© PXimport

Je iPad als personal trainer

Geplaatst: 30 mei 2014 - 07:22

Aangepast: 24 november 2022 - 10:40

Evi Maquoi

De zomer staat voor de deur. Wil je graag nog wat kilootjes kwijt voordat je je in bikini of zwembroek moet hijsen? Met een iPad in de aanslag, haal je de ideale diëtist in huis. Wij schotelen je flink wat apps en accessoires voor waarmee je die overtollige winterkilo's zo kwijtspeelt.

Diëten? Ik durf mezelf gerust een 'ervaringsdeskundige' noemen. Dik zijn zit in de genen. Mijn vader heeft overgewicht en ook mijn grootmoeder is niet één van de magersten. De laatste vijftien jaar heb ik nagenoeg elk populair dieet geprobeerd: Weight Watchers, Dukan, Sonja Bakker, Scarsdale ... zelfs een echte diëtiste kon geen soelaas bieden.

Correctie, ik val bij elk dieet wel goed af, maar de moeilijkheid zit 'm in het behouden van het gewicht. Ik eet gewoon graag. Eigenlijk eet ik heel gezond. Flinke porties fruit en groenten zijn dagelijkse kost. Mijn zwaktes? Chocolade, cafe latte, chips, pasta enzovoort. Waarom zijn die dingen ook allemaal zo lekker?

Motivatie

Mijn body mass index (bmi) is inmiddels flink gezakt. Een huwelijksaanzoek was voldoende om voor één keer echt gemotiveerd te zijn. Een half jaar later was ik 18 kilogram armer en één ring rijker. De kunst bestaat er nu natuurlijk in om mijn gewicht te behouden. Met een iPad en de nodige apps en accessoires moet dat gewoonweg lukken.

© PXimport

De iPad helpt je graag om van die overtollige kilo's verlost te raken.

Te dik?

Voordat je aan een dieet begint, kun je het beste eerst een doel hebben. Hoeveel wil je afvallen? Gewicht is iets relatiefs. Voor de één klinkt 75 kilogram gigantisch veel, voor de ander is het weinig. Alles hangt uiteraard af van je geslacht, lichaamsbouw, dagelijkse activiteit enzovoort. Een handige maatstaf om je ideale gewicht te berekenen is de Body Mass Index. Je BMI geeft immers de verhouding tussen je lengte en gewicht weer.

Er bestaat een ingewikkelde formule om je BMI te berekenen, maar het kan ook met een gratis app. Met Bodymeter! bijvoorbeeld. Voer je geslacht, lengte, gewicht en leeftijd in en de app berekent je BMI. Vul daarna ook nog even je activiteitsniveau, lichaamsbouw en heupomtrek in om je een indicatie van je percentage lichaamsvet en dagelijkse caloriebehoefte te becijferen.

© PXimport

Bodymeter! geeft weer hoeveel je BMI bedraagt.

Tips en advies

Is je BMI te hoog? En wil je daar iets aan doen? Misschien heb je eerst wat tips nodig. Die krijg je in overvloed via de Engelstalige app Best Diet Tips+ (gratis met in-app-aankopen). De tips zijn gevarieerd en interessant maar de advertenties zijn ontzettend storend. Als je de informatie eenmaal gelezen hebt, zal je de app niet opnieuw openen. Dit is dus een app om snel even door te nemen en vervolgens van je iPad af te gooien.

© PXimport

De tips zijn interessant maar de advertenties zijn behoorlijk storend.

Smakelijke smoothies

Tijd om over te schakelen op een ander eetpatroon. Iedereen die in het verleden al eens een dieet gevolgd heeft, weet wat ie mag en niet mag. Toch blijven apps met daarin gezonde recepten erg handig. Zeker ook als je nog niet zo goed weet wat je wel en niet moet eten. Met de zomer in het verschiet is het zeker de moeite om Healthy Juices - 30 Delicious Recipes (1,79 euro) eens te proberen. Deze app zit boordenvol heerlijke smoothies. Wat denk je van granaatappelsap met blauwe bessen?

Of liever een ananas-lavendelsmoothie? De app besteedt lekker veel aandacht aan fotografie en maakt gebruik van bondige, visuele recepteren. Haal die blender of sapcentrifuge maar uit de kast.

© PXimport

Een gezond sapje als ontbijt geeft je een flinke boost!

Gezond eten

Een andere app tjokvol lekkere recepten is Spinach (2,69 euro) van Bluebelle.nl. Deze applicatie zit tjokvol gerechten die je energieker, fitter, slanker en sterker maken. Groenten spelen de hoofdrol, maar het is zeker geen app die enkel voor vegetariërs bedoeld is.

De interface oogt ontzettend mooi, de gerechten en foto's zijn origineel en de onderverdeling voor recepten voor mannen, vrouwen en kinderen is mooi meegenomen. Spinach is een schoolvoorbeeld van een interactief magazine. Wij zijn fan!

© PXimport

Spinach is een wondermooie, interactieve app met lekkere, gezonde recepten.

De algemene recepten-app VTM Koken (gratis) is ook een aanrader als je op dieet bent. Wanneer je hier op het vergrootglas tikt, kun je namelijk via onder het kopje Anders eten alle recepten filteren op caloriearm, voor diabetici, lactosevrij, veganistisch, vetarm, zoutloos, cholesterolarm, glutenvrij enzovoort. Bij elk recept kun je de bereidingstijd zien. Ook handig is dat je favoriete gerechten kunt opslaan en boodschappenlijstjes kunt maken.

© PXimport

Zodra je caloriearm aanvinkt, krijg je een mooie selectie magere gerechtjes.

Ben je een keukenwonder en gebruik je nagenoeg nooit een kookboek maar flans je alles zelf in elkaar? Leuk! Het enige nadeel is dat je dat niet weet hoeveel calorieën een gerecht heeft. Dankzij Voedingswaarden (1,79 euro) kun je het heel gemakkelijk zelf berekenen. De app kent honderden ingrediënten en geeft bij elk item de voedingswaarde per 100 gram weer. Het gaat hier trouwens niet enkel om het aantal calorieën maar ook over de hoeveelheden eiwitten, koolhydraten en vitaminen.

© PXimport

Wist je dat 100 gram guacamole 154 calorieën bevat? En dat het een bron van Vitamine E is?

Speciaal dieet

Volg je een bepaald populair dieet? Zoek dan zeker eens in de App Store of er een specifieke app beschikbaar is. Onder andere van Weight Watchers en het Dukan Dieet bestaan speciale apps. Bovendien vind je in de iBooks Store en Kiosk ook heel wat dieetboeken en -magazines.

Dagboek

Nagenoeg elke diëtist zal je aanbevelen om tijdens je dieet een dagboek bij te houden. Wanneer je noteert wat je allemaal eet en hoeveel je beweegt, behoud je niet enkel een overzicht maar ben je ook veel bewuster met je voeding bezig. Bovendien kun je zo ook opsporen waarom je de ene week minder bent afgeslankt.

Wil je niet alles op een stukje papier pennen? Dan kun je de gratis app CalorieTeller door FatSecret eens proberen. Vink bij elke maaltijd aan wat je gegeten hebt en de app berekent het totaal aantal calorieën. Handig is dat er niet enkel een overzicht is van voedingsmiddelen en kant-en-klare bereidingen van populaire merken maar ook een lijst van populaire gerechten die je in een snackbar of in een restaurant kunt eten. Zo leert de app je bijvoorbeeld dat één cheeseburger goed is voor 275 calorieën en 13 gram vet.

Als je af en toe ook je gewicht invult, kun je netjes statistieken bijhouden. Dit is een erg complete app! CalorieënTeller & DieetTracker (gratis) is een vergelijkbaar alternatief. Ook deze app oogt erg mooi en is een prima logboek. Wees wel eerlijk voor jezelf en noteer elk stukje voedsel dat je in je mond stopt. Anders heeft het géén zin.

© PXimport

Het vergt wat tijd om alles in te vullen maar zo leer je bewuster met voeding om te gaan.

Water drinken

Eten is één ding. Daarnaast is het ook erg belangrijk om tijdens je dieet voldoende water te drinken. Idealiter drink je dagelijks acht glazen oftewel twee liter water. Vind je dat erg moeilijk? Een app zoals WaterIn (gratis) helpt je een handje. Je kunt niet alleen bijhouden hoeveel water je vandaag al gedronken hebt, je kunt ook reminders instellen om eraan herinnerd te worden om voldoende te drinken. Om te voorkomen dat je iPad 's nachts lawaai begint te maken kun je een start- en eindtijd invoeren, tussen 8 en 22 uur bijvoorbeeld.

© PXimport

Heb je nog een glas water op? Dan geef je dat met één simpele tik aan in WaterIn.

Sportivo in wording

Afslanken en meer bewegen gaan hand in hand. Wil je niet onmiddellijk een abonnement om je in het zweet te gaan werken in de plaatselijke fitnessclub? Hoeft ook niet. Er zijn voldoende apps waarmee je thuis alvast aan de slag kunt. Verbrandt vet en calorieën (gratis met in-app-aankopen) bijvoorbeeld. Deze app bestaat uit enkele videoworkouts waar nagenoeg iedereen mee aan de slag kan. De eerste - Happy Morning workout - is gratis, voor extra workouts betaal je met in-app-aankopen van 0,89 euro.

© PXimport

Trek je sportkleding alvast aan!

Fit in zeven minuten

Geen tijd om te sporten? Dat is geen excuus meer. Aan zeven minuten heb je immers genoeg. Dat beweren de makers van 7 Min Workout for iPad (2,69 euro). Deze app is een gigantisch succes omdat ie effectief resultaat levert door amper zeven minuten per dag intensief te sporten. De app bestaat uit twaalf oefeningen van telkens dertig seconden. Tussen twee oefeningen krijg je tien seconden om op adem te komen. De oefeningen zijn eenvoudig, je kunt ze overal uitvoeren en je hebt er geen speciale outfit of accessoires voor nodig.

Bovendien zit de app ontzettend goed in elkaar. Elke oefening wordt netjes uitgelegd met foto's of filmpjes, je kunt je resultaten in een grafiekje gieten en herinneringen instellen zodat je je training niet vergeet. Om je te blijven motiveren zijn er zelfs badges die je kunt verdienen wanneer je een bepaald doel bereikt. Zie je het groots? Er is ondersteuning voor AirPlay zodat je de oefeningen bijvoorbeeld op je computer- of tv-scherm kunt tonen met Apple TV.

© PXimport

In slechts zeven minuten tijd een strakker lijf? Vanaf nu heb je echt geen excuus meer om niet te sporten!

Voor haar

De eerder voorgestelde apps zijn voor iedereen beschikbaar. Je vindt in de App Store echter ook heel wat apps die speciaal voor vrouwen of mannen zijn. Voor haar is er bijvoorbeeld Belly Fat Burner HD (gratis met in-app-aankopen). Met deze app moeten vrouwen op een makkelijke en effectieve manier buikvet kunnen verliezen.

De app zit boordenvol gemakkelijke oefeningen. Ideaal voor wie bijvoorbeeld nog wat zwangerschapskilo's kwijt wil raken. Helaas oogt de interface een beetje rommelig.

© PXimport

Dankzij Belly Fat Burner HD heb jij een strak buikje voor de zomer!

Een andere vrouwvriendelijke app is Fitness for women: workouts and excercises by Sport.com (3,59 euro). De applicatie bundelt een tachtigtal workouts in verschillende niveaus. Geef aan waar je aan wilt werken - borsten, heupen, benen of achterwerk - en kies een oefening of laat de app een volledig programma op maat voor je maken. Erg leuk is dat je een afspeellijst met je favoriete nummers kunt maken om de workout te personaliseren.

© PXimport

Het uitgebreide aantal verschillende oefeningen houdt je flink wat uren zoet!

Voor hem

Last van een bier- of hamburgerbuikje? Hoog tijd om dat aan te pakken. Met Runtastic Sixpack Abs (gratis met in-app-aankopen) haal je alles in huis om dat bierbuikje om te toveren tot een echt sixpack. De app omvat meer dan vijftig kwalitatieve videofragmenten, tientallen tips en heel wat trainingsprogramma's.

Nadat je een trainer gekozen hebt - Daniel of Angie - kun je onmiddellijk aan de slag met onder andere klassieke sit-ups, cross-body crunches en hip drops. Let op, zweten ga je! Dit is intensief!

© PXimport

Dankzij duidelijke animaties weet je onmiddellijk hoe je een oefening moet uitvoeren.

Gewicht behouden

Diëten is niet eenvoudig. Je ideale gewicht behouden is echter nog moeilijker. Eén gouden raad? Probeer doordeweeks zo veel mogelijk op je voeding te letten, zodat je je in het weekend niet schuldig hoeft te voelen als je een royaal ontbijt, heerlijke pizza of grote bak patat wilt eten. En bewegen? Dat moet je blijven doen! Je voelt je er niet enkel blijer en fitter door, het heeft ook flink wat impact op je algemene gezondheid. Voor 26,99 euro kun je je bijvoorbeeld inschrijven voor het FitStar-jaarprogramma van Tony Gonzalez.

Dankzij deze app haal je een virtuele sportcoach in huis die je het hele jaar door blijft aanmoedigen om te blijven sporten en je helpt om je doelen te verwezenlijken. Na elke oefening geef je aan hoe jij je voelt - Too Easy, Just Right of That was brutal! - en op die manier bouwt de app een programma op jouw maat. Ook leuk: je ontvangt medailles wanneer je bepaalde oefeningen tot een goed einde gebracht hebt én je kunt vrienden toevoegen en hun prestaties volgen. Succes!

© PXimport

Dankzij FitStar: Tony Gonzalez blijf je het hele jaar door in goede conditie.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000