Zo maak je een back-up van je iPhone met iCloud en iTunes
Een back-up maken van je iPhone is altijd een goed idee. Of dat nou is omdat je huidige toestel kuren vertoont, je een nieuwe iPhone wilt instellen of omdat je zeker wilt zijn dat je data veilig is – dat maakt niet uit. Zo maak je een back-up aan via iCloud en iTunes.
Als je geen Mac(Book) hebt, kun je op twee manieren een back-up van je iPhone maken, die je bovendien kunt combineren:
- Via iCloud
- Via iTunes
Op je iPhone kun je op verschillende manieren een back-up maken. Bijvoorbeeld via de Finder op een Mac. Als je diep in het ecosysteem van Apple zit, ben je ongetwijfeld al bekend met die optie en maak je er wellicht dankbaar gebruik van. Er zijn ook andere manieren die handig(er) zijn voor mensen die gebruikmaken van andere computers, systemen of diensten. Zo kun je aan de slag met Proton Drive (als algemeen alternatief), leunen op iCloud of gebruikmaken van iTunes op Windows. Op die laatste twee opties focussen we ons in dit artikel.
iPhone back-up in iCloud
We beginnen met iCloud. Standaard krijg je als iPhone-eigenaar 5 GB gratis per maand aan cloudopslag. Dat kan in principe genoeg zijn voor de meeste back-ups (of reservekopieën, zoals Apple ze noemt). Maar als dat niet het geval is, kun je een abonnement nemen op iCloud+: 50 GB kost 99 cent per maand, terwijl 200 GB maandelijks 2,99 en 2 TB 9,99 euro kost. Hoe meer gegevens je in de back-up wilt opslaan, hoe meer ruimte je nodig hebt. Zeker als je hier ook alle foto’s en video’s bewaart, kan het handig zijn te investeren in dit abonnement.
iCloud instellen gaat heel simpel. Als je nog geen reservekopie hebt gemaakt, zal je iPhone je daar dagelijks aan helpen herinneren met notificatiestipjes en meldingen. Je kunt op de melding tikken om direct naar de juiste pagina te gaan. Anders tref je de opties aan onder Instellingen > Apple ID (je naam) > iCloud > iCloud-reservekopie. In beide gevallen dien je naast Maak een reservekopie van deze iPhone de schuifregelaar naar rechts te plaatsen. Om de boel op gang te krijgen, kun je onderaan op de knop Maak nu reservekopie tikken. Dan heb je een basis.
Goed om te weten Als je deze stappen hebt uitgevoerd, zal de iPhone elke 24 uur na de laatste synchronisatie opnieuw de data synchroniseren. Daar zitten wel een paar vereisten aan: de iPhone moet zijn ingeschakeld, verbonden zijn met wifi (maar je kunt ook een reservekopie laten maken via het mobiele netwerk), opgeladen worden én vergrendeld zijn.
Back-up maken via iTunes op Windows
Omdat niet iedere iPhone-eigenaar in het bezit is van een Mac(Book), kijken we nu naar de opslagmogelijkheden als Windows-gebruiker. Je hebt hiervoor drie dingen nodig: een computer met Windows 10 of hoger, de nieuwste versie van iTunes (die je gewoon uit de Microsoft Store haalt) en een usb-kabel waarmee je de iPhone aan de computer koppelt. Op het moment dat je de iPhone via de usb-kabel (al dan niet met Lightning-aansluiting) met de computer verbindt, wordt er automatisch een back-up aangemaakt via het iTunes-programma.
Als je dit allemaal voor de eerste keer doet, zijn er iets meer stappen die je moet doorlopen. Na het koppelen van de kabel dien je op de iPhone aan te geven dat je de computer in kwestie vertrouwt. Ook moet je deze koppeling binnen iTunes goedkeuren. Mogelijk start iTunes automatisch op, maar het kan zijn dat je dit handmatig moet doen. In het venster zie je of er nieuwe software beschikbaar is, hoeveel ruimte je iPhone heeft en wat de accustatus is. Voor dit artikel is het kopje Reservekopieën (de tweede van boven) natuurlijk het belangrijkst.
Onder dat kopje zie je Automatisch reservekopieën maken op staan, met de opties iCloud en Deze computer. Als je géén gebruik wilt maken van iCloud, kies je hier de tweede optie. Je kunt er daarnaast voor kiezen de lokale reservekopie te versleutelen met een wachtwoord dat je zelf instelt. Heb je dus gevoelige gegevens, data of content op je toestel staan, dan weet je zeker dat het materiaal veilig is. Druk nu op Reservekopie maken om alvast een basis te hebben en wacht tot het proces voltooid is. Check ondertussen het kopje Opties om meer mogelijkheden te ontdekken.
Hoe vaak moet je back-uppen?
Hoewel iCloud automatisch alle gegevens elke 24 uur synchroniseert, is het raadzaam dit maandelijks handmatig te doen. Dat geldt voor iedereen die hier iTunes voor gebruikt, of zelf een eigen back-upsysteem hanteert. Hoelang het back-upproces precies duurt, is afhankelijk van de grootte van de reservekopie. Verder is het goed om te weten dat je zowel een iCloud- als iTunes-back-up kunt aanmaken; handig voor iedereen die graag het zekere voor het onzekere neemt. Tot slot is het zo dat je alleen via de iPhone-reservekopie account- en apparaatgegevens kunt opslaan en terughalen; andere diensten slaan alleen media en andere content op.