ID.nl logo
Review Samsung Galaxy S23 FE – Waarom is dit toestel er?
Huis

Review Samsung Galaxy S23 FE – Waarom is dit toestel er?

De Samsung Galaxy S23 FE bevindt zich in een vreemde positie. Samsung positioneert het toestel als een soort ‘toestel voor de fans’, dat veel premium functies voor een lagere prijs kan aanbieden. Alleen is het ondertussen zo dat de reguliere Galaxy S23 goedkoper is dan de FE-editie…

Oké
Conclusie

Onderaan de streep is de conclusie dat de Samsung Galaxy S23 FE geen slechte smartphone is. Maar hij heeft wel het marktbeeld tegen zich. Samsung zet het toestel neer als een soort vlaggenschipalternatief, terwijl het topmodel van begin 2023 al voor ongeveer dezelfde prijs als dit toestel verkrijgbaar is. Daarom vragen we ons een beetje af wat het voor nut heeft dit model uit te brengen. Beide smartphones lijken op elkaar en na een paar weken met de FE te hebben doorgebracht kunnen we alleen maar concluderen dat dit model vaak aan het kortste eind trekt. Mocht je dus in de markt zijn voor een gloednieuwe Android-smartphone die uit de stallen van Samsung komt, en gaat je budget niet boven de 700 euro? Dan raden we aan een deal op te zoeken voor de reguliere Samsung Galaxy S23. De verwachting is dat die variant flink in prijs daalt vanaf het moment dat de opvolger klaarstaat. De Samsung Galaxy S24 is officieel vanaf 31 januari 2024 verkrijgbaar, dus dat hoeft niet lang meer te duren. Je bent echt op alle vlakken beter af met dat toestel – behalve dan dat je een halfjaar minder lang van het updatebeleid kunt genieten.

Plus- en minpunten
  • Goed camerasysteem
  • Ontzettend fijn beeldscherm
  • Behoorlijk goede prestaties
  • Accuduur valt tegen
  • Reguliere S23 is nu goedkoper
  • Flink formaat

Vlak voor het eind van 2023 bracht Samsung nog snel even een nieuwe smartphone uit: de Samsung Galaxy S23 FE. De afkorting FE staat voor Fan Edition. Dat is een mooie marketingterm waar sommige consumenten zich ongetwijfeld in kunnen vinden. Maar die letters staan ook voor een soort premium smartphone-ervaring tegen een veel lagere prijs dan je doorgaans zou verwachten. Vanuit het perspectief van Samsung een logische vierde optie in de S23-lijn, aangezien het bedrijf ook daadwerkelijk – in elk geval op papier – meer voor minder aanbiedt. Met kanttekeningen.

Het prijsverschil

Dit is niet per se een probleem van de Samsung Galaxy S23 FE, maar geldt eigenlijk voor alle vergelijkbare smartphones. Deze toestellen worden op de markt gebracht als 'bijna hetzelfde als een premium smartphone, maar dan voor een lagere prijs'. Dat klinkt aantrekkelijk, maar de markt blijft evolueren. Dit betekent dat telefoons die begin 2023 voor een hoge prijs zijn uitgebracht, tegen het einde van het jaar 20 tot 30 procent in waarde zijn gedaald. Hierdoor kun je de volledige premium ervaring in huis halen tegen een lagere prijs.

Het ding is alleen: die lagere prijs tref je doorgaans bij derde partijen aan. Winkeliers die eigen websites beheren; en dus niet per se op de website van Samsung. Het bedrijf verkoopt de reguliere S23 inmiddels wel tegen een iets lagere prijs, maar daar kost-ie nog steeds 799 euro. En dat terwijl de FE een prijskaartje heeft van 699 euro. Dat is een verschil van 100 euro, en we kunnen nu alvast verklappen dat je het daar niet om hoeft te doen. Want de Samsung Galaxy S23 is die extra investering meer dan waard als je een nieuw Samsung-vlaggenschip op het oog hebt.

Het hardwareverschil

Dat prijsverschil is niet helemaal te verklaren als je kijkt naar het verschil in belangrijke specificaties. De Samsung Galaxy S23 FE biedt namelijk een net andere camera-opstelling. Aanwezig zijn dezelfde 50megapixel-camera en ultragroothoeklens van de S23-lijn, maar de telelens heeft een downgrade gekregen. Die was 10 megapixel, maar is nu teruggebracht naar 8 megapixel. Niet het grootste probleem op de wereld. Vervelender is het feit dat Samsung de FE heeft voorzien van dezelfde Exynos-processor als in de S22-serie, namelijk de Samsung Exynos 2200-cpu.

Laten we daar ook niet té moeilijk over doen, want die processor is – zelfs twee jaar na diens introductie – nog steeds snel en capabel. Maar de Qualcomm-processor uit de normale reeks S23-smartphones bevalt gewoon veel beter (helemaal omdat daar een iets aangepaste versie van de Snapdragon 8 Gen 2-cpu in zit). Verder kun je rekenen op 8 GB werkgeheugen (net als bij de S23) en 128 tot 256 GB aan opslagruimte. Bovendien heeft de S23 FE bijna hetzelfde amoledscherm. Dat is iets groter (6,4 inch), maar de resolutie en verversingssnelheid zijn hetzelfde.

Met de Samsung Galaxy S23 FE krijg je wel de beschikking over nieuwe kleurenopties die wellicht beter bij je stijl of vibe passen. Dat is dan weer leuk, maar de achterkant van het toestel is wel enorm reflecterend. Dat betekent dat je constant vingerafdrukken aan het wegpoetsen bent. Bovendien is het toestel merkbaar zwaarder dan de reguliere variant (209 versus 168 gram) en steken de cameralenzen behoorlijk ver uit. Dat kun je oplossen met een hoesje, maar dat voegt alleen maar meer massa toe aan het gevaarte. Dan wordt-ie opeens wel heel groot, dik en breed.

Samsung Galaxy S23 FE in de praktijk

Het grootste voordeel dat de Samsung Galaxy S23 FE heeft ten opzichte van de reguliere variant, is dat grotere scherm. Daardoor lijkt en voelt het toestel duurder dan het is. Het amoledscherm is helder genoeg voor buitengebruik, heeft diepe zwartwaarden en felle kleuren, en laat alles er opvallend fraai en soepel uitzien. Het maakt dan niet uit of je iets leest of een (moderne) game speelt: de FE kan het hebben. Zo kun je hier heel fijn op multitasken en is ook menig spel dat veel van de hardware vergt geen probleem. Je kunt hier de meeste populaire games op spelen.

Er zijn wel twee zaken waar je rekening mee moet houden. Ten eerste kan de processor warm worden wanneer je er lang op gamet. En dan hebben we het over gamingsessies die langer dan een kwartier duren. Daarnaast houdt de accu het ook niet altijd even lang uit. Doe je rustig aan, dan laad je hem misschien dagelijks op. Maar ga je er ondertussen op gamen, dan is een tussentijdse laadbeurt soms wenselijk. Vooral op het gebied van accuduur blijft er dus iets te wensen over. Helemaal opladen duurt ongeveer een uur; dat kan overigens alleen bedraad.

Camera's en software

De camera’s stellen niet teleur. Vooral de hoofdcamera legt flink wat detail en kleur vast, en laat je beeldmateriaal echt tot leven komen (vooral op social media). Hier en daar zie je in donkere foto’s wat korrels verschijnen, maar over het algemeen is de kwaliteit hoger dan andere toestellen op dit prijspunt. Verder moet je er rekening mee houden dat de telelens van mindere kwaliteit is dan op de S23. De beelden ogen soms scherper dan je zou willen (waardoor er bijvoorbeeld witte randen ontstaan) en ook het focussen gaat soms mis als je te ver inzoomt.

En net als de high-end smartphones van Samsung mag ook dit (relatief dure) midrange model rekenen op minimaal vier jaar aan Android-upgrades en vijf jaar aan beveiligingsupdates. Je krijgt bovendien dezelfde schone software als op de duurdere toestellen. Dat betekent dat alles er scherp, opgeruimd en logisch uitziet, en dat allerlei functies op bereikbare plekken staan en er dus zijn wanneer je ze nodig hebt. One UI, zoals de interface heet, werkt zoals altijd intuïtief. Ook is het mogelijk Samsung Dex te activeren, waardoor het toestel in een soort draagbare computer verandert.

Samsung Galaxy S23 FE kopen?

Onderaan de streep is de conclusie dat de Samsung Galaxy S23 FE geen slechte smartphone is. Maar hij heeft wel het marktbeeld tegen zich. Samsung zet het toestel neer als een soort vlaggenschipalternatief, terwijl het topmodel van begin 2023 al voor ongeveer dezelfde prijs als dit toestel verkrijgbaar is. Daarom vragen we ons een beetje af wat het voor nut heeft dit model uit te brengen. Beide smartphones lijken op elkaar en na een paar weken met de FE te hebben doorgebracht kunnen we alleen maar concluderen dat dit model vaak aan het kortste eind trekt.

Mocht je dus in de markt zijn voor een gloednieuwe Android-smartphone die uit de stallen van Samsung komt, en gaat je budget niet boven de 700 euro? Dan raden we aan een deal op te zoeken voor de reguliere Samsung Galaxy S23. De verwachting is dat die variant flink in prijs daalt vanaf het moment dat de opvolger klaarstaat. De Samsung Galaxy S24 is officieel vanaf 31 januari 2024 verkrijgbaar, dus dat hoeft niet lang meer te duren. Je bent echt op alle vlakken beter af met dat toestel – behalve dan dat je een halfjaar minder lang van het updatebeleid kunt genieten.