👂 Zo voorkom je dat je Android-smartphone continu meeluistert
Een persoonlijke stemassistent op zak hebben is enorm fijn. Met een simpele stemcommando begin je een zoekopdracht of regel je zaken in of met je smarthome. Maar dat betekent ook dat bijvoorbeeld je Android-smartphone altijd meeluistert, omdat die wacht op dat bekende commando. En dat is niet altijd even wenselijk. In dit artikel lees je hoe je dat oplost.
In dit artikel leggen we uit hoe je de Google Assistent uitschakelt op je smartphone en hoe je ervoor zorgt dat apps geen toegang hebben tot je microfoon.
Ook interessant: Waar voor je geld: 5 compacte smartphones
“Hey Google!” Als je zelf een Android-smartphone hebt of gebruikmaakt van een slimme Google Home-speaker, dan ben je waarschijnlijk al bekend met dit commando. Daarmee bereik je de populaire stemassistent en kun je zaken als het nieuws, weer, verkeer en andere zoekopdrachten opvragen. In huis bedien je er je slimme apparaten mee, zoals verlichting, sloten en meer. Het grote nadeel is dat je altijd een microfoon om je heen hebt met daarachter een wachtende assistent die altijd luistert of iemand het commando uitspreekt. Daar worden mensen huiverig van.
Want soms krijgen mensen het idee dat ze worden afgeluisterd via hun smartphone. Dat is geen fijn idee, en al helemaal niet als je video’s voorbij ziet komen van mensen die laten zien dat bepaalde advertenties vaker verschijnen wanneer ze specifieke woorden gebruiken.
Het klopt dat stemassistenten informatie verwerken wanneer je zo’n dienst gebruikt. En het is ook zo dat bepaalde data worden opgeslagen. Maar die data worden veelal niet gekoppeld aan accounts. Er zijn niettemin terechte vragen ten aanzien van je privacy, waar we in dit artikel wat dieper op ingaan.
Google Assistent uitschakelen op Android
We kunnen ons voorstellen dat je de Google Assistent op je smartphone daarom wilt uitschakelen. Als is het maar om de schade gevoelsmatig te minimaliseren. Mocht je willen weten welke gegevens Google tot nu toe van je bewaard heeft (die via de Assistent zijn binnengekomen), dan kun je die data checken door naar de Google-activiteitenpagina te gaan en daar op Filteren op datum en product te klikken. In de lijst die nu in beeld verschijnt, klik je op Assistent. Geef aan dat je alles wilt zien (door bovenin Altijd te selecteren). Daarna druk je op de blauwe knop om het overzicht te zien.
Als je de Google Assistent in het vervolg wilt uitschakelen, dan is het nu tijd om je Android-smartphone erbij te pakken.
Ga naar de instellingen van je Android-smartphone en tik op Google. Als het goed is, staat de app voor instellingen gewoon in de applade, en anders tref je in het snelle menu ook een snelkoppeling aan.
Zodra je op de Google-pagina binnen de instellingen bent, tik je op Instellingen voor Google-apps.
Op deze pagina tik je op Zoeken, Assistent en spraakopdrachten.
In beeld verschijnt nu wederom een flinke lijst met opties. Maar deze keer moet je op zoek naar Google Assistent.
Vervolgens moet je een flink eind naar beneden scrollen. Onder het kopje Alle instellingen tref je op een gegeven moment de optie Hey Google en Voice Match aan. Tik daarop.
Hier zie je de schuifregelaar waarmee je de Google Assistent als het ware in- en uitschakelt. Wanneer de regelaar grijs is (en naar links staat), dan staat-ie uit. Is-ie blauw en staat het knopje aan de rechterkant, dan staat-ie aan en luistert de Google Assistent dus mee.
Als je helemaal klaar bent met de Google Assistent en niet van plan bent die te gebruiken, dan kun je op deze pagina ook meteen Voice Match verwijderen. Onder de schuifregelaar zie je namelijk een blauwe regel tekst staan waarmee je dat regelt. Onthoud dat wanneer je dat doet, Voice Match ook van andere apparaten verdwijnt.
Wat is Voice Match? Met Voice Match kan Google de gebruiker herkennen wanneer diegene het stemcommando 'Hey Google' gebruikt. Op basis van een stem kan Google andersoortige informatie presenteren, zoals file-informatie of agenda-items. Deze technologie werkt nog niet vlekkeloos. Wanneer stemmen op elkaar lijken, kan Google gevoelige informatie met de verkeerde persoon delen.
Voorkomen dat Android-apps de microfoon gebruiken
De Google Assistent is slechts een deel van het verhaal. Uiteraard zijn er nog veel meer apps die toegang kunnen hebben tot de microfoon, terwijl je dat misschien helemaal niet wilt. WhatsApp is daar een goed voorbeeld van. Als je ermee belt of stemberichten verstuurt, dan is die toegang nodig. Maar als je alleen tekstberichten verzendt, dan kun je overwegen de permissie in te trekken. Je kunt alle apps afgaan en de rechten controleren, maar je kunt ook naar Instellingen > Beveiliging en privacy > Privacy gaan. Onder rechtenbeheer tref je dan aan wat je zoekt.
Je moet even scrollen, maar op een gegeven moment kom je de optie Microfoon tegen. Onder dat kopje kun je zien hoeveel apps toegang hebben tot de microfoon. De kans is groot dat je hier apps als WhatsApp, Signal, Ring, Android Auto en Gboard aantreft; apps waarbij het logisch is (of kan zijn) dat ze die toestemming hebben. Mocht je een app zien staan die je niet vertrouwt, tik daar dan op en tik in het volgende scherm op Niet toestaan. Daarmee voorkom je dat de app de microfoon gebruikt of stiekem meeluistert.