat opslaan? Met de computer en de browser Firefox kan dat vrij eenvoudig. Klik met de rechtermuisknop ergens op de Facebook-video en kies voor Video-URL weergeven. Vervolgens selecteer je deze url en plak je het webadres in de adresbalk van Firefox. In de url vervang je www nu door een m, waarna je drukt op Enter. Facebook opent de video nu in de mobiele weergave. Je speelt het filmpje af en klikt met de rechtermuisknop op het videokader. Via Video opslaan als bewaar je het filmpje als mp4-bestand.

Tip 06: Fotoalbums vrienden

In Facebook zit een functie gebakken waarmee je eigen fotoalbums kunt downloaden. Helaas werkt dat niet bij fotoalbums van vrienden. Met de Chrome-extensie DownAlbum krijg je dat alsnog voor elkaar. Installeer hier deze extensie. Na de installatie open je een fotoalbum van een vriend. Zodra je rechtsboven klikt op het DownAlbum-pictogram, kun je voor Normal / OK kiezen om alle kiekjes klaar te zetten. Voorbeeldweergaven van het album verschijnen op een aparte webpagina. In het geval van een Windows-machine druk je nu op de sneltoets Ctrl+S. Bewaar het html-bestand op een willekeurige plek. DownAlbum creëert op dezelfde locatie een aparte map met daarin alle foto’s van het album.

Tip 07: Inlogwaarschuwingen

Het is fijn wanneer Facebook een seintje geeft zodra een onbekend apparaat inlogt op jouw account. Zo weet je tenminste wanneer iemand anders onverhoopt in jouw profiel zit te struinen. Standaard staat deze functie uit. Klik met een computer rechtsboven op het pijltje en kies voor Instellingen. Als alternatief open je de accountinstellingen in een mobiele app. Ga naar Beveiliging en aanmelding en klik achter Meldingen ontvangen over niet-herkende aanmeldingen op Bewerken. Je selecteert nu de optie Meldingen ontvangen, waarna je bevestigt met Wijzigingen opslaan.

Tip 08: Ontvolgen

Sommige gebruikers posten om de haverklap berichten en foto’s. Wil je die liever niet meer zien? Je kunt een digitale vriend natuurlijk verwijderen, maar er is ook een tussenoplossing. Door iemand te ontvolgen houd je de Facebook-vriendschap in stand, terwijl je de berichten niet meer te zien krijgt. Je opent op een computer of mobiel apparaat eerst het Facebook-profiel van de persoon in kwestie. Klik of tik nu op Volgend. Er verschijnt een menu in beeld, waarin je kiest voor Niet meer volgen.

In plaats van digitale vrienden te verwijderen, kun je ze ook ontvolgen

-

Tip 09: 30 dagen snoozen

Deelt een persoon, artiest of winkel binnen korte tijd talloze oninteressante berichten op Facebook, dan zet je de berichtgeving hiervan een maandje uit. Facebook heeft sinds kort namelijk een handige snoozefunctie. Klik of tik binnen het nieuwsoverzicht achter een bericht op het pictogram met de drie puntjes. Tot slot kies je voor de optie (naam persoon/bedrijf) 30 dagen lang snoozen. De berichten verdwijnen direct uit het nieuwsoverzicht.

Tip 10: Ongevraagd afspelen

Facebook speelt video’s in het nieuwsoverzicht automatisch af. Wanneer je liever handmatig de weergave start, pas je hiervoor een instelling aan. Open met een computer het onderdeel Instellingen door rechtsboven op het pijltje te klikken. Je navigeert daarna naar Video’s en klikt achter Video’s automatisch afspelen op Standaard. Kies voor Uit. Ook bij gebruik van de mobiele Facebook-app kun je de automatische videoweergave uitschakelen. Ga via het menu naar Instellingen / Accountinstellingen / Video’s en foto’s. Bij Automatisch afspelen selecteer je vervolgens Video’s nooit automatisch afspelen.

Tip 11: Tijdelijk dempen

Dankzij diverse meldingen blijf je precies op de hoogte van alle reacties, nieuwe evenementen en vind-ik-leuks. Handig, maar wanneer je even iets geconcentreerd op de computer wilt doen, is enige rust wel zo prettig. Geen probleem, want je kunt alle Facebook-meldingen tijdelijk dempen. Klik rechtsboven op het wereldbolletje, waarna er een activiteitenoverzicht verschijnt. Via Dempen geef je aan hoe lang je geen desktopmeldingen wilt ontvangen, bijvoorbeeld vijftien minuten of 24 uur. Klik ter bevestiging op Opslaan. Zet je bepaalde mededelingen liever helemaal uit? Via Instellingen / Meldingen pas je de notificatieopties naar eigen inzicht aan.

Tip 12: Nieuwsoverzicht

Van bepaalde personen en bedrijven wil je wellicht geen enkele update missen. De dierbaarste familieleden en favoriete organisaties krijgen desgewenst voorrang in het nieuwsoverzicht, zodat je deze berichten als eerste te zien krijgt. Log met een computer in op je Facebook-account en klik aan de linkerkant achter Nieuwsoverzicht op het pictogram met de drie puntjes. Via Voorkeuren bewerken verschijnt er een nieuw dialoogvenster waarin je kiest voor Geef aan van wie je het eerst berichten wilt zien. Klik in het overzicht de gewenste namen aan. De belangrijkste personen en bedrijven staan nu gemarkeerd met de term Als eerste weergeven. Sluit ten slotte af met Klaar.

Tip 13: Herinneringen (1)

Facebook schotelt zijn gebruikers automatisch herinneringen voor van vroeger, welke je eventueel opnieuw kunt delen. Als je niet op deze meldingen zit te wachten, zet je ze eenvoudig uit. Surf hiernaartoe en log zo nodig in met je accountgegevens. Wellicht zie je enkele berichten van vroeger staan. Klik rechtsboven op Meldingen en geef met Geen aan dat je geen notificaties meer wilt ontvangen.

Tip 14: Herinneringen (2)

Misschien word je aan bepaalde data of personen liever niet herinnerd. Denk bijvoorbeeld aan momenten die je met een ex-partner hebt beleefd. Facebook houdt daar desgewenst rekening mee. Open deze webpagina en kies voor Voorkeuren. Klik achter Mensen op Bewerken en voer de namen van de betreffende personen in. Je sluit het venster daarna met Opslaan. Eventueel kun je ook een specifieke periode in het verleden aanwijzen, zodat je hiervan geen herinneringen meer ontvangt. Klik achter Datums op Bewerken en kies voor Datums selecteren. Nadat je een begin- en einddatum hebt ingevuld, bevestig je met Klaar / Opslaan.

Je voorkomt eenvoudig dat Facebook slechte herinneringen uit een ver verleden laat zien

-

Tip 15: Leeslijst maken

Kom je op Facebook een wat langer bericht tegen, dan heb je niet altijd tijd om de volledige post te lezen. Om te voorkomen dat je het bericht later niet meer kunt terugvinden, bewaar je het item in een soort leeslijst. Klik of tik achter een post op het pictogram met de drie puntjes en kies vervolgens voor Bericht opslaan. Je vraagt een overzicht met bewaarde berichten, links, evenementen, foto’s en video’s gemakkelijk op. Bij gebruik van een computer klik je aan de linkerkant van het nieuwsoverzicht op Opgeslagen. In de mobiele app open je eerst het menu en tik je op Opgeslagen om de leeslijst te openen.

Tip 16: Select gezelschap

Je bepaalt helemaal zelf of je een Facebook-post voor iedereen openbaar maakt of alleen met vrienden deelt. Ga je nog een stapje verder, dan kun je statusupdates zelfs met een select vriendengroepje delen. Voeg op reguliere wijze een bericht, foto of video aan je Facebook-profiel toe. Facebook geeft standaard aan dat alleen Facebook-vrienden de post te zien krijgen. Klik of tik achter Vrienden op het kleine pijltje en kies voor Meer of Meer weergeven. Via Specifieke vrienden of Bepaalde vrienden geef je aan welke personen de statusupdate mogen zien. Bevestig tot slot met Wijzigingen opslaan of Klaar.

Tip 17: Minder verzoeken

Helaas circuleren er op Facebook allerlei nepprofielen die Jan en alleman vriendschapsverzoeken sturen. Ontvang je ook geregeld vriendschapsverzoeken van onbekende vaak wonderschone dames? Grote kans dat iemand met valse bedoelingen je in de val probeert te lokken. Je voorkomt op een eenvoudige manier dat je dergelijke verzoeken ontvangt. Navigeer met een computer naar Instellingen / Privacy en klik achter Wie kan je vriendschapsverzoeken sturen op Bewerken. Wijzig de instelling van Iedereen naar Vrienden van vrienden. Als alternatief kun je deze optie ook in de instellingen van de mobiele app wijzigen.

Tip 18: Derde partijen

Talloze websites en mobiele apps bieden de mogelijkheid om jezelf via een Facebook-account te registreren. Denk bijvoorbeeld aan Spotify, Funda en Netflix. Daarmee geef je deze derde partijen toegang tot allerlei gegevens uit je Facebook-profiel. Je vraagt eenvoudig een lijstje op met de apps en websites die verbonden zijn met jouw sociale account. Open op een computer, tablet of smartphone het onderdeel Instellingen en navigeer naar Apps. Bij het gedeelte Aangemeld via Facebook zie je om welke derde partijen het gaat. Wil je de toegang voor bepaalde bedrijven blokkeren? Vink deze apps en websites aan en bevestig bovenaan tweemaal met Verwijderen.

Tip 19: Snelkoppelingen

In Facebook zijn er snelkoppelingen zichtbaar, zoals groepen waarvan je lid bent of pagina’s die je hebt aangemaakt. In het geval van een computer vind je ze op de nieuwsoverzicht-pagina aan de linkerkant. Gebruik je een mobiele app, dan tref je deze snelkoppelingen aan in het menu. Via Bewerken wijzig je dit onderdeel naar eigen inzicht. Kies bij een ongewenste snelkoppeling voor de optie Verborgen in snelkoppelingen om de verwijzing te verwijderen. Je zet snelkoppelingen eventueel ook vast aan de bovenkant. Bevestig als laatste met Opslaan of Klaar.

Tip 20: Marketplace

Vorig jaar introduceerde Facebook zijn eigen Marktplaats in Nederland. Hier neem je een kijkje. In de mobiele app tik je op het middelste pictogram met het marktkraampje om deze functie te openen. Er verschijnen enkele suggesties in beeld. Gebruik de filters bovenaan om te sorteren op afstand, categorie en prijs. Verder kun je natuurlijk ook een beroep doen op de zoekfunctie. Uiteraard staat het je vrij om zelf spullen via Marketplace aan te bieden. Kortom, een geduchte concurrent voor Marktplaats.nl.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000