Gezonder leven met apps

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 16 juni 2019 - 04:54

Aangepast: 16 november 2022 - 09:38

Richard Veenstra

Je iPhone en/of Android-smartphone heeft een app om je activiteit te meten en inzicht te geven of je wel genoeg beweegt op een dag. Maar Google Fit en Apple Gezondheid kunnen nog veel meer! We hebben de 15 beste tips voor je geselecteerd.

01 Doelen stellen met Fit

Als je de app Fit op je Android-toestel voor het eerst opent, wil het weten wat je doelen zijn. Fit heeft twee waardes die het toont: beweegminuten en hartpunten. Beweegminuten zijn de minuten dat de smartphone registreert dat je aan het bewegen bent. Als je een stevige wandeling maakt of als je bijvoorbeeld gaat hardlopen of sporten, dan verdien je hartpunten. Een minuut hardlopen levert bijvoorbeeld twee hartpunten op. Wat voor jou persoonlijk goede doelen zijn, hangt af van je levensstijl, leeftijd en algehele fitheid. Een leidraad is om elke week minstens 150 minuten matig intensief te bewegen.

02 Doelen bekijken

Als je je doelen hebt aangegeven, dan zie je deze elke dag als twee ringen weergegeven worden in het hoofdscherm van Fit. De blauwe ring geeft het aantal beweegminuten aan, de groene ring laat de hartpunten zien. Om precies te zien waar je vandaag de hartpunten aan hebt verdiend, tik je op Hartpunten. Als je naar beneden scrolt, zie je ook wat voor soort activiteit dit is geweest en hoeveel punten je exact hebt verdiend. Je kunt vanuit de grafiek overigens ook op Beweegminuten tikken om daar informatie over te krijgen.

03 Gewicht bijhouden

Om je gewicht bij te houden, moet je op gezette tijden je gewicht handmatig in de app invoeren. Dit doe je door op het plusje rechtsonderin te tikken en voor Gewicht toevoegen te kiezen. Als je een andere tijd of datum wilt opgeven, dan selecteer je dit onderin. Standaard kiest de app de huidige datum en tijd. Voer het juiste gewicht in en tik op Opslaan. Als je regelmatig je gewicht updatet, dan kun je de ontwikkeling van je gewicht zien als je in het hoofdscherm op Gewicht tikt.

04 Activiteiten bijhouden

Standaard denkt Fit bij het meten van een activiteit dat je aan het lopen of hardlopen bent, maar de app kan ook andere activiteitsvormen bijhouden. Deze leveren je misschien wel meer hartpunten op, en het levert in elk geval een waarheidsgetrouwer beeld op van je activiteit. Tik weer op het plusje en kies voor Work-out bijhouden. Tik op het driehoekje en kies de activiteit die je wilt gaan doen, bijvoorbeeld Fietsen, Frisbeeën of Krachttraining. Tik op Work-out starten en je ziet meteen hoeveel calorieën je gemiddeld verbrandt en hoeveel hartpunten je extra verdient met de inspanning.

05 Handmatig activiteiten bewerken

Uiteraard kan het voorkomen dat je een activiteit niet live hebt getrackt met Google Fit. Je kunt een activiteit later toevoegen door op het plusje te tikken en voor Activiteit toevoegen te kiezen. Het is belangrijk dat je bovenaan de juiste activiteit kiest, zodat het aantal hartpunten correct worden berekend. Wil je een activiteit verwijderen, dan tik je op de activiteit en druk je op de drie stipjes bovenin. Kies voor Verwijderen en de activiteit verdwijnt meteen. Kies voor Bewerken om de activiteit aan te passen.

06 Koppel je smartwatch

Google Fit werkt perfect samen met alle Wear OS-horloges. Smartwatches met dit besturingssysteem hoef je alleen maar te koppelen en alle activiteiten worden meteen bijgehouden in Google Fit. Dit doe je door de Wear OS-app te openen op je smartphone en op Instellen te tikken. Selecteer je smartwatch en beide apparaten zijn gekoppeld. Zorg dat op beide apparaten de app Google Fit is geïnstalleerd en dat je met hetzelfde Google-account bent ingelogd. Data worden nu automatisch gesynchroniseerd tussen je smartwatch en smartphone.

07 Health Sync

Met een Samsung Gear is synchronisatie een beetje ingewikkelder. Samsung gebruikt namelijk Samsung Health. Om Samsung Health en Google Fit te kunnen synchroniseren, heb je een derde app nodig: Health Sync. Zorg dat je zowel Google Fit als Samsung Health op je Android-toestel hebt geïnstalleerd en open Health Sync. Hier kies je of je Samsung Health-data naar Google Fit wilt sturen of juist andersom. In het geval dat je alles in de app Google Fit wilt zien, kies je de optie Samsung Health > Google Fit.

08 Data op nieuwe smartphone

Als je een nieuwe smartphone koopt, wil je natuurlijk wel dat je Google Fit-data mee worden genomen naar je nieuwe apparaat. Gelukkig is dit geen enkel probleem, aangezien alle data online wordt opgeslagen. Ga maar eens op je pc naar https://fit.google.com en log in met je Google-accountgegevens. Je ziet een compleet overzicht van al je activiteiten. Als je op je nieuwe smartphone inlogt met hetzelfde Google-account kun je gewoon je oude data inzien, alle nieuwe activiteiten worden hier gewoon aan toegevoegd.

09 Exporteren naar andere app

Wil je je Google Fit-data exporteren naar een andere app, dan ga je op je pc naar https://myaccount.google.com en klik je onder Je gegevens downloaden, verwijderen of hier een plan voor maken op Download je gegevens. Allereerst kies je voor Selectie van alle items ongedaan maken en vervolgens zet je een vinkje achter Google Fit. Het is handig om de opties Meerdere indelingen en Alle gegevens ingeschakeld te laten. Klik onderaan op Volgende stap. Als je alle instellingen op de standaardoptie laat staan, krijg je een e-mail als je je geëxporteerde gegevens kunt downloaden. Klik op Archief maken. Je kunt deze data gebruiken om te importeren in bijvoorbeeld RunKeeper, Endomondo of Runtastic.

10 Apps koppelen

Je kunt andere apps aan Google Fit koppelen. Om te zien welke apps werken met Google Fit, open je de koppeling www.tiny.cc/fitsamen. Hier vind je bijvoorbeeld apps om gegeten calorieën bij te houden en fitnesstrackers om work-outs preciezer bij te houden. In de apps die je wilt koppelen moet je zelf op zoek gaan naar een instelling om de gegevens te kunnen delen met Google Fit. In Google Fit kun je altijd inzien welke apps verbonden zijn met de app door op Profiel te tikken, voor het tandwiel te kiezen en op Gekoppelde apps beheren te drukken.

11 iPhone Gezondheid

Een iPhone heeft uiteraard ook een gezondheids-app, deze vind je op een van je startschermen, met de naam Gezondheid. Je kunt automatisch data van een iPhone, iPad of Apple Watch inzien, maar ook externe bluetooth-apparaten kunnen met de app gekoppeld worden. Tik op Bronnen en je ziet welke apparaten allemaal gegevens kunnen aanleveren voor de app. Je kunt de volgorde veranderen om de app te vertellen welk apparaat het belangrijkst is of je schakelt een bron uit door het vinkje te verwijderen.

12 Gegevens handmatig invoeren

Als je je in het startscherm van de app bevindt, tik je op Gegevens om bepaalde data handmatig in te voeren. Dit kunnen dingen zijn als je bloeddruk, hartwaardes of lichaamstemperatuur. Je kunt op deze manier een compleet medisch dossier van jezelf opbouwen. In dit gedeelte van de app vind je ook de optie Voeding. De app geeft suggesties welke apps je kunt gebruiken om bijvoorbeeld gezonder te eten.

13 Medische id instellen

In de app Gezondheid kun je een medische id instellen, zodat hulpverleners in geval van nood weten of je bijvoorbeeld allergisch voor iets bent, wat je bloedgroep is en wie ze moeten bellen als je naar het ziekenhuis vervoerd moet worden. Tik op het tabblad Medisch ID en tik op Maak medische ID aan. Geef hier relevante informatie op tik op Gereed. Zorg dat de optie Toon bij vergrendeling ingeschakeld is, dan kan iemand zonder toegang tot je iPhone toch je medische gegevens inzien.

14 Data exporteren

Je gezondheidsdata worden automatisch naar je iCloud-account gekopieerd. Dus als je een nieuwe iPhone hebt, kun je je oude data eenvoudig naar je nieuwe iPhone kopiëren. Je moet wel even zeker zijn dat je het schuifje achter Gezondheid hebt aangezet bij Instellingen / iCloud. Als je op je nieuwe iPhone de data wilt importeren, moet je uiteraard ook de optie Gezondheid aanzetten om de gegevens te downloaden naar je nieuwe toestel. Vanuit de app kun je ook direct data exporteren als je op je profielfoto tikt.

15 FitnessSyncer

Met de dienst FitnessSyncer kun je data van vrijwel alle fitness- en gezondheids-apps verzamelen. Het kan gegevens uit Apple HealthKit – de technologie die voor de app Gezondheid wordt gebruikt – lezen en ernaartoe schrijven. Van Google Fit worden ook bijna alle gegevens ondersteund. Op deze manier kun je de gegevens van deze apps combineren. De dienst heeft een paar kinderziektes en voor de maximale ervaring moet je een abonnement van 3,99 dollar per maand nemen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000