15 iPad-apps voor (ver)bouwers

© PXimport

15 iPad-apps voor (ver)bouwers

Geplaatst: 26 mei 2015 - 04:23

Aangepast: 14 december 2022 - 15:34

Evi Maquoi

Bouwen? Verbouwen? Herinrichten? Klussen? Verhuizen? Je iPad is de ideale tool om inspiratie op te doen, plannen te tekenen, tips en trucs te verzamelen of instructiefilmpjes te bekijken. We schotelen je onze 15 favoriete apps voor.

MagicPlan ****

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Omvang: 57 MB

Nadat je je iPad geijkt hebt, door het zonder hoes op een horizontaal oppervlak te leggen, kan MagicPlan je kamers meten en tekenen aan de hand van foto's. Door aan te geven waar vloer, plafond, hoeken en deuren staan, kan de app elke ruimte visualiseren op een plattegrond. Het vergt in het begin wel wat oefening, maar na een poosje heb je in enkele minuten een kamer gedigitaliseerd. De app en bijhorende instructievideo's zijn in het Nederlands beschikbaar. Ideaal als je - bijvoorbeeld bij een oud huis - geen digitale plattegrond beschikbaar hebt. Let wel, om je plattegrond te exporteren moet je betalen via in-app-aankopen (diverse bedragen/opties).

 

© PXimport

Onder_dak *****

Prijs: Gratis

Omvang: 193 MB

Wil je een huis verbouwen, maar heb je geen idee hoe je daar precies aan moet beginnen? Architect Peter Vermeulen en interieurarchitect Kristof Gregoire nemen je stap voor stap mee in een interactief renovatieverhaal. De app is een verlengstuk van het boek Slim Verbouwen en legt je in acht fases de belangrijkste stappen uit van de volledige renovatieflow. De app is visueel erg mooi en is voorzien van erg veel nuttige informatie. Aan de hand van de rode knoppen kun je de stijl van bepaalde ruimtes in huis zelfs aanpassen. Mooi!

 

© PXimport

Wonen.nl ****

Prijs: Gratis

Omvang: 5,9 MB

Het maakt niet uit of je nou je badkamer, keuken, berging, tuin of volledige woning onder handen wilt nemen: in de digitale magazines van Wonen.nl vind je tonnen inspiratie. De app reikt een uitgebreid assortiment woonmagazines aan die je stuk voor stuk volledig gratis kunt downloaden. Er zit al wel wat interactiviteit in de verschillende edities, maar dat kan volgens ons nog een tikkeltje beter. Houd er bovendien ook rekening mee dat het downloaden van een blad flink wat tijd in beslag neemt.

 

© PXimport

Waterpas gratis ***

Prijs: Gratis (+ in-app-aankoop)

Omvang: 4,8 MB

Waterpas vergeten? Dankzij de gyrometer en accelerometer kan je iPad met behulp van deze app ook dienst doen als waterpas. Gebruik je iPad tijdens het klussen om te controleren of een bepaalde balk, wand of gipsplaat wel echt recht staat. Heb je een bepaalde hoek voor een wand of dak nodig? Ook dat is eenvoudig af te lezen. Je kunt trouwens eenvoudig switchen tussen een horizontale, verticale of dubbele waterpas. Vind je de advertenties storend? Dan kun je die laten verdwijnen door middel van een eenmalige in-app-aankoop.

Praxis HD ***

Prijs: Gratis

Omvang: 6,3 MB

Behangen? Een tochtstrip aan een deur bevestigen? Een kraan vervangen? Een televisie ophangen? Dankzij het groot aantal klusvideo's en kluswijzers in deze app kun jij het ook. De videofragmenten en stappenplannen zijn erg gedetailleerd waardoor het monteren van een kast, het plaatsen van een stopcontact of het een aanbrengen van raamfolie gemakkelijk zelf te doen is. Naast de waslijst tips en trucs kun je ook de actuele folder doorbladeren of kortingsbonnen downloaden.

 

© PXimport

Room Planner Home Design ****

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Omvang: 91,6 MB

Het vergt wel wat training om een volledige woning met enkele vingerbewegingen op een iPad te tekenen, maar het kan perfect met deze app. Begin met een plattegrond, voeg vervolgens ramen en deuren toe en richt de woning of kamer vervolgens in met behulp van een uitgebreide database aan objecten. Handig is dat je niet enkel de plattegronden in 2D, maar onmiddellijk ook in 3D kunt opvragen. Vervolgens kun je een virtuele wandeling door je creatie maken. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Amikasa ****

Prijs: Gratis

Omvang: 160 MB

Als je snel een idee wilt hebben van een verbouwing of interieurverandering is Amikasa een prima tool. De app laat je op SketchUp-achtige (3D-modeleersoftware, ooit van Google) manier heel snel een kamer of woning tekenen. Vervolgens kun je die helemaal zelf inrichten met deuren, ramen, vloerbekleding en meubilair. Het aanpassen van maten, materialen of kleuren is erg eenvoudig en dat is een sterke troef. Enig minpuntje is dat de database met meubilair niet zo uitgebreid is.

 

© PXimport

AutoCAD 360 ***

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Omvang: 57,4 MB

Heb je CAD-tekeningen van je architect gekregen? Dankzij deze app kun je niet enkel dwg-files op je iPad openen, maar je kunt ze eventueel ook bewerken. Werk in verschillende lagen, voeg hier en daar afmetingen of oppervlaktes toe en geef nog snel enkele woorden uitleg mee. Sla je bewerkingen lokaal op af koppel de app desgewenst met een clouddienst zoals Dropbox of Box.com. Een pdf van de plannen maken? Ook dat behoort tot de mogelijkheden.

 

© PXimport

Homestyler Interior Design ****

Prijs: Gratis

Omvang: 28,3 MB

Als je tips nodig hebt om een bepaalde kamer in te richten, ben je met deze app aan het juiste adres. Maak een foto van de ruimte die je onder handen wilt nemen en leef je vervolgens uit met een gigantische database aan meubilair, behangpapier, verlichting en accessoires. Je ziet in een vingerknip of die ene tafel goed te combineren is met die grijze sofa. Je ontwerp kun je desgewenst delen met de community. Via Homestyler Magazine krijg je bovendien heel wat interieurtrends voorgeschoteld. Een must voor interieurfreaks.

 

© PXimport

Houzz Interior Design Ideas ****

Prijs: Gratis

Omvang: 17 MB

Houzz Interior Design Ideas bundelt meer dan vijf miljoen foto's in hoge resolutie van interieurs in alle stijlen. Noem het dus gerust het 'Wikipedia van interieurdesign'. Van ultrastrakke keukens en badkamers in country-stijl tot industriële lofts en klassieke patio's. Als je hier geen inspiratie vindt, zal je het nergens vinden. De app maakt gebruik van heel wat categorieën en subcategorieën waardoor het allemaal erg gebruiksvriendelijk en overzichtelijk blijft. Dit is ongetwijfeld dé app om een moodboard (conceptvisualisatie) te maken.

IKEA Catalogus ****

Prijs: Gratis

Omvang: 20,6 MB

Een gewone catalogus? Nee, deze app biedt veel meer. Naast honderden pagina's wooninspiratie kun je namelijk ook visualiseren hoe bepaalde IKEA-meubels in jouw keuken, woon-, bad- of slaapkamer zouden passen. Kies een tafel, kast, stoel of bank en open de camera. Vervolgens krijg je onmiddellijk een idee via augmented reality. Heb je ook een papieren catalogus bij de hand? Dan kun je via de app extra details en filmfragmenten tevoorschijn toveren. Een app met meerwaarde.

 

© PXimport

The Family Handyman DIY Tip Genius ***

Prijs: Gratis (+ in-app-aankoop)

Omvang: 34,8 MB

Oefening baart kunst. Dankzij de waslijst tips die in deze app verzameld staan, kun ook jij een Handige Harry worden. De Amerikaanse vakman Bryan Baeumler legt je in overzichtelijke videofragmenten uit hoe je bijvoorbeeld een gat maakt in gipskarton of gemakkelijker hoeken kunt schilderen. Onder het tabje Building & Remodeling vind je nog een uitgebreid overzicht tips op het gebied van loodgieterij, elektriciteitswerken, vloeren, dakwerken enzovoort. Let wel, om alle tips te kunnen bekijken, heb je een betaald pro-account nodig.

Colour moodboard ****

Prijs: Gratis

Omvang: 27,3 MB

Heeft je woonkamer of keuken een nieuwe lik verf nodig? Dankzij deze app heb je een leidraad om heel eenvoudig kleurencombinaties samen te stellen met behulp van de collecties van BOSS Paints. Je krijgt verschillende trendkleuren voorgeschoteld, maar je kunt uiteraard ook zelf verschillende moodboards maken aan de hand van foto's en kleurtinten om zo het ideale kleurenpallet samen te stellen. Erg handig is dat je ook een specifieke kleur uit een bepaalde foto kunt halen. Leuk!

Handy Tools 7-in-1 *****

Prijs: € 0,99

Omvang: 31,4 MB

Er is geen enkele doe-het-zelf-zaak waar je voor minder dan één euro een waterpas, een dubbele waterpas, schietlood, schuifpasser, gradenboog, meetlat en zaklamp kunt kopen. Deze app bundelt maar liefst zeven tools en is daarmee een tof hulpje voor de klusser. Elk virtueel gereedschap werkt prima en ziet er bovendien ook mooi uit. Een sterke troef is dat je elke waarde kunt opslaan in een logboek door twee keer op het gereedschap te tikken.

Erkende Verhuizers App ****

Prijs: Gratis

Omvang: 12,3 MB

Verhuizen is geen pretje. Ga je alles zelf doen? Of schakel je liever een verhuisfirma in? Dankzij deze app krijg je een overzicht van alle verhuisfirma's in de buurt. Je kunt zelfs drie gratis offertes opvragen. Wij zijn echter voornamelijk fan van de checklist die in de app verwerkt zit. Via de verhuischecklist krijg je een erg compleet overzicht van wat je allemaal moet doen enkele maanden, weken en dagen voor je gaat verhuizen, waar je op je verhuisdag zelf rekening mee moet houden en wat je na de verhuizing nog in orde moet brengen.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten