Trends in thuisautomatisering: Nieuwste ontwikkelingen

© PXimport

Trends in thuisautomatisering: Nieuwste ontwikkelingen

Geplaatst: 23 augustus 2021 - 06:32

Aangepast: 25 november 2022 - 11:06

Gertjan Groen

Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig slimme technologie in huis en de uitdaging is om alles samen te laten werken. Het internet-of-things-principe wordt telkens toegankelijker voor een grotere groep mensen. We praten je bij over de trends in thuisautomatisering.

Veel voorspellingen van de inmiddels overleden futuroloog Chriet Titulaer zijn uitgekomen en snufjes die hij in het Huis van de Toekomst demonstreerde zijn op de markt. Maar nu pas lijkt de techniek echt klaar voor de massa. 

Typerend is dat je inmiddels ook al bij de Hema, Action en Lidl terecht kunt voor slimme verlichting. Opvallend genoeg zit hier één grote speler achter: het Amerikaans-Chinese Tuya, dat zogeheten white-labelproducten verkoopt, en met Tuya Smart al een compleet ecosysteem voor het slimme huis heeft opgebouwd. 

De producten werken overwegend via wifi, maar er zijn ook allerhande modules, bijvoorbeeld voor Zigbee, die je in hubs terug kunt vinden. Wereldwijd verkopen meer dan 10.000 bedrijven de producten van Tyua onder eigen merk. Soms door gewoon een stickertje met het eigen merk erop te plakken. Zelfs de begeleidende app kan in een handomdraai worden gemaakt via een template.

Go with the flow

Met het gemeengoed worden van thuisautomatisering, groeit de wens om ze toegankelijker te maken. Scripts en configuratiebestanden verdwijnen steeds meer naar de achtergrond. Zo kun je in Home Assistant steeds meer instellingen maken via de gebruikersinterface en hoef je nog nauwelijks op yaml-configuratiebestanden terug te vallen. 

Voor nieuwe integraties wordt zelfs vereist dat de configuratie volledig via de gebruikersinterface valt af te handelen, tenzij dat echt niet anders kan. Ook het nieuwe openHAB 3.0 mikt op gebruiksgemak met een uniforme en flexibele gebruikersinterface. Het omarmt net als Domoticz de grafische omgeving Blockly waarin je code kunt bouwen met vooraf gedefinieerde blokken. 

Dat taken voor thuisautomatisering zich uitstekend als workflow laten benaderen, zien we ook in het populaire Node-RED. Daarnaast kiezen verschillende internetdiensten voor zo’n visuele benadering. Denk aan IFTTT, maar ook bijvoorbeeld Zapier, n8n.io en Microsoft Flow.

Lees ook: De tien beste automatiseringsdiensten vergeleken

Nieuwe modules

De Raspberry Pi Foundation voegde onlangs de eerste eigen microcontroller aan het assortiment toe, die kan concurreren met microcontrollers van Arduino en de ESP8266 en ESP32 van Espressif. Deze Pi Pico, gebouwd rondom de RP2040-chip, biedt alles wat je van een moderne microcontroller verwacht, maar voor connectiviteit via bijvoorbeeld wifi of bluetooth is het wel van externe modules afhankelijk. 

De ESP32, met zowel wifi als bluetooth, is dan al snel interessanter – zeker voor IoT. Het eindigt hier niet: ook partijen als Arduino, Adafruit en Sparkfun bouwen modules rondom de genoemde RP2040. 

 

© PXimport

Een goed voorbeeld is de Arduino Nano RP2040 Connect. Die heeft wat minder GPIO-pinnen dan de Pi Pico, maar voegt wel features als wifi, bluetooth, een microfoon en allerlei bewegingssensors toe, waarmee het zomaar het ideale experimenteerbordje voor IoT-projecten kan vormen. Voor het programmeren kun je Arduino IDE gebruiken, maar ook MicroPython – dat steeds meer opduikt in de wereld van microcontrollers.

Lees hier onze Arduino Nano RP2040 Connect review.

Keurmerk slimme apparaten

Enkele jaren terug was er de nodige controverse rond onveilig speelgoed, in het bijzonder slimme poppen die hackers op afstand konden afluisteren of dingen laten zeggen. Ook van heel veel slimme camera’s is bekend dat ze lek zijn, waardoor beelden op internet kunnen komen. Om hier meer controle over krijgen werkt de Nederlandse overheid samen met de Europese Commissie aan een keurmerk voor slimme apparaten, zodat je weet of je een veilige camera koopt. 

Zonder het keurmerk blijven fabrikanten onveilige producten maken en dat moet een keurmerk voorkomen. Het keurmerk zou nog dit jaar in moeten gaan. Tot het zover is, lijkt het in ieder geval verstandig om alleen apparaten van gerenommeerde fabrikanten te kiezen om risico’s te vermijden en goed vooronderzoek te doen.

Smartphone-hergebruik

De hobbyist weet al lang dat je een afgedankte smartphone een tweede leven kunt geven voor allerlei projectjes. Met het programma Galaxy Upcycling at Home probeert Samsung dit actief te ondersteunen. Het bedrijf brengt nieuwe software voor verouderde smartphones uit, waarmee dat toestel eenvoudig een tweede leven kan krijgen. Bijvoorbeeld als babyfoon, of als automatische lichtschakelaar als het donker wordt. De achterliggende gedachte is dat het beter voor het milieu is.

 

© PXimport

Lokale aansturing

Het is handig als je de slimme apparaten die je in huis hebt direct via het lokale netwerk kunt aansturen. Lokale controle en zeker ook het lokaal houden van (mogelijk) privacygevoelige data zijn voor velen belangrijk. Dat verklaart ook een deel van het succes van Home Assistant en alternatieven. Helaas werkt niet alle apparatuur mee. Zo kun je veel ip-camera’s alleen via een clouddienst gebruiken. 

TP-Link had in zijn populaire slimme pluggen als de HS100 en HS110 wel een mogelijkheid voor lokale verbindingen, maar de bewuste poort blokkeert het – naar eigen zeggen om veiligheidsredenen – in recente (soms automatisch geïnstalleerde) firmware. De fabrikant draaide al snel bij. Het blijft dus opletten als je de cloud wil vermijden, zelfs bij een werkend systeem!

Minder vertraging

Een van de nadelen van de afhankelijkheid van de cloud, is dat zelfs iets simpels als het schakelen van een lamp best wat vertraging kan geven. Zet je via bijvoorbeeld Google Assistant of de Home-app een Hue-lamp aan, dan gaat dat verzoek via Google eerst naar het Hue-platform en van daaruit naar de Hue Bridge. Je merkt een extra vertraging én het maakt zo’n dienst afhankelijk van de internetverbinding. 

Google heeft hiervoor nu een middenweg gevonden. Ongeveer een jaar geleden introduceerde het de Local Home SDK waarmee ontwikkelaars een lokale aansturingsoptie in kunnen bouwen, waarbij wel kan worden teruggevallen op de internetverbinding.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten