11 Google-producten die compleet faalden

© CIDimport

11 Google-producten die compleet faalden

Geplaatst: 2 januari 2019 - 15:52

Aangepast: 24 november 2022 - 13:32

Justin Doornekamp

Google doet het best goed, met zijn succesvolle zoekmachine en tal van andere prijsschieters als Android, Gmail en Google Maps. De internetgigant slaat de plank ook wel eens mis.

De recente nieuwsberichten dat het sociale netwerk van Google, Google+, uit de lucht wordt gehaald na een datalek, laat wederom zien dat ook Google soms door het stof moet. De internetreus heeft doorheen de jaren meer van dit soort keuzes moeten maken. Wij zetten 11 Google-producten op een rijtje die compleet faalden.

1. Google+

Om meteen bij Google+ te beginnen: in oktober kwam er een datalek bij Google aan het licht, waardoor gegevens van maximaal 500.000 Google+ gebruikers gekaapt konden worden. De Google+ bug die het datalek veroorzaakte zorgde ervoor dat profielgegevens ingezien konden worden die door de gebruiker afgeschermd waren. Denk aan gegevens als je naam, adres, geslacht, leeftijd en werk. In een reactie trok Google de stekker uit het sociale netwerk Google+.

Google trok de stekker uit zijn social media-platform.

© PXimport

2. Google Answers

Het eerste project van Google, Google Answers, werd door medeoprichter Larry Page gelanceerd in april 2002 als een kennismarkt, waar gebruikers vragen konden stellen aan een team deskundigen. De Google Answers Researchers zouden al je vragen beantwoorden. Toch bleek de dienst niet rendabel en in december 2006 werd besloten om geen nieuwe vragen meer te beantwoorden. Het archief aan oude vragen die zijn gesteld, is overigens wel nog steeds inzichtelijk.

3. Google Lively

Google Lively werd in juli 2008 gelanceerd en moest een antwoord zijn op de populaire wereld van Second Life. In de digitale wereld konden spelers hun eigen kamers inrichten, een avatar creëren en konden ze alles vervolgens delen in blogs of websites. Ook waren er YouTube-filmpjes te bekijken op virtuele tv’s en was het mogelijk om foto’s te implementeren. Slechts een half jaar na de lancering besloot Google het project op te doeken. De zoekgigant wilde zich meer op zijn hoofdactiviteiten focussen, zo luidde het destijds.

Google Lively werd nooit zo succesvol als Second Life.

© PXimport

4. Google Buzz

Google Buzz werd gelanceerd in februari 2010 en was een social media-toepassing die gebruikers hielp met het ordenen van hun online conversaties in sociale netwerken. Gebruikers van Gmail konden met Google Buzz rechtstreeks vanuit hun mail met contactpersonen uit verschillende netwerken communiceren. In 2011 besloot de internetgigant de stekker uit de toepassing te trekken, na diverse privacyproblemen.

5. Google Wave

Google Wave werd in 2009 gelanceerd als een dienst waarmee je met meerdere personen aan een project kunt werken. Denk aan documenten en spreadsheets. Daarnaast was het mogelijk om te reageren op elkaars bewerkingen door middel van een speciaal chatsysteem. Wave werkte volledig geïntegreerd in je browser, dus het downloaden van een apart programma was niet nodig. Toch sloeg Google Wave niet aan, mede door de ingewikkelde interface, waardoor de dienst in 2012 werd stopgezet.  

Media has no description

© PXimport

6. Google Video

Google Video moest het YouTube moeilijk gaan maken toen het gelanceerd werd in 2005, maar in plaats van te concurreren met de videodienst besloot Google in 2006 om YouTube gewoon zelf over te nemen. Na de overname werden de functies van Google Video in fases stopgezet.

7. Google Health

Media has no description

© PXimport

Google Health is eigenlijk Google ’s variant op het elektrisch patiëntendossier, alleen bij Google ‘s variant kan de patiënt zelf zijn dossier bijhouden en niet alleen de medische instanties. Het succes bleef echter uit en de dienst kende maar weinig gebruikers. Google staakte de dienst per 1 januari 2012, de gegevens werden vervolgens op 1 januari 2013 definitief verwijderd. Het uitblijven van het succes van Google Health komt volgens Google doordat het er niet in slaagde om de belangrijke partijen in de zorgsector het systeem te laten steunen.

8. Google Reader

De online feedreader Google Reader bestond sinds 2005 en had een paar miljoen gebruikers. Best succesvol zou je zeggen, maar toch werd er besloten om de dienst stop te zetten. Google kon geen manieren vinden om geld te verdienen aan de rss-dienst.

9. iGoogle

Google Persoonlijke Startpagina, waarmee gebruikers de Google homepage konden aanvullen met onder andere de koppen van nieuwsbronnen, onderging in 2007 een metamorfose toen het werd omgedoopt tot iGoogle. De metamorfose weerhield Google er evenwel niet van om de stekker uit het project te trekken. De internetgigant wilde zich meer gaan focussen op de ontwikkeling van Goolge+. 

Media has no description

© PXimport

10. Google Glass

Terwijl we inmiddels naar veel nieuwe varianten van virtual reality en augmented reality kijken met onder andere Microsoft Hololens en Oculus Rift, was er ooit een alternatief van Google dat zo futuristisch was, dat het bijna uit een ander tijdperk leek te komen: Google Glass. De draagbare computer in brilvorm werd in 2013 tijdelijk verkocht als prototype met daarna een publieke launch in 2014. Privacywaakhonden over de hele wereld bleken echter niet tevreden met het privacybeleid rond Google Glass. Zo zou het voor gebruikers te makkelijk zijn om stiekem opnames te maken. Bovendien had de slimme bril van Google nogal te kampen met softwareproblemen en het hoge prijskaartje hield mensen ook tegen de bril aan te schaffen.

11. Google Nexus Q

De Nexus Q moest het middelpunt van je thuisnetwerk worden. Via een HDMI-kabel en een digitale audio-uitgang koppelde je de mediaspeler aan je luidspreker of home cinema-systeem. Eenmaal aangesloten kon je middels je Android smartphone of tablet eenvoudig verbinding maken met de Nexus Q en foto’s, video’s en muziek naar je installatie of tv streamen. Een soort hub waarmee alle media gestreamd kan worden dus. De Nexus Q kreeg echter veel kritiek te verduren, mede vanwege de hoge prijs en de beperkte functies ten opzichte van bijvoorbeeld een Apple TV. Uiteindelijk is de Nexus Q nooit voor het bredere publiek beschikbaar geworden.

De Nexus Q kon eigenlijk niet zoveel.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten