Hoeveel energie gebruikt slimme buitenverlichting?
Een slimme lamp werkt met ledverlichting en is een stuk energievriendelijker dan een ouderwetse gloeilamp. Slimme verlichting blijft wel in stand-by staan als je het licht uitzet. Hoeveel energie gebruikt slimme buitenverlichting eigenlijk? Zijn de energiekosten hoger dan bij een gewone ledlamp?
In dit artikel leggen we je uit:
- Hoeveel vermogen een slimme buitenlamp nodig heeft
- Hoeveel slimme accessoires aan vermogen verbruiken
- Wat de kosten van een slimme lamp zijn met de huidige energietarieven
- Hoe je energie kunt besparen met slimme buitenlampen
- Dat het nieuwe energielabel een vertekend beeld kan geven
- Ook interessant: Waar moet je op letten bij het overstappen naar een dynamisch energiecontract?
Hoeveel vermogen trekt een slimme buitenlamp?
Een slimme lamp heeft doorgaans een maximumvermogen tussen de 5 en 9 watt. De lichtopbrengst hiervan is vergelijkbaar met een klassieke gloeilamp van respectievelijk 40 of 60 watt. Hoeveel watt een slimme lamp maximaal verbruikt, vind je op de verpakking of via de productinformatie op de website van de fabrikant. In de praktijk gebruik je een slimme buitenlamp meestal niet op het piekvermogen, maar in een gedimde stand. In een tuin heeft sfeerverlichting dan ook vaak de overhand.
Bij een slimme lichtstrip ligt het vermogen veelal tussen de 6 en 12 watt per meter. Dat is afhankelijk van het aantal leds dat er per meter strip is aangebracht. Meer leds per meter betekent dat je lichtstrip een hogere lichtdichtheid heeft en dat je nauwkeuriger effecten kunt toepassen. De energiekosten voor dit soort slimme verlichting kunnen daardoor hoger lijken dan een enkele slim peertje, maar een lichtstrip kan afhankelijk van de lengte en plaatsing mogelijk meerdere slimme peertjes vervangen.
Elk slim apparaat gebruikt ook energie als hij ‘uit staat’. Een slimme lamp wacht bijvoorbeeld continu op een signaal om in of uit te schakelen. Deze standby-modus gebruikt doorgaans maximaal 0,5 watt, maar in de realiteit vaak nog minder. In de praktijk is dat verwaarloosbaar.
Hoeveel vermogen trekken slimme accessoires?
Houd er rekening mee dat slimme accessoires mogelijk constant energie gebruiken. Hoeveel is afhankelijk van het soort apparaat dat je gebruikt. Een Hue Bridge is doorgaans energiezuiniger dan een oude laptop, die je ook als hub kunt inzetten. Een smarthomebridge of Raspberry Pi hebben vaak een vermogen tussen de 2 en 6 watt.
Over het algemeen worden nieuwe apparaten ontworpen om energiezuiniger te zijn dan z'n voorganger. Met een nieuwer product ben je qua energiekosten doorgaans voordeliger uit. Andere soorten accessoires, zoals een bewegingssensor, werken dan weer vaak op batterijen. Een dergelijk accessoire moet – afhankelijk van je instellingen – rond de twee jaar meegaan. Hoe vaker je sensor een signaal doorstuurt, hoe sneller de batterij leeg raakt.
Wat voor invloed heeft slimme buitenverlichting voor mijn energierekening?
De hoogte van de energiekosten van slimme buitenverlichting hangt af van verschillende aspecten. Hoeveel lampen gebruik je? Wat is het wattage per lamp? Hoelang staan de lampen aan? Hoe fel zet je de verlichting?
In de wintermaanden zijn de energiekosten doorgaans hoger omdat het langer donker is en de lampen dus langer aanstaan. Gaat je slimme buitenverlichting geautomatiseerd aan zodra de zon ondergaat? Dan springen de lampen in de winter waarschijnlijk rond 17.00 uur aan. Als je de tuinlampen de hele nacht laat branden en automatisch laat uitgaan bij zonsopkomst, is je tuin tot ongeveer 8.00 uur ‘s ochtends verlicht. Je slimme lampen branden dan in totaal 15 uur per dag. 's Zomers branden je lampen ongeveer 9 uur per nacht.
We gaan uit van een slimme lamp met een vermogen van 7 watt. Op basis van het huidige gemiddelde energietarief van 0,74 euro per kWh, kost je dat gedurende de wintermaanden 0,081 euro per lamp per dag. Per maand komt dat neer op 2,51 euro. 's Zomers gaat het om 0,053 euro per lamp per dag. Per maand is dat 1,63 euro. Deze bedragen zijn inclusief het energiegebruik in stand-by. Op jaarbasis ben je ongeveer 24,30 euro per slimme lamp kwijt. Gebruik je een gloeilamp van 60 watt op een timer, dan kom je voor hetzelfde aantal uren per jaar uit op maar liefst 194,47 euro aan energiekosten. En dat voor één buitenlamp.
Slimme verlichting
Kijk hier voor de duurzaamste oplossingen voor binnen én buiten!
Hoe kan je energie besparen met slimme buitenverlichting?
Ben je geschrokken van de hoge kosten (voornamelijk vanwege de huidige hoge energieprijzen)? Je kunt flink op je energierekening bezuinigen als je de slimme buitenverlichting alleen inschakelt op het moment dat het nodig is. Dat kan op verschillende manieren.
Met automatiseringen kun je de brandtijd van je slimme lampen minimaliseren aan de hand van bepaalde criteria, zoals een tijdstip of als de zon opkomt of ondergaat. Ook kun je een bewegingssensor gebruiken om het licht in te schakelen of feller te zetten als je door de tuin loopt. Doordat de lampen automatisch uitgaan en dus niet langer branden dan nodig, scheelt dat in de energiekosten.
Wil je dat er de hele nacht licht in je tuin brandt? Laat de verlichting na een bepaalde tijd (of wanneer je niet in de tuin zit) automatisch dimmen. 's Nachts hoef je bovendien niet álle lampen in de tuin aan te laten. Ook dat scheelt weer in de kosten.
Meer weten over slimme verlichting? We beantwoorden 10 vragen die je mogelijk hebt over slimme lampen.
Wat zegt het energielabel over de energiezuinigheid van een lamp?
Zie je in de winkel een slimme lamp liggen met een lagere energieklasse dan je oude gloeilamp of halogeenlamp? Dat kan kloppen. Sinds september 2021 zijn de energielabels namelijk vernieuwd, al kun je tot maart 2023 nog verpakkingen met het oude label tegenkomen. Daarna mogen verpakkingen met het oude label niet meer worden verkocht. Een product met het nieuwe energielabel kun je herkennen aan de QR-code en de andere schaalverdeling op de doos.
Waar het label eerst A++ tot en met E toonde (waarbij E het minst zuinig was), is dat nu A tot en met G geworden. De plusjes zijn verdwenen en de energieklassen zijn verschoven. Een slimme lamp die eerst het A++-label kreeg, kan nu zomaar in schaal B, C of D zijn beland. Op deze manier is er nog verbetering mogelijk door fabrikanten. Het is dus niet zo dat een nieuwe slimme lamp minder zuinig is dan een gewone ledlamp.
Op het label wordt overigens het piekvermogen gebruikt om de energieklasse aan te geven. Omdat je een slimme lamp meestal dimt, is de verlichting in de praktijk vaak wat zuiniger dan op het label staat aangegeven.