© PXimport

iMac: het laatste nieuws

Smartphone & tablet

Geplaatst: 14 juli 2013 - 18:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Redactie

Sinds 1998 biedt Apple deze alles-in-eencomputer aan als populairste desktopmodel. Door het herkenbare uiterlijk en de marketing van Apple is de iMac een veelgebruikt rekwisiet in films en tv-series. Daarnaast wordt deze computer vaak gebruikt voor audiovisuele montage. In dit artikel vind je de laatste updates over de aankomende iMac.

Apple nummer 3 in Amerikaanse pc-markt

Toegevoegd op 11 juli 2013

Uit cijfers van IDC blijkt, dat Apple een nummer 3 positie inneemt op de Amerikaanse pc-markt. HP en Dell gaan Apple in de VS voor, Lenovo tekent voor de vierde plaats.

De krimpende pc-markt heeft een nieuw dieptepunt bereikt. Leveranciers blijven met eerder aangeschafte pc's zitten en daarom worden er minder nieuwe systemen verscheept vanuit de fabrieken.

De pc-markt krimpt voor het vijfde kwartaal op een rij. De beoogde opleving aan het begin van de zomer is uitgebleven. De verkooppunten zitten met een hoop systemen van vorige kwartalen opgescheept en zijn een stuk voorzichtiger geworden met de aanschaf van nieuwe pc's.

Wat betreft de wereldwijde verkopen, heeft Lenovo HP voor het eerst van de troon gestoten. IDC verwacht dat de verkopen in de tweede helft van 2013 zullen stabiliseren.

Lees de rest van het artikel...

Apple blokkeert verouderde versies van Adobe Flash Player op de Mac

Toegevoegd op 2 maart 2013

Mac-gebruikers die niet de laatste versie van de Adobe Flash Player hebben geïnstalleerd kunnen niet gebruik maken van de plugin voor webbrowsers. Apple blokkeert alle verouderde versies van Adobe Flash Player via Xprotect.

Apple meldt in een support-document door de verouderde Flash Player-versies te blokkeren Mac-gebruikers te willen beschermen tegen een recent ontdekte kwetsbaarheid in de plugin. Deze kwetsbaarheid is inmiddels door Adobe met een noodpatch verholpen. Apple dwingt gebruikers met de blokkade direct te updaten naar de nieuwste versie van Adobe Flash Player.

Malafide Flash-content automatisch afspelen

De noodpatch van Adobe verhelpt een tweetal recent ontdekte kwetsbaarheden in Mozilla's Firefox, die het mogelijk maken malafide Flash-content automatisch in de webbrowser af te spelen. Na gebruikers geïnfecteerd te hebben met malware kunnen hackers de kwetsbaarheden misbruiken om de machines volledig over te nemen.

Daarnaast verhelpt Adobe een kwetsbaarheid in de sandbox-feature van Mozilla's Firefox. De sandbox-feature maakt het mogelijk apps af te spelen in een zandbak, zodat deze de rest van de machine niet kan infecteren. Gebruikers kunnen apps echter ook toestemming geven uit deze zandbak te gaan en dus onbeveiligd afspelen. Door de kwetsbaarheid kunnen hackers hier misbruik van maken.

Eerdere noodpatch

Het is de tweede keer in twee weken tijd dat Adobe een noodpatch voor Flash Player vrijgeeft. Het bedrijf stelde eerder een noodpatch beschikbaar die kwetsbaarheden dicht die het mogelijk maken OS X-gebruikers via malafide Office-bestanden met malware te besmetten.

Inbrekers stelen 62 iMacs bij Fontys in Tilburg

Toegevoegd op 18 februari 2013

Bij een inbraak in Fontys Academy for Creative Industries in Tilburg zijn 62 iMacs gestolen. De diefstal lijkt op een gerichte actie.

Inbrekers hebben bij de Tilburgse opleiding voor creatieven liefst 62 computers gestolen. De iMacs stonden in twee lokalen voor computeronderwijs. De inbrekers kwamen via een raam naar binnen en zijn gericht op zoek gegaan naar de twee computerlokalen waar de Apple-computers stonden, zegt woordvoerder Piet van Ierland van Fontys. "Ze wisten waar ze moesten zijn." Per lokaal stonden er 31 iMacs.

Serienummers van iMacs zijn bekend

Volgens Van Ierland zijn de serienummers van de computers genoteerd. "De dieven krijgen nog moeite om ze kwijt te raken." De meeste leerlingen hebben hun werk opgeslagen op de centrale servers van de opleiding, dus Van Ierland denkt dat de schade aan verlies van creatief werk mee zal vallen. Wel is het lesgeven nu wat moeilijker. "De lessen gaan gewoon door, leerlingen wordt gevraagd hun eigen laptop mee te nemen. Het vergt wat creativiteit."

Onbekend is nog of het alarm heeft gewerkt. De politie heeft de zaak in onderzoek. Ook de schade wordt nader bekeken en neergelegd bij de verzekering. "We gaan op zoek naar een zo snel mogelijke vervanging van de spullen", zegt Van Ierland. De school heeft de leerlingen via e-mail op de hoogte gesteld van de inbraak.

‘Zakelijke markt omarmt Apple in 2014’

Toegevoegd op 5 februari 2013

Apple zal komend jaar veel marktaandeel winnen op de zakelijke markt. Dat voorspelt onderzoeksbureau Gartner. De iMac-fabrikant profiteert van de trend dat steeds meer werknemers hun eigen apparaten gebruiken op kantoor.

De onderzoekers van Gartner verwachten dat Mac-computers in 2014 op de zakelijke markt net zo geaccepteerd zijn als Windows-systemen. Vooral het feit dat Mac’s en MacBooks momenteel populair zijn onder consumenten, zorgt er volgens het bureau voor dat deze apparaten in toenemende mate ook voor zakelijk gebruik zullen worden ingezet.

Apple voegt steeds meer bekende functies van de iPhone en iPad toe aan zijn Macs en MacBooks, waardoor het voor consumenten steeds makkelijker wordt om van een Windows-pc over te stappen op een Apple-computer, zo verwacht Gartner. Hoewel het bureau geen concrete cijfers geeft, verwacht het wel dat ook de zakelijke markt in toenemende mate zal openstaan voor systemen met het OS X-besturingssysteem.

Windows 8

Hoewel Windows 8 ook in 2014 nog door veel bedrijven zal worden gebruikt als het besturingssysteem van voorkeur, heeft Microsoft dit volgens Gartner vooral te danken aan lopende overeenkomsten en goede relaties met fabrikanten en bedrijven. Microsoft zal volgens het rapport echter minimaal profiteren van het ‘bring your own device’-concept, waar Apple dus juist een flinke slag lijkt te slaan.

Levering 27 inch-iMac vertraagd door productieproblemen

Toegevoegd op 13 januari 2013

Het lamineren van het scherm van de 27 inch iMac leidt tot problemen. LG Display, de belangrijkste schermleverancier voor de iMac, kan de schermen voor het apparaat hierdoor niet snel genoeg produceren, waardoor de levering het 27 inch-model vertraging oploopt.

Anonieme bronnen melden aan het Taiwanese Digitimes dat LG Display tegen problemen aanloopt bij het lamineren van het schermen. Het bedrijf tijdens de productie van de iMac-schermen gebruik van een nieuwe manier van lamineren, waarbij onder hoge druk wordt gelast. Deze lastechniek is ontwikkeld door een bedrijf uit het Britse Cambridge.

Op moleculair niveau samenvoegen

Door onder hoge druk te lassen kunnen twee materialen met elkaar worden verbonden zonder dat deze hiervoor hoeven te smelten. De materialen worden met behulp van wrijvingswarmte zacht gemaakt, waarna de randen op moleculair niveau kunnen worden samengevoegd. Dit proces blijkt echter niet probleemloos te verlopen.

Het is niet de eerste keer dat er geruchten gaan dat het lamineren van het scherm van de nieuwe iMac tot problemen leidt. Ook in november 2012 dook dit gerucht op, vlak voordat Apple bekend maakte dat de 27 inch iMac vertraging had opgelopen. Het 27 inch-model is uiteindelijk gelanceerd in december, terwijl het 21,5 inch-model als sinds november in de winkels ligt.

Levertijd

Zowel het 21,5 inch- als 27 inch-model van de iMac kan in de Apple Store worden besteld. De 21,5 inch iMac wordt binnen 7 tot 10 werkdagen verzonden. Het 27 inch-model is pas na drie tot vier weken klaar om verstuurd te worden.

Volgende generatie iMac beschikt over aanzienlijk snellere WiFi-module

Toegevoegd op 4 januari 2013

Toekomstige iMac's worden uitgerust met een 802.11ac WiFi-module, waarmee aanzienlijk hogere overdrachtsnelheden via WiFi-netwerken mogelijk zijn dan met de huidige 801.22n WiFi-modules.

Anonieme bronnen van The Next Web stellen dat Apple met Broadcom een contract heeft gesloten voor de productie van de snellere WiFi-modules. Met de nieuwe module onderscheidt Apple zijn producten van concurrerende apparaten. De meeste consumenten elektronica is voorzien van een 802.11n WiFi-module, die kunnen worden uitgerust met maximaal drie antennes. De modules leveren in deze configuratie een data-overdrachtsnelheden van maximaal 450Mbps leveren. 802.11ac biedt met slechts één antenne data-overdrachtsnelheden van minimaal 450Mbps. Deze snelheid kan oplopen tot maximaal 1,3Gbps als de module wordt voorzien van drie antennes.

Nog niet leverbaar

De WiFi-module waar Apple interesse in heeft is op dit moment nog niet leverbaar en wordt op dit moment door Broadcom ontwikkeld. De volgende generatie iMac kan dan ook alleen met de snellere WiFi-modules worden uitgerust als de ontwikkeling van de modules geen vertraging oploopt en volgens planning verloopt.

Naast de Mac mini zou Apple ook andere Mac-producten van de 802.11ac WiFi-module gaan voorzien. Het gaat hierbij om onder andere de MacBook Air, MacBook Pro en iMac. Andere producten zoals de iPhone, iPad, Apple TV krijgen volgens de bronnen voorlopig geen snellere WiFi-module.

Vacatures wijzen op mogelijk overstap op grafische kaarten van AMD

Toegevoegd op 18 december 2012

Apple stapt met de volgende generatie iMac mogelijk weer terug over op grafische kaarten van AMD. Een vacature verklapt dat Apple op zoek is naar technici met ervaring in het werken met grafische chips van AMD.

De vacatures zijn ontdekt door TechEye. Apple is op zoek naar ‘Hardware Systems Electrical Engineers’, die aan de slag gaan op zijn Mac Desktop Systems Engineering-afdeling. Dit betekent dat de technici zich zullen richten op de Mac mini, Mac pro en iMac. De huidige generatie iMac is voorzien van een Nvidia GeForce GT 650M of GeForce GTX 680MX-grafische kaart, terwijl de Mac mini’s zijn uitgerust met een geïntegreerde videokaart van Intel.

Mac pro

De Mac pro is het enige apparaat dat op dit moment is voorzien van een grafische processor van AMD. Geruchten dat Apple de stekker uit de Mac pro trekt doen echter al lange tijd de ronde. Het is dan ook goed mogelijk dat de technici hun ervaring met AMD-chips in zullen gaan zetten in de ontwikkeling van de volgende generatie iMac.

Apple stapte met de huidige generatie iMac juist over van grafische kaarten van AMD op GPU's van Nvidia. Het is niet duidelijk waarom het bedrijf nu zou overwegen alweer over te stappen op GPU’s van AMD. De interesse van Apple in technici met ervaring met AMD-chips is dan ook opvallend. Het is natuurlijk ook mogelijk dat Apple ondanks de vele geruchten toch werkt aan een volgende generatie Mac pro.

Levering van 27-inch iMac opnieuw vertraagd

Toegevoegd op 8 december 2012

De levering van 27-inch iMac is opnieuw vertraagd. Apple beloofde vorige maand nog het apparaat in december te leveren. De levering is nu echter doorgeschoven naar januari 2013.

De vertraging is opnieuw een duidelijk aanwijzing dat Apple met de productie van de 27-inch iMac tegen problemen aanloopt. Apple geeft geen verklaring voor de nieuwe vertraging. Het 21,5-inch model is sinds 30 november leverbaar en is volgens de Nederlandse online Apple Store binnen zeven tot tien werkdagen klaar om verzonden te worden.

Het is niet de eerste keer dat de levering van de 27-inch iMac is vertraagd. Het apparaat zou in eerste instantie gelijktijdig met het 21,5-inch model geleverd worden. Apple kondigde eind november de beschikbaarheid van het 21,5-inch model aan, maar liet ook weten dat de 27-inch variant vertraagd zou zijn tot december. De levering van het model is nu dus nog meer vertraging opgelopen.

Apple zet een deel van de nieuwe iMac's in de VS in elkaar

Toegevoegd op 3 december 2012

Een deel van de assemblage van de nieuwste generatie iMac vindt plaats in de Verenigde Staten (VS). Dit is opvallend, aangezien iMac's doorgaans in China in elkaar worden gezet. Het lijkt er dan ook op dat Apple is begonnen met het verplaatsen van in ieder geval een deel van zijn assemblageproces naar de VS.

Fortune meldt dat een aantal van de nieuwste generatie iMac's die inmiddels zijn verkocht is voorzien van de markering 'Assembled in USA'. Apple voorziet de verpakking van iMac's die in de VS zijn gerepareerd of uitgebreid met extra componenten van de tekst. Apple plaatste 'Assembled in USA' voor zover bekend echter nooit eerder op een iMac.

Componenten in de VS produceren

Het feit dat Apple claimt dat de iMac in de VS in elkaar is gezet betekent dat in ieder geval een deel van de componenten in het land is geproduceerd. De Federal Trade Commission (FTC) stelt dat bedrijven producten alleen van de tekst 'Assembled in USA' mogen voorzien als de laatste 'substantiële transformatie' in de VS heeft plaatsgevonden. Het simpelweg in elkaar schroeven van componenten die in het buitenland zijn geproduceerd is hiervoor niet voldoende.

Het is echter niet te zeggen welke specifieke onderdelen in de VS zijn geproduceerd. Apple's beslissing een deel van zijn assemblageproces naar de VS te verplaatsen komt niet geheel onverwacht. Apple-CEO Tim Cook kondigde tijdens de All Things D's D10-conferentie aan meer producten in de Verenigde Staten te willen gaan maken.

Nieuwe iMac blijkt zeer moeilijk te repareren

Toegevoegd op 2 december 2012

De nieuwste generatie iMac is zeer dun, wat er uiteraard erg fraai uitziet. Het nieuwe design blijkt echter ook een groot nadeel met zich mee te brengen. Onderdelen van de iMac zijn moeilijk te vervangen, waardoor het apparaat lastig te repareren is.

Dit blijkt uit een analyse van iFixit, die de nieuwste generatie iMac uit elkaar haalde. De reparateur stelt dat vooral het scherm van de iMac zeer moeilijk te demonteren is. Een scherm zit doorgaans in een behuizing bevestigd met magneten, waardoor deze eenvoudig te verwijderen is. Het scherm van de iMac is echter extra stevig vastgelijmd. iFixit kreeg het scherm alleen los de lijm met een hittepistool te verwarmen en het scherm met behulp van een plectrum, dat door gitaarspelers wordt gebruikt, uit de behuizing te wippen.

Glaspaneel en LCD-module

Een scherm bestaat uit een glaspaneel en een LCD-module. Zodra één van de twee onderdelen kapot gaat kan je dit onderdeel simpelweg vervangen. Om ruimte te besparen zijn deze onderdelen door Apple echter met elkaar versmolten. Dit betekent dat zodra het glaspaneel of de LCD-module kapot gaat beide vervangen moeten worden.

De iMac beschikt over meerdere onderdelen die doorgaans eenvoudig vervangen kunnen worden, zoals het interne geheugen, de harde schijf en de processor. Door het ontwerp van de iMac is dit echter een uitdaging, aangezien je hiervoor eerst het moederbord moet verwijderen. Ook meldt iFixit dat de iMac niet de mogelijkheid biedt een tweede harde schijf aan te sluiten.

Nieuwe 21,5 inch iMac is vanaf 30 november leverbaar

Toegevoegd op 27 november 2012

De nieuwe 21,5 inch iMac is vanaf 30 november verkrijgbaar in de online Apple Store en de Apple Store in Amsterdam. De 27 inch iMac laat nog even op zich wachten, maar kan wel alvast in de online Apple Store worden besteld. Apple belooft het apparaat in december te leveren.

De 21,5-inch iMac kan worden uitgerust met een 2,7 GHz quad-core Intel Core i5-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,2 GHz en een NVIDIA GeForce GT 640M. Dit model is verkrijgbaar voor 1379 euro. Het apparaat kan ook worden voorzien van een 2,9 GHz quad-core Intel Core i5-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,6 GHz en een NVIDIA GeForce GT 650M. Deze variant is verkrijgbaar voor 1579 euro.

27 inch iMac

De 27 inch iMac met een 2,9-GHz quad-core Intel Core i5-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,6 GHz en een NVIDIA GeForce GTX 660M is verkrijgbaar voor 1899 euro. De Mac kan ook worden voorzien van een 3,2-GHz quad-core Intel Core i5-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,6 GHz en een NVIDIA GeForce GTX 675MX. In deze configuratie kost de Mac 2079 euro.

Apple vermeldt de leverdatum van 30 november nog niet in de online Apple Store. Het bedrijf schrijft hier 'vanaf november verkrijgbaar'.

Verschijnt de nieuwe iMac nog deze maand?

Toegevoegd op 26 november 2012

De nieuwe iMac moet de komende week in de winkels liggen. Apple kondigde tijdens de lancering aan het apparaat voor het einde van november te lanceren. Dit betekent dat Apple het apparaat voor aanstaande vrijdag moet lanceren om zijn belofte niet te breken.

Al langer gaan geruchten over productenproblemen met de iMac, die vertraging tot gevolg zouden hebben. Apple zou tegen problemen aanlopen bij lamineren van het scherm, waarbij een nieuwe manier van lamineren wordt gebruikt. Hierdoor wordt onder hoge druk gelast.

Op moleculair niveau samenvoegen

The Register stelt dat de lastechniek die Apple gebruikt is ontwikkeld door een bedrijf uit het Britse Cambridge. De techniek maakt het mogelijk twee materialen met elkaar te verbinden zonder beide materialen te hoeven smelten. De materialen worden met behulp van wrijvingswarmte zacht gemaakt, waarna de randen op moleculair niveau kunnen worden samengevoegd.

De behuizing van de nieuwe iMac is superdun. Om dit mogelijk te maken maakt Apple gebruik van de nieuwe lastechniek. Het dunner maken van de iMac is niet zonder consequenties. iMac-gebruikers zullen het voortaan zonder optisch station moeten stellen en zijn dus afhankelijk van USB-sticks, internet of een extern optisch station. De nieuwe iMac is beschikbaar in een 21,5 inch- en 27 inch-variant. Het apparaat is voorzien.

'Lancering van iMac vertraagd tot 2013 door productieproblemen'

Toegevoegd op 15 november 2012

Apple loopt tegen problemen aan bij de productie van de nieuwste generatie iMac. Het bedrijf zou de lancering van de nieuwe iMac's daarom vertragen en doorschuiven naar 2013.

Een anonieme bron zegt tegen de Franse website MacBidouille dat Apple met de productie van de superdunne behuizing van de nieuwe iMac's tegen problemen aanloopt. De nieuwste generatie iMac is aanzienlijk dunner dan zijn voorganger en is aan de randen slechts 5 mm dik. Apple maakt hierbij gebruik van een lastechniek die ook wordt gebruikt bij de productie van de vliegtuigvleugels. Deze techniek voegt materiaal op moleculair niveau samen.

Vertraging

De nieuwe 21,5-inch iMac zou nog deze maand in de winkels liggen, terwijl het 27-inch-model in december beschikbaar zou moeten zijn. De productieproblemen zorgen volgens de bron echter voor een flinke vertraging. Apple zou de nieuwe iMac's daarom pas in 2013 kunnen lanceren.

Apple heeft zich bij bij de ontwikkeling de nieuwste generatie iMac, die eind oktober werd aangekondigd, duidelijk gericht op het uiterlijk van het apparaat. De nieuwe iMac is superdun, waardoor het apparaat een erg strak uiterlijk heeft. Om dit mogelijk te maken heeft het optische station in de iMac helaas het veld moeten ruimen. iMac-gebruikers zijn voortaan dus aangewezen op USB-sticks en de Mac App Store.

Scherm

Het scherm van de nieuwe iMac is gelamineerd in het apparaat. Tussen het scherm en de glasplaat die hier bovenop ligt is geen ruimte meer open gelaten, zoals bij de vorige generatie nog wel het geval was. Het scherm is hierdoor inclusief de glasplaat maar liefst 45 procent dunner geworden. Het 21,5 inch-model is voorzien van een scherm met een resolutie 1920 bij 1080 pixel, terwijl het scherm van de 27 inch-variant een resolutie van 2560 bij 1440 pixels heeft.

Apple introduceert nieuwe generatie iMac

Toegevoegd op 23 oktober 2012

Apple introduceert een nieuwe generatie iMac. Het apparaat is superdun en is beschikbaar in 21,5 inch- en 27 inch-variant. iMac-gebruikers moeten het voortaan helaas zonder optisch station stellen. Het apparaat is vanaf december beschikbaar 1.299 euro.

© PXimport

De nieuwe generatie iMac ziet er prachtig uit. Het apparaat is maar liefst 80 procent dunner dan zijn voorganger. Dit is mogelijk dankzij het gebruik van een nieuwe lastechniek die materiaal op moleculair niveau samenvoegt. Het materiaal wordt hierdoor supersterk, terwijl er geen naden zichtbaar zijn. De dunheid van het apparaat komt echter wel tegen een prijs. iMac-gebruikers moeten het voortaan zonder optisch station stellen.

Het scherm

Het scherm van de nieuwe iMac is gelamineerd in het apparaat. Tussen het scherm en de glasplaat die hier bovenop ligt is geen ruimte meer open gelaten, zoals bij de vorige generatie nog wel het geval was. Het scherm is hierdoor inclusief de glasplaat maar liefst 45 procent dunner geworden. Een ander voordeel van het lamineren van het scherm is dat de tekst en grafische elementen op het glas lijken te liggen in plaats van eronder.

Het apparaat is leverbaar met een 21,5 inch scherm met 1920 bij 1080 pixels of 27 inch scherm met 2560 bij 1440 pixels. Het apparaat is uitgerust met IPS-technologie, die een kijkhoek van 178 graden mogelijk maakt. Het scherm is uitgerust met een anti-reflecterende coating, die de reflectie van het scherm met 75 procent moet verminderen.

© PXimport

Intel i5- of i7-processor

De laatste generatie iMac kan worden uitgerust met een dual-core Intel i5- of i7-processor. Het apparaat is uitgerust met een NVIDIA Kepler-videokaart en maximaal 32GB intern geheugen. De desktopcomputer kan worden voorzien van SSD met 768GB opslagruimte of traditionele harde schijf van 3TB. Ook is het mogelijk te kiezen voor de nieuwe optie Apple Fusion Drive. Hierbij wordt 128GB SSD gecombineerd met 1TB of 3TB traditionele harde schijf. De schijven worden gekoppeld en kunnen als één harde schijf worden gebruikt.

Het apparaat is voorzien van vier USB 3.0-poorten, twee Thunderbolt-poorten, Gigabit ethernetmodule en SD-kaartlezer. De nieuwe iMac is daarnaast voorzien van een FaceTime HD-camera die 720p beelden kan maken. Het apparaat is voorzien van twee microfoons en een verbeterd speakersysteem, dat 40 procent meer volume kan realiseren.

De prijs

De 21,5 inch iMac wordt standaard geleverd met een 2,7GHz quad-core Intel i5-processor, 8GB intern geheugen, GeForce GT 640M-grafische kaart en 1TB harde schijf. Het apparaat kost in deze configuratie 1.299 euro. De 27 inch iMac is standaard leverbaar met een 2,9GHz quad-core Intel i5-processor, 8GB intern geheugen, GeForce GTX 660M-grafische kaart en 1TB harde schijf. De 27 inch iMac is beschikbaar vanaf 1.799 euro. De nieuwe iMac's staan vanaf december in de winkels.

© PXimport

'iMac krijgt op korte termijn een update'

Toegevoegd op 8 september 2012

De iMac krijgt binnenkort een update. Apple zou op de korte termijn een reeks nieuwe desktopcomputers introduceren. Dit schrijft Fox News op basis van anonieme bronnen.

Het is niet precies duidelijk wanneer de nieuwe iMac's zullen worden geïntroduceerd. Apple organiseert 12 september een evenement waarop naar verwachting de iPhone 5 wordt gelanceerd. Daarnaast organiseert het bedrijf volgens geruchten in oktober een apart evenement waarop de iPad mini, het kleine broertje van de iPad, wordt aan het grote publiek wordt getoond.

Wel of geen evenement?

De introductie van de nieuwe iMac's kan dan ook plaatsvinden op één van deze twee evenementen. De bronnen van Fox News durven hier echter geen uitspraken over te doen. Apple staat er echter ook om bekend sommige producten stilletjes te updaten. Het is dan ook mogelijk dat het bedrijf de nieuwe reeks iMac's zonder veel media-aandacht introduceert.

De bronnen kunnen helaas niets melden over de specificaties van de nieuwe iMac's. Het blijft dus onduidelijk of de nieuwe desktopcomputers voorzien zullen zijn van een Retina-scherm, dat we kennen van de nieuwe MacBook Pro.

Geen iMac's op voorraad

De helft van alle Amerikaanse Apple Stores heeft op dit moment geen 27 inch iMac's op voorraad. Dit blijkt uit onderzoek van MacRumors. Het lijkt er dan ook op dat de productie van de apparaten stil ligt, wat de geruchten over een nieuwe reeks iMac's ondersteunt. De 21,5 inch iMac is op dit moment echter nog nagenoeg overal verkrijgbaar.

'Nieuwe iMac's krijgen geen Retina-scherm'

Toegevoegd op 3 september 2012

De iMac krijgt naar verwachting nog dit jaar een update. Het apparaat wordt waarschijnlijk echter niet uitgerust met een Retina-scherm, dat we kennen van onder andere de MacBook Pro.

Dit zegt Ming-Chi Kuo, analist bij KGI Securities, tegen AppleInsider. Kuo stelt dat Apple deze herfst twee nieuwe modellen van de iMac lanceert. Het gaat om een 21,5 inch- en 27 inch-model. De 21,5 inch zou nog deze maand door Apple worden gelanceerd, terwijl het 27 inch-model naar verwachting eind oktober aan het grote publiek wordt getoond.

Wijzigingen aan scherm

De analist verwacht niet dat de nieuwe iMac's uitgerust zullen zijn met met een Retina-scherm, dat hogere resoluties mogelijk maakt dan het scherm van de huidige generatie iMac. Dit betekent overigens niet dat het scherm ongewijzigd blijft. Kuo verwacht dat Apple de kwaliteit van het scherm verbeterd door het schermpaneel vast te maken aan glazen paneel dat het scherm moet beveiligen.

Kuo verwacht dan ook dat de nieuwe iMac's op voldoende punten zullen worden geüpdatet om klanten enthousiast te maken. Zo krijgen de apparaten volgens de analist een volledig nieuw ontwerp en worden uitgerust met Ivy Bridge-processoren.

Verwijzing naar nieuwe iMac duikt op in configuratiebestand Mountain Lion

Toegevoegd op 13 augustus 2012

De volgende generatie iMac is mogelijk niet voorzien van een optisch station, waardoor het niet langer mogelijk is cd's of dvd's af te spelen op het apparaat. Dit blijkt uit verwijzingen die zijn aangetroffen in interne configuratiebestanden van OS X Mountain Lion.

De verwijzingen zijn ontdekt door een lezer van AppleInsider in een plist-bestand. Het bestand bevat een lijst met nieuwe Mac-modellen die ondersteuning bieden voor het starten van een besturingssysteem vanaf een USB-schijf. Boot Camp Assistant gebruikt dit bestand om te bepalen of een Mac afhankelijk is van de USB-poort voor de installatie van Windows op een Boot Camp-partitie.

Apple verwijst in het plist-bestand naar Mac-modellen door gebruik te maken van afkortingen. Zo bevat de lijst met nieuwe Mac-modellen de afkorting 'MBA40' voor de vierde generatie MacBook Air en de afkorting 'MM50' voor de vijfde generatie Mac mini. De lijst bevat echter ook de afkorting 'IM130', dat mogelijk verwijst naar de dertiende generatie iMac.

Nieuwe iMac toch zonder Retina display?

Toegevoegd op 23 juni 2012

Het lijkt erop dat Apple al zijn nieuwe producten in de toekomst gaat uitrusten met een Retina display. Eerst kwam de iPhone en de iPod touch met de legendarische display op de markt. Daarna volgden de iPad (derde generatie) en de laatste MacBook Pro. Eerder berichtten we dat ook de iMac binnenkort zal profiteren van de oogstrelende Retina display. Volgens Instapaper ontwikkelaar Marco Arment zal de hoge 5120x2880 Retina display resolutie toch nog niet voor binnenkort zijn.

"Ik hoorde van meerdere bronnen dat we een update van de iMac kunnen verwachten dit najaar", aldus Arment. "De nieuwe iMacs zullen echter geen Retina display hebben". Er zouden heel wat problemen opduiken bij het ontwikkelen van een 27-inch Retina display.

Arment vraagt zich wel af waarom Apple nog zou wachten tot het najaar met de lancering van de nieuwe iMac. Net zoals de MacBook Pro Retina, zou de nieuwe alles-in-eencomputer draaien op Ivy Bridge processors. De iMac-update worden vervolledigd met een USB 3.0 aansluiting en verbeterde graphic chips.

Daarom bestaat er een kans dat Apple in july met een gecombineerde hardware-software-update zal komen. Net zoals vorig jaar, toen OS X Lion samen met de nieuwe MacBook Air werd gelanceerd, zou Apple dit jaar de OS X Mountain Lion update vergezellen met een nieuwe iMac.

Nieuwe iMac toch al voor volgende maand?

Toegevoegd op 14 juni 2012

Wat de update van de iMac-modellen betreft, zou deze wel eens vroeger kunnen plaatsvinden dan verwacht. Eergisteren nog rapporteerden we dat een update van de lijn waarschijnlijk pas voor 2013 zou zijn (zie hieronder), maar een benchmark van half mei en de communicatie van Apple omtrent de nieuwe lijnen doen ons anders vermoeden.

MacRumors merkt op dat de benchmarks die half mei opdoken omtrent de nieuwe MacBook Pro en een nieuwe iMac wel degelijk correct waren. Gezien diezelfde MacBook Pro inmiddels officieel voorgesteld is op de WWDC, zou dit kunnen betekenen dat de iMac ook binnenkort op stapel staat - al kan natuurlijk niet met volledige zekerheid gezegd worden dat de twee producten gerelateerd zijn.

© PXimport

Bovendien reageerde Apple op de stelling van David Pogue (zie hieronder) dat de nieuwe lijn iMac's en MacPro's in 2013 op de markt zou komen door te zeggen dat enkel de MacPro in 2013 een update zal ondergaan. Dit voedt natuurlijk het gerucht dat een nieuwe iMac nog voor het einde van dit kalenderjaar het daglicht zal zien.

Het is al meer dan een jaar geleden dat Apple de iMac nog geüpdatet heeft, en met de Ivy Bridge-processors die nu beschikbaar zijn als potentiële nieuwe motor lijkt het niet onwaarschijnlijk dat de iMac-lijn binnen afzienbare tijd vernieuwd kan worden. Er gaan reeds stemmen op dat dit wel eens volgende maand zou kunnen gebeuren, tijdens de lancering van OS X Lion. Vorig jaar werd deze lancering ook al gebruikt om nieuwe Mac-producten aan te kondigen (nieuwe MacBooks, nvdr).

Eerder vingen we al geruchten op dat de nieuwe iMac Retina Display en ontspiegeld glas zou gebruiken (zie hieronder).

Nieuwe iMac in 2013

Toegevoegd op 12 juni 2012

Toen Tim Cook de Keynote van Apple gisteren afsloot met de woorden "And that's it, ladies and gentlemen", kon je een zekere teleurstelling waarnemen op de WWDC, zelfs via de livestream. Hoewel Apple heel wat geruchten (iOS 6, een nieuwe MacBook Pro, een nieuwe MacBook Air) waarmaakte, leefde de verwachting dat er een upgrade zou worden aangekondigd van de iMac. Jammer genoeg werd er geen woord gerept over deze laatste.

De New York Times-jounalist David Pogue ondervroeg na afloop een Apple-manager over de toekomst van de iMac en de Mac Pro. Het antwoord van deze beheerder luidde als volgt:

"Omdat er niets gezegd werd over de iMac of de Mac Pro denken vele Apple-analisten dat de desktopcomputers "dood" zijn. Een executive kon me echter verzekeren dat er nieuwe modellen met een nieuw design op komst zijn. Deze zullen waarschijnlijk in 2013 gelanceerd worden."

-

David Pogue geniet van een betrouwbare reputatie als het aankomt op Apple-journalistiek. Hij zou contacten onderhouden met Apple-medewerkers die weten wat Apple nog allemaal in petto heeft.

Bron: One More Thing

Retina Display voor iMac?

Toegevoegd op 24 mei

In navolging van de nieuwe lijn van MacBook Pro's zou ook de nieuwe lijn iMac's het hogeresolutiescherm 'Retina Display' krijgen, zegt Joanna Stern van ABC News.

Dit is een eerder merkwaardig bericht, gezien het feit dat het beeldscherm van de iMac vanaf de gebruikelijke kijkafstand reeds de hoge resolutie van Retina Display benadert. Velen vermoeden dan ook dat Apple (zoals eerder ook al bij de iPhone en de iPad) de resolutie zal verdubbelen in elke dimensie van het scherm, met als resultaat een beeldscherm dat vier keer zoveel pixels heeft als haar voorganger. Deze suggestie werd ook al geuit met betrekking tot de nieuwe lijn van MacBook Pro's.

Dé vraag is echter of de nieuwe iMac wel genoeg hardware aan grafische mogelijkheden in huis kan halen om dit scenario praktisch realiseerbaar te maken. Waar de afmetingen van de MacBook Pro nog relatief bescheiden zijn, stelt het grote beeldscherm van de iMac de mensen van Apple voor een serieuze uitdaging. Bijgevolg doet het gerucht de ronde dat de ingenieurs van het Amerikaanse elektronicabedrijf de resolutie van de iMac slechts op beperkte schaal zouden verhogen.

© PXimport

David Barnard, eigenaar van het iOS-app-bedrijf App Cubby, pleit op zijn blog echter voor kleinere 'workspaces' voor de iMac, waarop een dermate hoge resolutie wél mogelijk zou zijn.

Ook al lijkt Apple met nog wat problemen te worstelen om de Retina Display eveneens naar de iMac over te brengen, toch wijzen recente hints erop dat de keuze reeds lang gemaakt is ten huize van Tim Cook. Zo wijzen onder meer verschillende kleine en minder kleine details in de besturingssystemen OS X Lion en Mountain Lion erop dat de overstap naar Retina Display vroeg of laat zal volgen.

Komt nieuwe iMac al in juni op de markt?

Toegevoegd op 24 mei

DigiTimes wijst op een bericht in het Taiwanese Economic Daily News, dat zegt dat Apple een nieuwe lijn van iMacs zou lanceren in juni. Hierbij moet wel ineens vermeld worden dat Economic Daily News geen al te beste reputatie heeft wat betreft berichtgeving over de Amerikaanse elektronicaproducent, getuige een niet gering aantal blunders in het verleden. Economic Daily News krijgt met haar vermoeden wel steun van de website How To Arena, dat eenzelfde bericht de wereld instuurde.

© PXimport

Zal Apple in volgende iMac ontspiegeld glas gebruiken?

Toegevoegd op 24 mei

DigiTimes rapporteert dat fabrikant G-Tech Optoelectronics, in nauw overleg met Apple, bezig is met ontspiegelde schermen voor de nieuwe iMacs. Gezien de recente update van de Intel-processors zou de iMac binnenkort wel eens een nieuwe lijn kunnen krijgen.

Apple gebruikt al jarenlang een glazen scherm voor haar iMac, wat tot enkele klachten leidde met betrekking tot de zichtbaarheid in een zonnige of felbelichte omgeving. Ontspiegeld, en dus nonreflecterend glas zou dit euvel kunnen wegwerken.

Apple gebruikt gelijkaardige glanzende schermen voor haar MacBook Pro's (15- en 17-inch), maar biedt bij de MacBook Pro wel de optie aan een nonreflectief, mat scherm in te bouwen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000