Welke soorten fietsendragers zijn er?
Met een fietsendrager kun je je fiets heel eenvoudig met auto, caravan of aanhangwagen vervoeren. Je bevestigt de fietsendrager aan je voertuig en plaatst je fiets(en) erin. Een fietsendrager wordt daarom ook wel eens heel simpel beschreven als een auto-fietsenrek. Met een fietsendrager heb je dus geen aanhanger om fietsen te vervoeren meer nodig. Er zijn verschillende soorten fietsendragers. Je kunt een fietsendrager op de trekhaak van je auto bevestigen, maar ook als je geen trekhaak hebt, zijn er verschillende opties om toch je fiets mee te kunnen nemen. Maar wat is de beste fietsendrager voor jouw situatie? Om je op weg te helpen, kijken we in dit artikel naar de voor- en nadelen van de verschillende soorten fietsendragers. Ook geven we je tips over de bevestiging. Op die manier kun jij goed voorbereid alle modellen fietsendragers vergelijken en uiteindelijk de beste fietsendrager voor jouw situatie kopen.
Soorten fietsendragers
Je fiets vastzetten op de fietsendrager is vrijwel altijd heel eenvoudig. Een fietsdrager kopen, dát vraagt echter eerst om het maken van een aantal belangrijke keuzes. Om te beginnen bepaal je de soort fietsendrager. Een fietsendrager kun je namelijk op een aantal verschillende manieren aan je voertuig bevestigen. In het vervolg van dit artikel bespreken we vier manieren: een fietsendrager achter op de trekhaak, een fietsendrager achter op de auto (zonder trekhaak), een fietsendrager op het dak van je auto en een fietsendrager op de caravan of aanhangwagen. Zo vind je altijd die ene goedkope fietsendrager, die natuurlijk ook nog eens als beste beoordeeld werd.
Achter op de trekhaak
De populairste manier om fietsen te vervoeren is met een fietsendrager die je monteert op de trekhaak van je auto. We noemen dit ook wel trekhaakdragers. Als je auto is uitgerust met een trekhaak, dan is dit voor velen dé aangewezen plaats voor een fietsendrager. Je gebruikt in dit geval dus je trekhaak voor fietsendrager.
Fiets, trekhaak, fietsendrager; maar hoe bevestig je ‘m dan? De meeste fietsendragers zijn heel eenvoudig te monteren. Ook het plaatsen en het afnemen van de fiets in de trekhaakdrager is erg gemakkelijk. Nadat je de drager hebt bevestigd, til je de fietsen in de wielgoten of maak je gebruik van een oprijgootje. Vervolgens zet je het frame en de wielen vast.
Naast het eenvoudige gebruik kent een fietsendrager op de trekhaak nog een aantal voordelen. Zo kun je met dit type drager bijvoorbeeld vaak meerdere fietsen tegelijk meenemen en kun je de drager in veel gevallen opvouwen. Nadeel is dat de kofferbak soms niet meer open kan.
In de meeste gevallen zijn de trekhaakdragers echter kantelbaar, zodat je de fietsen kunt wegklappen en de kofferbak kunt openen. Dankzij deze functie hoef je dus niet eerst de fietsen van de drager af te halen voordat je bij de kofferbak kunt.
Dit model fietsendrager heeft veel voordelen en relatief weinig nadelen. Veel mensen kiezen er zodoende voor om een trekhaakdrager te kopen. De fietsendragers uit de categorie ‘Fiets trekhaak’ zijn natuurlijk wel alleen geschikt als je auto een trekhaak heeft. Mocht jouw auto geen trekhaak hebben, dan kun je de fietshouder op de auto bevestigen. In dat geval kun je voor een achterklepdrager of een dakdrager kiezen. Deze manieren om een fietsenrek op de auto te plaatsen, worden in de volgende alinea’s besproken.
Achterop de auto zonder trekhaak
Het aanbod fietsendragers beperkt zich allang niet meer tot alleen trekhaakdragers. Misschien heeft jouw auto geen trekhaak of misschien heb je wel een trekhaak, maar wil je naast je fietsen ook je caravan meenemen. In deze gevallen biedt een achterklepdrager uitkomst. In deze alinea bespreken we deze achterklepdrager, die ook wel eens fietsdrager op de 5e deur (of 3e deur) genoemd wordt.
Er is een aantal praktische systemen voor achterklepdragers bedacht die je eenvoudig achterop de auto kunt bevestigen. De dragers zien eruit als een soort rek met houders. Een achterklepdrager wordt vaak met behulp van haken of klemmen aan de achterklep vastgemaakt. Deze haken hebben een rubber coating of beschermstrip om je auto te beschermen tegen het schuren van het fietsenrek.
In sommige gevallen zit een fietsdrager op de 5e deur hoger op de auto, zodat je kentekenplaat zichtbaar blijft. Mochten je kentekenplaat en achterlichten echter niet goed zichtbaar blijven, dan zul je deze op de achterklepdrager moeten bevestigen.
Een voordeel van achterklepdragers is dat het vaak mogelijk is om je fietsen te vergrendelen op de drager. Hierdoor ben je beveiligd tegen diefstal.
Ook zijn dit soort dragers over het algemeen goedkoper en lichter in gewicht dan trekhaakdragers. Het is bij deze fietsendragers wel zaak goed te kijken of de achterklep en de auto geschikt zijn. Aangezien er verschillende soorten achterkleppen zijn, zal niet iedere achterklepdrager op elke auto passen. Ook moet je er rekening mee houden dat de draagcapaciteit van deze dragers lager is dan die van trekhaakdragers.
Fietsen op het dak
Zoals gezegd is er nog een manier om een fietshouder rechtstreeks op de auto te bevestigen. Hierboven beschreven we de achterklepdrager, deze alinea is gewijd aan het vervoeren van fietsen in een dakdrager. Dit zijn fietsendragers die je op het dak van je auto plaatst.
In het kader van dakdragers wordt ook vaak gesproken over een dakrail. Veel auto’s zijn standaard uitgevoerd met een dakrail. Op deze rail kun je vervolgens de dakdrager bevestigen. Heb je geen dakrail op je auto, dan zijn er speciale dakdragers die je op de dakrand bevestigt. De fietsendrager zet je vervolgens vast aan de dakdrager.
Voordat je een dak- en fietsendrager koopt, is het dus zaak goed te kijken of beide systemen samen te gebruiken zijn én of ze geschikt zijn voor jouw auto.
De bevestiging van een dakdrager is vaak wel wat lastiger dan de bevestiging van een fietsdrager op de trekhaak of op de kofferbak. Er zijn meer handelingen nodig en de fietsen zijn moeilijker te plaatsen. Lichtere fietsen kun je vaak nog wel gemakkelijk het dak op tillen, maar voor zwaardere fietsen heb je wellicht een fietslift nodig. Sommige dakdragers zetten je fiets vast aan het frame, andere modellen gebruiken daarvoor de voorvork.
Je koopt voor iedere fiets een eigen dakdrager. Het grote voordeel is dat elk van deze fietsdakdragers dus precies geschikt is voor de fiets die je wilt meenemen. Het maakt zodoende niet uit of je een stadsfiets, een kinderfiets of een elektrische fiets wilt meenemen. Een ander voordeel is dat je met een dakdrager altijd toegang hebt tot je kofferbak.
Een dakdrager is vooral erg handig als je met een caravan rijdt, ook is het een vrij goedkope oplossing. Een nadeel van de fietsendrager op het dak is dat de fietsen veel wind vangen, waardoor je auto meer brandstof verbruikt. Ook ontstaat er geluidshinder en moet je altijd rekening houden met de totale hoogte van je auto, bijvoorbeeld bij het inrijden van een tunnel. Hoeveel fietsen op het dak van de auto geplaatst kunnen worden, staat bij een dakdrager vast: dat zijn er maximaal drie.
Fietsen op de caravan of aanhangwagen
De laatste soorten fietsendragers die we bespreken hebben alles te maken met caravans, campers en aanhangwagens. Een fietsendrager voor de caravan of camper, fietsenrek voor aanhangwagen of zelfs een vouwwagen-fietsendrager; je hoeft fietsendragers niet per se óp je auto te monteren.
We nemen hier het fietsenrek op de caravan als voorbeeld. Er zijn voor deze situatie meerdere opties: zo kun je een fietsendrager op de dissel (de buis of stang waarmee je de caravan aan de auto koppelt) of achterop de caravan plaatsen, maar er bestaan ook indoordragers waarmee je je fietsen in de caravan kunt plaatsen.
De eerste caravan-fietsendrager die we bespreken, is de fietsendrager op de dissel. Dit model is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Over het algemeen kun je heel eenvoudig een fietsenrek op de dissel monteren. Disselfietsendragers worden vastgezet met beugels die om de chassisbalk geklemd worden.
Mocht je caravan disselafdekking hebben, dan raden we je aan deze te verwijderen voor de montage of er voorzichtig doorheen te boren. Daarnaast kun je ervoor kiezen om te werken met een trekhaakkogel op de dissel. Let echter wel op dat niet alle fietsendragers voor op de dissel op elke caravan passen. Dit heeft onder meer te maken met de kogeldruk, de ruimte die nodig is om de fietsdrager te monteren, en de afstand tussen de fietsendrager en de auto. Een nadeel van disselfietsendragers is dat de maximale (schaar)hoek die de auto en caravan kunnen maken nadelig wordt beïnvloed.
Een andere optie is je fietsendrager achterop de caravan monteren. Er zijn in deze categorie diverse modellen beschikbaar; zo zijn er bijvoorbeeld modellen waarbij je de fietsendrager aan de bovenzijde bij de caravanrail vastschroeft. De onderzijde van de fietsendrager zet je dan aan de wand of aan de bodem van de caravan vast.
Er zijn ook modellen waarbij je de steunen onder het caravanraam bevestigt. Een nadeel van dit soort fietsendragers is dat de concentratie van gewicht tegen de achterwand de disseldruk verlaagt, waardoor de kans op instabiel weggedrag groter wordt. Zodoende is het ook bij deze optie zaak te zorgen voor voldoende kogeldruk.
Als je je fiets mee wilt nemen tijdens je trip met de caravan, kun je ook nog voor twee andere oplossingen kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een tussenoplossing, waarbij je één fiets op de dissel plaatst en een andere fiets op de caravan plaatst.
Meer artikelen over e-bikesMeer artikelen over fietsendragers