© CIDimport

Hoeveel rookmelders heb je nodig in huis?

Geplaatst: 28 augustus 2019 - 10:11

Aangepast: 15 september 2022 - 11:26

Remmelt Mastebroek

Hoeveel rookmelders in huis je nodig hebt hangt behalve van de grootte van je huis ook af van hoe veilig jij je wilt voelen. Overigens is de rookmelder verplicht in nieuwbouwhuizen, dus daar tref je ze als het goed is vanzelf aan.

Rookmelder verplicht in nieuwbouw

Sinds 2012 is vastgelegd in het zogeheten bouwbesluit (artikel 6.21 om precies te zijn) dat een rookmelder verplicht is in nieuwbouwwoningen. Het gaat dan specifiek om rookmelders die zijn aangesloten op het lichtnet. Het betekent eigenlijk dat je in een nieuw huis geen omkijken meer hebt naar rookmelders. Ze zijn er en ze doen hun werk. Wel is het mogelijk verstandig om even na te lopen of je in alle ruimten die je wilt beveiligen de melders aantreft. Check met name de zolder even, zeker als je die niet als opslagruimte maar als uitbreiding van je woonruimte wilt gebruiken. Ontbreken de rookmelders in je net gebouwde huis, dan is het zaak om bij de aannemer of verkopende partij aan de bel te trekken.

Het juiste aantal rookmelders

Hoeveel rookmelders je precies nodig hebt in huis is afhankelijk van meerdere factoren. Als je op elke verdieping op de gang (overloop) een melder plaatst, ben je al grotendeels goed beveiligd. Vermijd daarentegen plekken als een garage, waar uitlaatgassen van een auto, brom- of motorfiets voor vals alarm kunnen zorgen. Ook in de keuken is een rookmelder vrij zinloos, want daar ontstaat regelmatig (al dan niet bedoelde) rook en stoom. Dat laatste verschijnsel – stoom – maakt ook plaatsing op de badkamer vrijwel zinloos. Het betekent dus dat je niet blindelings overal rookmelders op hoef te hangen, maar wel op strategische plekken. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld één rookmelder per etage, geplaatst op de al eerder genoemde gang. Tel daarbij op een extra melder in de meterkast (waar gas en elektriciteit vaak samen je huis binnenkomen). Heb je via een deur gescheiden hal of iets dergelijks? Dan kan het verstandig zijn om ook daar een melder te plaatsen.

Tuinhuisje of schuur

Heb je eenmaal een serie rookmelders in huis opgehangen, dan is het zaak om volgens een vast schema de batterijen (als je batterijgevoede exemplaren gebruikt) te controleren. Plak eventueel een sticker met de installatiedatum van de verse batterijen op de melder. Bedenk ook dat je een rookmelder na tien jaar gebruik moet vervangen door een nieuw exemplaar. Een sticker met de installatiedatum van de rookmelder zélf is dus ook geen overbodige luxe. Hang je een rookmelder op in een minder vaak bezochte ruimte (zo is het geen slecht idee om een melder in bijvoorbeeld een tuinhuisje of schuur op te hangen), voorkom dan dat je deze vergeet mee te nemen in je controlerondes. Plak bijvoorbeeld een sticker met: ‘check ook schuur!’ bij de rookmelder in je woning. Je kunt ook voor een ‘slim’ exemplaar kiezen, dat een seintje naar je smartphone stuurt, bijvoorbeeld wanneer de batterijen bijna op zijn.

Zo’n slimme rookmelder is sowieso handig voor ruimtes waar je niet vaak komt: de kans is immers vrij groot dat je binnen zittend het alarm van de rookmelder in je schuur niet hoort. Datzelfde geldt ook voor een serre waarvan je bijvoorbeeld ’s avonds de deuren sluit. Gaat daar dan wat mis, dan hoor je de melder mogelijk niet elders in huis. Overigens komen in dat soort scenario’s ook de gekoppelde rookmelders uitstekend van pas!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten