12 keer een nieuw leven voor je oude tablet

© PXimport

12 keer een nieuw leven voor je oude tablet

Smartphone & tablet

Geplaatst: 16 mei 2014 - 05:15

Aangepast: 24 november 2022 - 10:39

Redactie

De tabletmarkt is nog niet zo oud, maar al wel erg volwassen. Grote kans dat jouw eerste tablet met een laagje stof in de kast ligt of dat je tablet binnenkort aan vervanging toe is. Zonde! Je haalt nog van alles uit je tablet. Maak er bijvoorbeeld een wekker, e-reader of afstandsbediening van!

Tip 01: Wekker

Maak van je tablet een luxe wekker. Plaats je tablet in een houder of speciale dock met ingebouwde speaker en plaats het op je nachtkastje. Met een speciale 'alarm clock'- of 'nightstand'-app tover je jouw ouwe apparaat om in een klok, met daarbij het weerbericht en het laatste nieuws.

Voor je iPad is de app Night Stand for iPad (gratis proefversie of 2,69 euro) een schitterende oplossing. Deze speelt ook muziek en toont, naast het nieuws en weerbericht ook de laatste sociale-mediaberichten. Voor je Android-tablet werkt Kaloer Clock erg goed (gratis, het powerpack met extra functies kost twee euro). Deze is iets minder fraai dan het alternatief voor de iPad, maar laat je ook weten hoe warm of koud het buiten is en gaat goed om met je lokale muziekbestanden.

Kaloer is ook in te stellen als screensaver, zodat de klok altijd zichtbaar is. Overigens kun je ook de radio-app TuneIn gebruiken als wekker. Je tablet wordt dan eigenlijk een radiostation, maar door de slaap- en alarmfunctie werkt het ook uitstekend als wekker.

© PXimport

Tip 01 Kaloer Clock maakt van je tablet een alarmwekker.

Fabrieksinstellingen oude tablet

Een oude tablet opschonen en terugzetten naar de fabrieksinstellingen is de beste manier om je tablet nieuw leven in te blazen. Het toestel is sneller, heeft weer de originele hoeveelheid opslaggeheugen en dus kun je installeren wat je wilt.

Maak wel eerst een back-up van je bestanden, want het besturingssysteem wist alle bestanden, wachtwoorden en apps. Eerder gekochte apps zijn overigens gewoon te herinstalleren vanuit Google Play Store of Apple App Store. Je hoeft deze apps dus niet opnieuw te kopen.

iPad

Ga naar Instellingen / Algemeen / Stel opnieuw in. Kies uit de lijst met herstelopties Wis alle inhoud en instellingen. Het toestel start opnieuw op en ziet eruit als nieuw, en werkt ook weer zodanig.

Android

Ook op je Android-tablet ga je naar Instellingen. In het submenu Persoonlijk kies je voor Back-up maken en opnieuw instellen. Kies nu Fabrieksinstellingen terug. Alle gegevens worden op de tablet gewist, waarna het toestel opnieuw opstart.

© PXimport

Kader 01 Je tablet is na het herstellen van fabrieksinstellingen snel en schoon.

Tip 02: Externe opslagplek

Op de meeste tablets is plaats voor 16 tot 32 GB aan documenten, foto's en filmpjes. Omdat de tablet zo plat is en draadloos verbinding maakt met het thuisnetwerk, kun je de tablet overal in huis leggen en toch altijd verbinding maken met andere apparaten. Je oude tablet kun je dus prima inzetten als een externe harde schijf of NAS. Gebruik je een iPad, dan kun je iCloud (blijven) gebruiken: al je documenten, foto's en video's zijn met iCloud zichtbaar op elk ander apparaat.

De app FileBrowser van Stratospherix geeft je volledige toegang tot al je computers in huis, netwerkschijven en clouddiensten zoals Dropbox en OneDrive (het voormalige SkyDrive). FileBrowser kost 5,49 euro. Voor je Android-tablet werkt Droid NAS prima, hoewel deze gratis app alleen de tablet zichtbaar maakt op een Mac en niet op een Windows-computer. Het streamen van je media gaat eenvoudig met een gratis app zoals BubbleUPnP UPnP/DLNA. Deze laat jouw muziek ook via internet streamen, zodat je overal ter wereld je eigen muziek kunt beluisteren.

© PXimport

Tip 02 Je oude tablet werkt uitstekend als een externe harde schijf.

Tip 03: Draadloze hotspot

Je tablet doet ook uitstekend dienst als wifi-hotspot. Als je een tablet hebt met een 3G/4G-internetverbinding, kun je vrijwel overal een hotspot maken voor andere mobiele apparaten. Maar ook tablets met alleen een wifi-verbinding zijn nuttig om in te zetten als hotspot, want je verlengt hiermee het wifi-bereik van je router.

Een speciale range-extender voor wifi is dus niet meer nodig. In Android stel je jouw tablet in als hotspot via Instellingen / Draadloos en netwerken / Meer... / Tethering en draagbare hotspot. Druk op Wifi-hotspot instellen om het netwerk een naam en wachtwoord te geven. Schakel het netwerk in en plaats een vinkje naast Draagbare Wi-Fi-hotspot. Op de iPad moet je zijn bij Instellingen / Persoonlijke hotspot. Schakel de optie Persoonlijke hotspot in en geef de verbinding een wachtwoord en een naam. Verbind de tablet met je stroomadapter, aangezien een internetverbinding delen veel energie kost.

© PXimport

Tip 03 Je tablet als wifi-hotspot.

Tip 04: Agenda

Hang je oude tablet aan de muur of op de koelkast en gebruik het als een hypermoderne kalender. De voorgeïnstalleerde agenda-apps voldoen in principe prima. Het geïntegreerde Google Now (Android) toont niet alleen wanneer je volgende afspraak is, maar ook hoe ver het reizen is, of de wegen vrij zijn en hoe het weer buiten is. Google Now is als een soort bureaublad te gebruiken en dus heb je altijd een agenda in beeld.

De gratis app Business Calendar is een goed alternatief wanneer je een standaard agenda wilt, die kan synchroniseren met bijvoorbeeld Google Calendar. De speciale widget voor het startscherm is zelf op grootte te maken, zodat je bureaublad één grote agenda kan zijn. Voor de iPad raden we Sunrise Calendar (gratis) aan. Deze app synchroniseert met iCloud en Google Calendar en heeft Google Maps geïntegreerd, voor het duidelijk plannen van een afspraak.

© PXimport

Tip 04 Snel een afspraak plannen en synchroniseren doe je met een tablet.

Tip 05: Videospeler in auto

Vergeet het aanschaffen van een duur videosysteem voor in de auto. Het enige dat je nodig hebt, is een standaard om je tablet aan de hoofdsteun te hangen. Deze is eenvoudig via internet te koop. Plaats gedownloade of gehuurde films op je tablet, verbind het apparaat met een autolader om een volle accu te behouden en laat de passagiers eventueel een hoofdtelefoon gebruiken.

Ben je niet goed met het downloaden van films? Het streamen van films, bijvoorbeeld met Netflix, is ook een optie. Hiervoor heb je wel een internetverbinding nodig. Als jouw tablet geen 3G/4G-verbinding heeft, maar je smartphone wel, maak dan van je smartphone een wifi-hotspot en verbind de tablet draadloos met deze hotspot.

© PXimport

Tip 05 Filmpje kijken in de auto? Geen probleem!

Tip 06: Videotelefoon

Het gebruik van FaceTime en Skype is in de loop der jaren zo normaal geworden, dat we niet eens meer spreken van 'we bellen', maar 'we skypen'. Je oude tablet inzetten als videotelefoon is daarom geen gek idee. Plaats het toestel naast de huistelefoon of in een dock op het bureau van je kantoor.

De enige voorwaarde is dat de tablet over een camera aan de voorzijde van het scherm beschikt. Beschikt het apparaat hier niet over, dan wordt de camera aan de achterzijde gebruikt (niet praktisch), maar kun je uiteraard wel gewoon telefoneren via internet. Zorg ervoor dat de app altijd automatisch opstart en dat je internetverbinding is ingeschakeld. Alternatieven voor FaceTime en Skype zijn bijvoorbeeld Viber, ooVoo en Google Hangouts.

© PXimport

Tip 06 Een videoconferentie zet je met een tablet zó op.

Tip 07: E-reader

Nu je een lege tablet zonder extra apps hebt, kun je de tablet volstoppen met e-books. Dat hoeven niet direct echte boeken te zijn, want je kunt ook digitale tijdschriften downloaden. Met een app als Zinio, Press Reader, Kindle en Boekenbol kun je tijdschriften, kranten en/of boeken downloaden.

Veel van dit leesvoer is te downloaden na betaling van meestal enkele euro's per titel, maar je treft soms ook gratis media aan in de apps. De meest voorkomende bestandsformaten voor een e-book zijn epub, azw en pdf. Niet elke app voor e-books kan epub's openen. Lees dus altijd goed de beschrijving van een app, voordat je het programma aanschaft en downloadt. Voor het prettig lezen van een e-book stel je de helderheid van het scherm iets lager in.

In sommige apps kun je zelfs een nachtmodus inschakelen, waarna het scherm donkerder wordt en dus prettiger is voor je ogen.

© PXimport

Tip 07 Een tablet werkt uitstekend als e-reader.

Tip 08: Beveiligingscamera

De camera van je tablet is goed in te zetten als beveiligingscamera. Plaats of hang de tablet op de juiste locatie en gebruik een app zoals die van AtHome om iets de buurt in de gaten te houden. De app AtHome Video Streamer geschikt gebruiken voor tablets met iOS en Android. Na de eenvoudige installatie kun je met een ander mobiel apparaat de beelden bekijken.

Hiervoor heb je de AtHome Camera-app nodig. De gratis versies laten je 15 minuten per dag uitzenden. Bij de Pro-versie is de uitzendtijd ongelimiteerd, maar deze is op het moment van schrijven alleen voor de iPad beschikbaar. Een alternatief is de gratis app IP Camera, maar deze is iets ingewikkelder in te stellen dan AtHome.

© PXimport

Tip 08 Transformeer de tablet naar een beveiligingscentrum.

Tip 09: Kindvriendelijk

Vanaf iOS 6 heeft Apple de functie 'begeleide toegang' ingebouwd. Hiermee voorkom je dat kinderen apps inschakelen die niet voor hen bedoeld zijn. Om Begeleide toegang in te schakelen, ga je naar Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid. Kies bij Leren de optie Begeleide toegang. Activeer de schakelaar en stel een toegangscode in. Door drie keer de Thuisknop in te drukken, schakel je de optie in, waarna je diverse instellingen kunt doorvoeren.

Bij Android ontbreekt standaard een dergelijke functie. Wel bestaat speciaal voor Android de app KIDO'Z Play Mode-Safe for Kids. Deze launcher heeft een kindvriendelijke omgeving vol spelletjes en zelfs een speciale browser en camera. Via de mogelijkheden voor ouderlijk toezicht stellen ouders zelf in welke spelletjes en welke website gebruikt mogen worden. De app werkt, op enkele Engelstalige spelletjes na, in het Nederlands.

© PXimport

Tip 09 Geef de tablet aan de kleine, maar stel het wel kindvriendelijk in!

Tip 10: Kookboek

Een tablet in de keuken maakt het koken een stuk leuker. Recepten zoeken, ontdekken en bewaren met gratis apps zoals Allerhande, Smulweb of Recept van de dag (allen iOS en Android). Ook Gordon Ramsay heeft een speciale app (iOS), maar deze kost liefst 5,49 euro en biedt lang niet zoveel recepten als de andere apps. Met de gratis app Evernote Food (iOS en Android) bewaar je recepten en ontdek je restaurants. Het hebben van een tablet in de keuken is hip: fabrikanten maken speciale keukenedities van hun nieuwe tablets en diverse fabrikanten hebben speciale houders, hoezen en beschermlagen op de markt gebracht.

Een vetafstotende laag is overigens vrij noodzakelijk wanneer je vieze vingers hebt van het bakken. Op onder andere Amazon vind je diverse keukenhouders om je tablet in te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een dock die je hangt aan het keukenkastje. Handig!

© PXimport

Tip 10 Een tablet in de keuken bespaart een loop naar de computer.

Tip 11: Monitor

Je tablet doet ook prima dienst als tweede monitor bij de computer. Zo krijg je net dat extra beetje ruimte om bijvoorbeeld je sociale media in de gaten te houden. De app XDisplay van Splashtop doet dit via de draadloze netwerkverbinding. Je hebt hiervoor Splashtop Remote Desktop nodig, dat je gratis kunt installeren op je computer. XDisplay werkt op je iPad en Android-tablet, hoewel de editie voor Android nog niet volledig stabiel werkt. XDisplay is de eerste 5 tot 10 minuten gratis te gebruiken.

De volledige versie kost 5 dollar (ca. 3,50 euro). Een andere app die van je tablet een tweede scherm maakt is iDisplay. Deze app is beschikbaar voor zowel iOS als Android en werkt met Mac en pc. Met iDisplay wordt de verbinding niet alleen draadloos gemaakt, maar kun je ook met een usb-kabel werken om de tablet op de computer aan te sluiten. iDisplay kost 3,99 euro voor Android en 4,49 euro voor iPad. De installatie is bijzonder eenvoudig en je tweede scherm is in enkele seconden aangesloten.

© PXimport

Tip 11 Maak van je kleine scherm een tweede monitor met iDisplay.

Tip 12: Huisautomatisering

Je tablet als afstandsbediening? Het werkt voor steeds meer elektrische apparaten in huis. Zet vanuit je luie stoel de lampen aan, laat de gordijnen open rollen en stel het alarmsysteem in. Ook je smart-tv is te bedienen met je tablet. Helaas bestaat er geen universele app voor huisautomatisering.

Je zult eerst de benodigde hardware moeten aanschaffen. Om je televisie te bedienen heb je een smart-tv nodig, met de (gratis) app van de fabrikant. Ook je gordijnen en lampen hebben specifieke hardware nodig om te bedienen via de tablet. Via een beveiligd inlogsysteem is dit meestal ook buitenshuis te doen. De lampen lijken op doodgewone lichtbronnen, maar hebben een sensor, die in contact staat met een klein communicatiekastje.

De app staat vervolgens weer in contact met dit kastje. Sommige lampen kunnen ook miljoenen kleuren schijnen, dus de app is niet alleen om de lamp aan en uit te doen, maar ook om kleuren te kiezen en soms om een tijdschakelaar in te stellen.

© PXimport

Tip 12 Verander de kleur van je lamp met de tablet!

Benodigde hardware

Je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt het bedienen met een tablet. Je oude tablet is dus een perfecte afstandsbediening. Je hebt wel de juiste hardware nodig. Controleer altijd vóór aanschaf of een IP-camera, thermostaat, alarmsysteem, lamp, rookmelder of het rolgordijn gecontroleerd kan worden met een app.

De app moet uiteraard beschikbaar zijn voor jouw type besturingssysteem. Sommige apps werken alleen op de allernieuwste versie van iOS, Android en/of Windows. In dat geval kun je de oude tablet beter gebruiken voor één van de overige in dit artikel genoemde doeleinden.

Er bestaan zelfs houders waarmee je de tablet in bad, aan de rand van je bed of op een hometrainer kunt monteren, zodat je tijdens het sporten een filmpje kunt kijken. Omdat je de tablet voor weinige andere doeleinden gebruikt, bewaar je de tablet in de houder. Zo creëer je een geautomatiseerd huis.

© PXimport

Kader 02 Een tablethouder in de badkamer ... het is mogelijk!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000