De elektrische Alfa Romeo Milano: nieuwe variant op bekend thema

De elektrische Alfa Romeo Milano: nieuwe variant op bekend thema

Geplaatst: 13 april 2024 - 12:54

Aangepast: 15 april 2024 - 06:19

Igor Stuifzand

Ook Alfa Romeo heeft nu een volledig elektrisch model: de Milano. Deze compacte SUV komt in twee vermogensvarianten, maar in feite is de technische basis van de auto allang bekend. De Milano staat namelijk op het inmiddels beproefde elektrische platform dat alle andere Stellantis-merken voor (vrijwel) al hun compacte EV’s gebruiken.

Alfa Romeo Milano (2024)

© Alfa Romeo

Meld je nu vast aan voor het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consument getest. Alle resultaten vind je terug in dit online rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Alfa Romeo kent een omvangrijke en glorieuze geschiedenis. Met gevoel voor nostalgie, zien liefhebbers en kenners ook in de nieuwe modellen van het Italiaanse merk het liefst iets van die historie terug. De nieuwe Milano moet wat dat betreft een kleine teleurstelling zijn voor deze kopersgroep, want in het moderne ontwerp van de compacte SUV zijn maar weinig elementen terug te vinden die direct verwijzen naar de klassieke modellen van Alfa Romeo.

Maar daarmee verloochent de Milano zijn afkomst niet. De Nederlander Bob Romkes had zich bij zijn aantreden als hoofdontwerper van Alfa Romeo juist ten doel gesteld om een verfrissend nieuw familiegezicht voor het beroemde Italiaanse merk te creëren. Nadrukkelijk van deze tijd, maar met eerbied voor het verleden. Ga je beter kijken, dan blijkt de Milano wel degelijk details te vertonen die onmiskenbaar zijn voor Alfa Romeo.

Alfa Romeo Milano (2024)

© Alfa Romeo

Misschien is dat vanbinnen nog wel meer het geval dan vanbuiten. Ook in de Milano is nu alles digitaal, maar de klassieke dubbele-kokervorm van het instrumentarium vindt zijn oorsprong nog in het analoge tijdperk. Precies zoals de liefhebber van Alfa Romeo dat wenst. Wat verder opvalt, zijn de hoge middenconsole en de geïntegreerde centrale display voor de bediening van alle systemen en multimedia.

De Milano wordt leverbaar in drie verschillende uitvoeringen: Techno, Premium en Sport. Deze aanduidingen geven duidelijk weer wat er van de standaarduitrusting verwacht mag worden: de nadruk ligt op technologie, luxe of sportiviteit. Kies je voor de Sport, dan is de Milano onder meer uitgevoerd met kuipstoelen van de race- en rallyspecialist Sabelt.

De elektrische Alfa Romeo Milano: nieuwe variant op bekend thema-ADTqX0w0QDeI9QI7DOVkvA

Wanneer je bedenkt dat Bob Romkes en zijn team moesten werken binnen vastomlijnde technisch kaders, dan verdient de Milano des te meer waardering. Als basis van de SUV dient namelijk het platform dat bijvoorbeeld ook wordt gebruikt door concerngenoten als de Peugeot 2008, Jeep Avenger en Fiat 600. Auto’s met een heel andere uitstraling dan de elegant-sportieve Milano.

De specificaties van de elektrische aandrijflijn zijn echter niet veranderd: de batterij heeft een capaciteit van 54 kWh, de elektromotor levert een vermogen van 156 pk. Opladen gaat met een hoogste vermogen van 100 kW. Net zoals bij de elektrische Peugeot, Jeep en Fiat.

De elektrische Alfa Romeo Milano: nieuwe variant op bekend thema-GWy5g6cDT1GRHU1bCF-gUQ

Alfa Romeo lanceert echter wel meteen een krachtigere versie. Als Veloce beschikt de Milano over 240 pk. Een sperdifferentieel houdt alle kracht in toom. Anders dan de standaardversie, die volgens de WLTP-meetmethode een actieradius heeft van 410 kilometer, is de Milano Veloce nadrukkelijk toegespitst op rijplezier en sportieve prestaties, en zal je dus wat eerder de laadpaal moeten opzoeken. Speciaal voor de Veloce werd bovendien een directere besturing ontwikkeld.

Wanneer de Alfa Romeo Milano leverbaar wordt en wat hij gaat kosten, is nog niet bekendgemaakt. Wij verwachten de auto na de zomer op de Nederlandse weg te kunnen verwelkomen. Allereerst als speciale introductieversie, de in gelimiteerde oplage geproduceerde Speciale. Naast de volledig elektrische Milano, wordt ook een hybrideversie leverbaar.

De elektrische Alfa Romeo Milano: nieuwe variant op bekend thema-bJRcYrGZR7qnAxagx600Ow
0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten