Als u even snel een foto wilt bewerken of aanpassen, kunt u natuurlijk Photoshop opstarten. Maar het kan sneller en handiger. Er zijn tal van gratis fotobewerkingstools te vinden, die één ding gemeen hebben: ze zijn gespecialiseerd in één kunstje. We hebben de 15 beste tools voor u verzameld.

In dit artikel worden 15 gratis fototools besproken

[list]IrfanView (deze pagina)

Imagelys Picture Styles (deze pagina)

Jalbum (deze pagina)

Foto-Mosaik-Edda (deze pagina)

Color Picker Tool (deze pagina)

BorderMaker

Posteriza

PhotoFilmStrip

ResizeMyPhotos

Photos On Canvas Print

S10 RedEyes

Noiseware Community

Image Analyzer

FaceMorpher Lite

Photobie[/list]

IrfanView

IrfanView herkent meer dan 400 verschillende indelingen, waaronder een aantal exotische beeldformaten zoals MrSID, Amiga IFF en Nokia LogoManager. Bovendien ondersteunt deze gratis tool ook veel geluids- en videoformaten. IrfanView is onze freeware-favoriet als het gaat om via groepsbewerkingen een heleboel foto’s te bewerken. Het kan niet alleen uitstekend foto’s herbenoemen, maar ook schalen, de resolutie aanpassen en omzetten naar grijswaarden. IrfanView kan overigens prima overweg met plug-ins die bedoeld zijn voor Photoshop.

© PXimport

Ook subtiele kleurcorrectie is mogelijk met het programma van de Bosniër Irfan Skiljan.

Imagelys Picture Styles

Imagelys Picture Styles is de perfecte tool om naadloze structuren en patronen te creëren. Het programma bevat meer dan 900 texturen die u zelf kunt aanpassen. Op de site vindt u trouwens nog veel meer gratis texturen. Deze patronen kunt u toepassen als bureaubladachtergrond of als achtergrond voor webpagina’s. Fraai zijn de effecten die we konden toepassen op afbeeldingen die we zelf inlaadden. Hiermee maakt u naadloze patronen van foto’s. Bovendien kunt u de spectaculaire effecten ook gewoon loslaten op uw eigen foto’s.

© PXimport

We passen het effect Fire toe op een van onze eigen foto’s.

Jalbum

U hoeft geen cent uit te geven om prachtige webgalerijen te maken. Het gratis Jalbum is heerlijk eenvoudig in gebruik. U stelt de interactieve galerij samen en uploadt deze rechtstreeks naar het internet. Daarbij hebt u de keuze uit een onuitputtelijke bron van nieuwe skins. Dat komt omdat een enthousiaste gemeenschap Jalbum-gebruikers voortdurend nieuwe skins creëert. Bovendien krijgt u nog er nog eens gratis 30 MB webruimte bij om 200 webfoto’s te publiceren. Wilt u liever een andere server gebruiken, dan kan dat ook.

© PXimport

Zonder enige voorkennis maakt en publiceert u met Jalbum prachtige webalbums.

Foto-Mosaik-Edda

Onder het motto ‘vele kleintjes maken één grote’ combineert u met Foto-Mosaik-Edda honderden of zelfs duizenden kleinere afbeeldingen tot één groot fotomozaïek. Eerst stelt u de fotodatabase samen, waar Foto-Mosaik-Edda alle ‘tegeltjes’ vandaan plukt. Daarna opent u de afbeelding die getransformeerd moet worden tot een mozaïekplaatje. Het is mogelijk om automatisch een cvs-spreadsheet te laten samenstellen waarin de bronverwijzingen zijn opgenomen van de miniatuurafbeeldingen. Is het mozaïek eenmaal samengesteld, dan kunt u de afbeelding tot in detail bekijken met Zoomview.

© PXimport

Stel foto’s samen op basis van kleinere mozaïekfotootjes met Foto-Mosaik-Edda.

Color Picker Tool

Open Color Picker Tool en klik op het pipet. Daarna houdt u de linkermuisknop ingedrukt en beweegt u het pipet over een willekeurig object op uw beeldscherm. Color Picker Tool laat vervolgens de kleurcode in html en in RGB zien. De interface is zeer simpel. Het programma is bijzonder licht, werkt razendsnel en er verschijnen ook nergens advertenties. Kortom: een aanrader voor wie vaak gebruikmaakt van html-kleuren.

© PXimport

Met deze tool analyseert u iedere kleur die op uw scherm verschijnt.

BorderMaker

Snel en smaakvol randen om een foto plaatsen? Dan is BorderMaker de ideale kandidaat. Verwacht geen artistieke, frivole kaders, maar eenvoudige gekleurde, witte, zwarte, halftransparante, rechte of afgeronde randen. Bovendien kunt u in de rand tekst invoeren, bijvoorbeeld exif-informatie. Tegelijk is het mogelijk om afbeeldingen te verkleinen tot webproporties en als u dat wilt, plaatst BorderMaker zelfs watermerken. BorderMaker is een java-programma, dat zowel op een Mac als onder Windows draait.

© PXimport

U kunt verschillende kaders over elkaar plaatsen met BorderMaker.

Posteriza

Stel posters samen op basis van afdrukken op A4-papier. Kies een tekst, plaats een fotoachtergrond en voeg nog een kadertje toe. Posteriza plaatst zelf de paskruisjes om de afbeeldingen uit te snijden en perfect tegen elkaar te lijmen. Uiteraard maakt u met dit product geen professionele kunstposters, maar dit is een uitstekende oplossing om uzelf te behelpen.

© PXimport

Deze poster drukken we af op vier A4’tjes.

PhotoFilmStrip

PhotoFilmStrip blinkt uit in eenvoud. Met deze tool maakt u kleine filmpjes van foto’s. Verander de volgorde en voeg effecten en muziek toe. In minder dan tien minuten maakt u een prachtige diashow, die u kunt uitvoeren in verschillende voorgedefinieerde uitvoerprofielen, waaronder dvd en zelfs Full-HD met een resolutie van 1920 x 1080. De gratis applicatie beschikt over een ingebouwde Xvid-encoder zodat u geen afzonderlijke codec hoeft te downloaden en te installeren.

© PXimport

U kunt de afbeeldingen van bijschriften voorzien.

ResizeMyPhotos

ResizeMyPhotos is enorm handig als u snel en makkelijk een groot aantal foto’s in één keer wilt verkleinen. Het programma nestelt zich in het contextmenu van de Windows Verkenner. Selecteer de foto’s die moeten krimpen, klik er op met de rechtermuisknop en laad de juiste foto’s in. Makkelijker kan niet! ResizeMy­Photos is bijzonder basic, maar doet precies wat het moet doen.

© PXimport

Tijdens de krimpoperatie stelt u meteen de compressiegraad in.

Photos On Canvas Print

Liefhebbers van afdrukken op doek kunnen met Photos on Canvas Print Calculator precies achterhalen hoe groot de foto op canvas kan worden. De resolutie-instellingen zijn immers anders dan bij afdrukken op papier. U laadt de foto in en het programma rekent de mogelijke afmetingen uit. U ziet in de tabel in een oogopslag bij welke resoluties u een uitstekende, goede of minder goede kwaliteit mag verwachten.

© PXimport

Deze afbeeldingen kunnen we op meer dan 2 bij 3 meter op canvas laten afdrukken.

S10 RedEyes

U kunt met S10 RedEyes 3 afbeeldingen uitsnijden en het contrast corrigeren, maar ons is het vooral te doen om de handige mogelijkheid om rode ogen te corrigeren. De pupil wordt niet klakkeloos donkerder gemaakt, u behoudt de controle over de helderheid en kleur van de ogen. Wilt u het echt drastisch aanpakken, dan is er zelfs een optie om ogen te vervangen!

© PXimport

Rode ogen lieten zich nog nooit zo fijn corrigeren.

Noiseware Community

Vooral bij opnames met moeilijke lichtomstandigheden verschijnt er vaak ruis op afbeeldingen. Noiseware is een anti-ruisprogramma, dat als plug-in voor zowel Photoshop als Lightroom beschikbaar is. Gelukkig is er ook een standalone versie. Het is een bijzonder krachtig programma dat zowel monochroomruis als kleurruis onderdrukt. Dankzij de regelaars komt u de ideale compromis tussen ruisonderdrukking en scherpte op het spoor.

© PXimport

Met de freeware-versie kunt u in tegenstelling tot de commerciële versie geen batchbewerkingen uitvoeren.

Image Analyzer

Dit pareltje bevat functies om afbeeldingen te corrigeren, die niet onderdoen voor die van de professionele pakketten. Met Image Analyzer corrigeert u onder andere lokale contrasten, pakt u ruis aan, en verwijdert u rode ogen. Natuurlijk is het mogelijk om afbeeldingen te schalen, te roteren en uit te snijden. Bovendien kunt u de meeste ingrepen haarfijn regelen.

© PXimport

De curve om de helderheid te regelen laat zich bedienen zoals bij Photoshop.

FaceMorpher Lite

FaceMorpher Lite is een leuke tool om gezichten te ‘morphen’. U laadt twee portretfoto’s in, die gemaakt zijn tegen een egale achtergrond. U geeft aan wat de plek is van de ogen, de neus, de mond en de wenkbrauwen en kunt eventueel nog een en ander corrigeren. Het resultaat is een filmpje waarbij het ene gelaat naadloos overgaat in het andere. Met de gratis versie kunt u telkens een ‘morph’ tussen twee afbeeldingen laten uitvoeren. Wilt u meer dan twee gezichten in elkaar laten vloeien, dan moet u overstappen naar de betaalde versie.

© PXimport

Even de belangrijkste referentiepunten aanbrengen en klaar!

Photobie

Photobie ziet er erg summier en eenvoudig uit, maar schijn bedriegt. De foto-editor ondersteunt lagen, animaties, een flinke set filters en zelfs in beperkte mate 3D. Het grootste nadeel vinden wij de kleine knopjes die over de paletten verspreid zitten. Bovendien werkt de editor anders dan de gebruikelijke beeldbewerkers. Wanneer u bijvoorbeeld met het penseel iets aanbrengt op een afbeelding, plaatst Photo-bie dit automatisch op een nieuwe laag. Gelukkig staat er online een set tutorials klaar om u wegwijs te maken.

© PXimport

De werkruimte van Photobie is niet erg overzichtelijk.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000