© PXimport

Duik dieper in iOS 8

Smartphone & tablet

Geplaatst: 28 oktober 2014 - 17:30

Aangepast: 24 november 2022 - 11:06

Richard Borgman

Met de komst van de nieuwe iPhone is gelijk iOS 8 beschikbaar gekomen. Waar iOS 7 veel stof deed opwaaien door het nieuwe uiterlijk, lijkt iOS 8 wat minder stof te doen opwaaien. Visueel verandert er namelijk niet zo veel, inhoudelijk wél.

In iOS 8 is veel aandacht besteed aan details. De basis die in iOS 7 werd gelegd, is nu verfijnd. Veel wensen, klachten en zelfs eisen van gebruikers zijn goed bekeken, gewogen en vaak verwerkt in het nieuwe besturingssysteem. De opvallendste keuze is dat Apple iOS voor het eerst wat meer heeft opengesteld. Lees ook: Apple iPhone 6 review.

iOS had altijd een zeer strak regime en zeer gesloten karakter. Deze methode werd gerechtvaardigd door de wens iedere smartphonebezitter een zo toegankelijk mogelijke ervaring te bieden.

Inmiddels is de gemiddelde consument zo gewend aan de werking van een smartphone, dat het tijd was geworden het besturingssysteem wat flexibeler te maken. Dit heeft in iOS 8 geleid tot een ongelooflijke hoeveelheid mogelijkheden voor ontwikkelaars van apps, die meer dan ooit gebruik kunnen maken van de functies van het besturingssysteem en de standaard bijgeleverde apps, zoals eigenlijk voorheen alleen Apple kon.

Het juiste apparaat

iOS 8 is beschikbaar voor de volgende apparaten: iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad Air, iPad mini, iPad mini Retina, iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus en iPod touch (vijfde generatie). Voor het eerst wordt de iPhone 4, die in de zomer van 2010 verscheen, dus niet meer bijgewerkt.

Achter de schermen

Een deel van de vernieuwingen in iOS 8 vindt achter de schermen plaats. De softwarebedrijven krijgen veel meer gereedschappen van Apple aangereikt voor het ontwikkelen van apps. In vaktermen: in de SDK van iOS 8 zitten meer dan 4000 nieuwe API's. Hiermee kunnen app-ontwikkelaars functies toevoegen en krijgen ze meer mogelijkheden dan ooit tevoren.

Apple heeft daarbij tools ontwikkeld voor specifieke doeleinden. We nemen slechts één voorbeeld: voor de productie van games heeft Apple de API Metal beschikbaar gesteld. Met Metal kunnen de spelmakers efficiënt gebruikmaken van de grafische kracht van de A7-chip, die in de iPhone 5s, iPad Air en iPad mini Retina is verwerkt. Daarmee moeten de games op die apparaten en toekomstige iOS-apparaten nog dichter bij de kwaliteit van spelcomputers komen. Naast al die nieuwe mogelijkheden om betere apps te ontwikkelen, heeft iOS 8 natuurlijk veel functies en verbeteringen die elke iOS-gebruiker meteen na installatie kan gebruiken.

© PXimport

iOS 8 biedt veel mogelijkheden voor ontwikkelaars maar ook direct merkbare veranderingen, zoals interactieve notificaties en widgets.

Interactieve notificaties

Meldingen van apps zijn niet meer weg te denken zonder normaal gebruik te kunnen maken van je iPhone. Denk maar eens aan WhatsApp of Facebook Messenger. Toch kun je normaal gesproken maar één actie uitvoeren met die notificatie: de melding aantikken en rechtstreeks naar de app gaan. In iOS 8 worden interactieve notificaties geïntroduceerd, wat ons betreft de meest opvallende verandering in het besturingssysteem. In plaats van alleen de app te kunnen opstarten, geeft iOS 8 de ontwikkelaars de optie om twee, drie of vier interactieve keuzes aan de gebruiker te bieden.

De meldingen die als strook verschijnen, kunnen naar beneden worden geschoven om de keuzes te tonen, zodat je er niet per ongeluk op tikt. Op het toegangsscherm veeg je over de melding. Ontvang je bijvoorbeeld een melding van Facebook omdat je in een bericht bent getagd, dan kun je meteen kiezen voor een Vind ik leuk of kun je een opmerking plaatsen. Voor het dagelijkse gebruik van een iPhone betekent het dat je veel minder hoeft te wisselen tussen apps als Facebook, Mail en Safari. De kleine handelingen die je normaal gesproken verrichtte door op de notificatie te tikken, naar de app te gaan en dan via multitasking weer terug te gaan naar de eerste app, kunnen nu binnen één of twee seconden worden afgedaan door alleen de notificatie zelf te gebruiken.

© PXimport

Zonder de app te openen kun je een bericht uit Berichten beantwoorden.

Widgets

Hoewel lang niet alle bezitters van Android-telefoons gebruikmaken van widgets, vinden veel iPhone-gebruikers het jammer dat zij deze mogelijkheid niet eens hebben. In iOS 8 is voor het eerst het gebruik van widgets mogelijk. Ook in het geval van iOS 8 zijn widgets kleine kaders waar live informatie kan worden getoond. Een widget van Facebook laat bijvoorbeeld de laatste berichten zien van vrienden, een widget van Twitter toont de laatste tweets. Deze widgets zijn onderdeel van een app die je in de App Store downloadt. Als je bijvoorbeeld de app Tumblr downloadt en installeert, kun je de widget ook installeren. De enige plek waar de widget vooralsnog verschijnt, is het tabblad Vandaag in het berichtencentrum, dat wordt weergegeven als je vanaf de bovenkant van het scherm omlaag veegt.

Naast de onderdelen van Apple, zoals Aandelen, Herinneringen en Agenda, kun je onder aan het berichtencentrum via de knop Wijzig zelf widgets toevoegen. Daarnaast kun je de volgorde van de widgets bepalen en desnoods bepaalde widgets verwijderen. Onder de knop Wijzig word je op de hoogte gehouden van nieuwe widgets van geïnstalleerde apps, zodat je dat zelf niet hoeft te controleren. Net als notificaties, kunnen ook widgets interactief zijn. Zo zou je bijvoorbeeld een Facebook-bericht vanuit het berichtencentrum kunnen liken. Het toetsenbord oproepen is niet mogelijk in een widget.

© PXimport

Deel de widgets in het berichtencentrum zelf in.

iMessage

Naast WhatsApp en Facebook Messenger blijft iMessage, of gewoon Berichten in het Nederlands, een uitstekende app om een andere iPhone-gebruiker een bericht te sturen. Vooral omdat de berichtendienst ook op de iPad en Mac is te gebruiken, heeft het zeker voordelen. Volgens Apple is het de meest gebruikte app op iOS. Toch liep Berichten qua functionaliteit wat achter op zijn concurrenten. In iOS 8 is op dit vlak een inhaalslag gemaakt. Vooral groepsgesprekken zijn flink aangepakt.

Zo kun je nu instellen dat je geen meldingen meer ontvangt van een groepsgesprek, maar wel de berichten gewoon wilt blijven lezen. Mensen toevoegen en verwijderen is makkelijker gemaakt en je kunt zo'n gezamenlijk gesprek nu ook een naam geven. De functionaliteit van de Zoek mijn vrienden-app is nu ook verwerkt in Berichten. Je kunt je locatie delen met losse contactpersonen of een groep, waarbij je duur kunt beperken tot een uur of een dag.

© PXimport

In Berichten kun je snel je locatie delen.

Snelle video's

Erg intuïtief in de nieuwe Berichten-app is de nieuwe manier om korte filmpjes en geluidsfragmenten te verzenden. Door je vinger op het fotopictogram te houden, verschijnt een schijf waarop je in één beweging kunt kiezen voor een foto of video. Zonder je vinger van het scherm te halen, kun je hem meteen verzenden. Hetzelfde geldt voor een audiofragment, maar dan aan de linkerkant van het scherm. De snelheid van handelen zonder naar andere apps over te hoeven schakelen, geeft deze functionaliteit een heel 'live' gevoel.

Door de laagdrempeligheid verwachten we dat veel mensen hier gebruik van gaan maken. De audio- en beeldberichten worden net zoals in Snapchat vanzelf weer verwijderd, al kun je ook instellen dat je ze gewoon kunt opslaan. Een leuk detail is dat de audioboodschap vanzelf wordt afgespeeld als je de iPhone naar het oor brengt.

© PXimport

Met één vinger op het scherm kun je geluids- en videofragmenten opnemen en versturen.

Touch ID

De vingerafdrukherkenning van de iPhone 5s werkte in iOS 7 alleen om de iPhone te ontgrendelen en aankopen te doen in de App Store. In iOS 8 mogen ook andere ontwikkelaars deze techniek in hun apps verwerken. Zo heeft de ontwikkelaar van 1Password, de app die allerlei wachtwoorden, codes en andere gevoelige informatie veilig bewaart, zijn app al klaargemaakt voor Touch ID. Dit betekent dat je de app kunt ontgrendelen met een code of door je in Touch ID geregistreerde vinger op de Home-knop te leggen.

In deze app is zelfs in te stellen na hoeveel tijd de vingerafdruk opnieuw moet worden ingevoerd. Apple zou Apple niet zijn als ze wel goed op de privacy van Touch ID blijven letten, dus wordt de informatie over de vingerafdruk zelf nooit aan derden gegeven. De app en het bedrijf achter de app krijgen alleen de goedkeuringscode die wordt gegeven als de vingerafdruk blijkt te kloppen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat een of andere app met jouw vingerafdruk aan de haal gaat.

© PXimport

Ook andere ontwikkelaars kunnen nu Touch ID gebruiken.

Betere browser

Safari is een prima browser, maar veel iPhone-gebruikers zijn ook erg te spreken over Chrome van Google. Dat steekt Apple natuurlijk. In de nieuwste versie van Safari zijn dan ook wat nieuwe elementen verwerkt en verbeteringen aangebracht, waardoor de browser zich weer kan meten met de grote rivaal. Vooral het delen is veel flexibeler geworden. Onder het mom van Extensibility kan iedere app een deelfunctie toevoegen aan de Share Sheet: de bovenste rij apppictogrammen in het menu dat verschijnt als je op de deelknop (het vierkant met pijltje) tikt. Waar eerst standaard-apps als Mail en Facebook stonden, kunnen nu bijvoorbeeld ook apps als Tumblr en Pinterest hun eigen deelknop toevoegen. Dat betekent dus dat je naast Facebook en Twitter nu net zo makkelijk met andere socialmedia-diensten kunt delen.

In het geval van Pinterest moest je voorheen een afbeelding opzoeken op de site, deze opslaan, de Pinterest-app openen en daar weer de afbeelding selecteren. Nu is het minder omslachtig: tik op de deelknop in Safari, tik op Pinterest, selecteer de juiste afbeelding van de site en de content wordt toegevoegd. Aan de rechterkant van de Share Sheets zie je de knop Meer, die toegang biedt tot het wijzigen van de volgorde van de deelpictogrammen, om bijvoorbeeld je meest gebruikte socialmedia-app vooraan te zetten. Het is natuurlijk aan de app-ontwikkelaars zelf om zo'n deelknop beschikbaar te maken. Erg bruikbaar is bijvoorbeeld de knop van Pocket, die de huidige website opslaat in de later-lezen-dienst. Voorheen moest er een omweg zoals e-mail worden gebruikt om dit voor elkaar te krijgen.

© PXimport

Safari is sterk verbeterd, bijvoorbeeld door de mogelijkheid de desktopversie van een website op te vragen.

Fotofilters uit andere apps

Dat apps in iOS 8 meer samenwerken, zien we ook terug in de Foto's-app van Apple. In iOS 7 hebben we in beide apps al mooie filters mogen gebruiken die eenvoudig toe te passen zijn. In het nieuwe besturingssysteem is het mogelijk om filters uit een andere app in Foto's te gebruiken. Tijdens de weergave van een foto tik je op Wijzig, dan linksboven op de drie puntjes en vervolgens op Meer om de bewerkingsfuncties van bijvoorbeeld Halftone 2 of Quick meteen te kunnen gebruiken.

Een geheel nieuwe functie is Tijdsverloop (ook wel time-lapse). Zet de iPhone vast op bijvoorbeeld een standaard, laat de software om de zoveel tijd een foto maken. Het resultaat is een versnelde weergave, bijvoorbeeld van een zonsondergang. Met de nieuwe timerfunctie kun je de foto 3 of 10 seconden na het aanraken van de knop laten maken. Ook fotobewerking is aangepast in iOS 8, nu met een uitgebreider menu om allerlei belichttingszaken als zwartpunt, donkere en lichte delen te wijzigen, maar ook meerdere opties op het gebied van kleur en zwart-witconversie. Ontwikkelaars worden nu ook vrij gelaten om apps te maken waarin je foto's kunt maken met handmatige instellingen, zodat amateurfotografen kunnen spelen met zaken als witbalans, sluitertijd en ISO-waarden.

© PXimport

Bewerk foto's met filters uit andere apps.

Mailtjes: meer veegmogelijkheden

Ondanks de populariteit en kwaliteit van apps als Mailbox, Dispatch en Boxer wordt de standaard app Mail natuurlijk ook nog erg veel gebruikt. In iOS 7 kreeg deze app al een flinke update, toen werden veegfuncties toegevoegd die op de functionaliteit van Mailbox geïnspireerd lijken.

In iOS 8 gaat Apple nog een stukje verder. Veeg je op een bericht kort van rechts naar links, dan krijg je naast de optie om te archiveren (of verwijderen) en andere opties te kiezen nu ook de mogelijkheid een mailtje te markeren om er later nog eens naar te kijken. Van links naar rechts vegen is nu ook mogelijk en geeft het bericht de status Gelezen of Ongelezen. Ben je een nieuw bericht begonnen, dan kun je dit even naar beneden vegen om andere e-mails te lezen en te beantwoorden. Wil je weer verder, dan hoef je alleen op het resterende balkje met 'Nieuw bericht' te tikken om verder te gaan waar je was gebleven.

© PXimport

Vegen in Mail biedt nu meer mogelijkheden.

Meerdere Apple-apparaten

Echte Apple-fans hebben vaak een Mac, iPhone én een iPad in huis. Vreemd genoeg leken die apparaten nooit echt héél makkelijk met elkaar te communiceren, al was een functie als Fotostream wel handig om foto's op verschillende plekken te kunnen raadplegen. In iOS 8 heeft Apple het Continuïteitsysteem geïntroduceerd, dat ervoor zorgt dat documenten en andere gegevens makkelijker op elk apparaat te raadplegen zijn. Zo ontstaat er een ecosysteem van Apple-apparaten en wordt het nog aantrekkelijker om meerdere producten van Apple te bezitten. Een belangrijk onderdeel van Continuïteit is Handoff, dat het mogelijk maakt om iets op het ene apparaat te beginnen en dit op het andere apparaat af te maken.

Begin bijvoorbeeld aan een e-mail op je Mac en voltooi en verzend hem met je iPhone. Dit werkt in het gros van de populaire Apple-apps, zoals Mail, Safari, Pages, Numbers, Keynote, Kaarten, Berichten, Herinneringen, Kalender en Contacten. Het zorgt er dus voor dat je zonder ingewikkelde instellingen apps op verschillende apparaten laat samenwerken, of het nou op iOS 8 of OS X Yosemite is. Bestanden kunnen ook handmatig tussen apparaten worden verzonden met het verbeterde AirDrop-systeem.

© PXimport

Fotostreams is verbeterd, en verschillende iOS-apparaten communiceren nu beter met elkaar.

iCloud breidt uit

Zoals gezegd werken apps op verschillende apparaten samen, zodat je op Mac een document kunt maken, dat je vervolgens op je iPhone afmaakt en verzendt. Zoals je van Apple gewend bent, gebeurt dit allemaal op de achtergrond en word je niet lastiggevallen met mappen met bestanden. Dit verloopt allemaal via het nieuwe iCloud Drive. Wie toch graag documenten wil zien en verplaatsen, kan daarvoor ook terecht in iCloud Drive. Sleep ze gewoon op de computer in de iCloud-map waarna ze op elk apparaat beschikbaar zijn, vergelijkbaar met Google Drive en Dropbox.

De opslagdienst iCloud is een belangrijk onderdeel van Mac OS X Yosemite, het nieuwe besturingssysteem voor de Mac. Je kunt ook keywords (tags) toevoegen aan bestanden, zodat je ze snel kunt ordenen. Via Spotlight kun je in alle bestanden zoeken of erdoorheen bladeren in Finder. De prijzen van online opslag via iCloud Drive zijn een stuk aantrekkelijker gemaakt dan voorheen bij iCloud en concurreren met vergelijkbare clouddiensten.

© PXimport

Het nieuwe iCloud Drive lijkt op Dropbox of Google Docs.

Betere App Store

Om leuke nieuwe apps te zoeken in de meer dan een miljoen beschikbare apps, had de App Store wat nieuwe impulsen nodig. In iOS 8 is de App Store voorzien van een Ontdek-tabblad waarmee je makkelijker ideeën opdoet voor nieuwe apps. Is de zoekbalk nog niet ingevuld, dan verschijnt een lijst met Trendig zoekopdrachten om te zien wat andere gebruikers zoeken. Nieuw zijn de appbundels: een pakket dat je in één keer afrekent en meerdere apps bevat, bijvoorbeeld verschillende spellen van één uitgever.

Bij de omschrijving van de apps kom je nu naast de schermafbeeldingen ook video's tegen, die vooral bij games een beter idee geven van wat je te wachten staat. De zoekresultaten worden vanaf iOS 8 weer onder elkaar weergegeven in plaats van naast elkaar. Het scrollen in deze zoekresultaten is 'continuous', wat inhoudt dat bij een flinke veegbeweging de resultaten automatisch aan je voorbijrollen, en de lijst niet bij het volgende zoekresultaat stilstaat.

© PXimport

In de App Store kun je makkelijker leuke nieuwe apps vinden.

Andere toetsenborden

Op Android-apparaten is het al langer mogelijk om andere toetsenborden te installeren. Apple is daar nooit zo flexibel in geweest. In iOS 8 is dat helemaal anders. Een onderdeel van de nieuwe Extensibility-functionaliteit is dat het standaardtoetsenbord vervangen mag worden door toetsenborden van andere bedrijven. Deze mogen worden aangeboden in de App Store. Eerder mochten apps al hun eigen toetsenbord maken, maar dit mocht dan alleen in de eigen app worden gebruikt. Nu kun je dus een ander toetsenbord voor Safari of Mail gebruiken. Dit opent de deur voor populaire toepassingen als swype, waarmee je door te vegen snel woorden kunt vormen.

Wel legt Apple wat beperkingen op aan de nieuwe toetsenborden. Zo mogen ze geen functies bevatten als het verplaatsen van de cursor of het selecteren van tekst. Ook zijn er behoorlijk wat veiligheidsregels om de privacy te beschermen. Alle invoer blijft lokaal op het invoerapparaat, zodat er geen gegevens naar een afgelegen server gaan. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat toetsenborden van derden gevoelige informatie kunnen onderscheppen. In beveiligde wachtwoordvelden schakelt je iPhone automatisch over naar het standaard toetsenbord.

© PXimport

iOS 8 biedt allerlei mogelijkheden om nieuwe toetsenborden te gebruiken.

Delen met gezin

Voor sommige mensen is het een ondenkbare luxe, voor anderen de normaalste zaak van de wereld: een gezin waar iedereen zijn eigen iOS-apparaat heeft. Vader en moeder allebei een iPad en iPhone, de kinderen een iPod touch of een iPad mini. Een groot probleem is dat nooit geweest: als je allemaal hetzelfde iTunes-account gebruikt in de App Store, kun je de apps op al die apparaten downloaden. Maar wat nou als zoonlief telkens vraagt of hij een nieuwe game mag kopen? Of ma en pa willen een app downloaden waarvan het onhandig is dat die in het onderdeel Aankopen in de App Store verschijnt?

Met de nieuwe functionaliteit 'Delen met gezin' wordt dat allemaal veel makkelijker te beheren. Nog steeds wordt met hetzelfde iTunes-account gewerkt en betaal je maar één keer, maar er zijn veel instellingen om aankopen van apps, films, boeken en muziek te controleren en de privacy te waarborgen. Zo kun je instellen dat bij elke aankoop op de iPad mini via een notificatie eerst goedkeuring wordt gevraagd aan het gezinshoofd, bijvoorbeeld op de iPhone van moeder. Apps die worden aangeschaft, verschijnen niet meer op de iPod touch bij het onderdeel Aankopen. Er zitten nog meer handige onderdelen in deze nieuwe functie, zoals Zoek mijn iPhone om te kijken waar de kinderen zijn, een gedeelde Agenda-functie en een gedeeld fotoalbum.

© PXimport

Met de nieuwe functie Delen met gezin kun je ook snel foto's delen.

Zo veel details

Zoals bij iedere update van het besturingssysteem van de iPhone, zijn er in iOS 8 naast de grote nieuwe functies en kenmerken ook talloze kleine verbeteringen en extra's. Zo moet het werken met de mobiele hotspot-functie soepeler verlopen en blijven ook ongewenste notificaties achterwege. Ongewenste notificaties kwamen nog weleens voor bij apps die - ondanks je voorkeur geen meldingen te ontvangen - je toch telkens lastigvielen. Een andere vervelende truc van vooral gamebedrijven is om je automatisch naar de App Store te sturen. Ook dit is niet meer mogelijk in iOS 8. Het accuverbruik is in iOS 8 per app te controleren in een apart menu dat je bereikt via Instellingen / Algemeen / Verbruik / Batterijgebruik.

Apps die een te grote belasting op je iPhone leveren, worden automatisch afgesloten. De ontwikkelaars krijgen dan te horen dat ze de app moeten aanpassen. Slechtzienden krijgen de optie om de gehele iPhone in zwart-wit te zetten via Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid / Grijstinten. Niet alleen de menu's, maar ook geopende apps worden dan in grijstinten afgebeeld. Daarnaast is er een uitgebreidere zoomfunctie en kun je instellen dat alles op het scherm wordt voorgelezen op het moment dat je met twee vingers naar beneden veegt. In Safari kun je je creditcard scannen, zodat de browser de afbeelding omzet in leesbare tekst voor invoervelden op een website.

Bovendien is AirPlay vereenvoudigd: om bijvoorbeeld de iPhone met een Apple TV te verbinden, hoef je geen gebruik meer te maken van hetzelfde wifi-netwerk. In het multitaskingscherm - twee keer op de Home-knop drukken - zie je boven de actieve apps de meest 'gebruikte' contactpersonen.

© PXimport

Om beelden naar de Apple TV te sturen heb je geen wifi-netwerk meer nodig.

Veelbelovende update

Naast de vele verbeteringen en nieuwe onderdelen die we zelf bij de lancering hebben kunnen testen, biedt de introductie van het nieuwe besturingssysteem veel mogelijkheden die pas in het komende jaar tot bloei zullen komen. Dit heeft met name te maken met de grote hoeveelheid gereedschappen en hulpmiddelen die ontwikkelaars van apps ter beschikking krijgen van Apple. Denk bijvoorbeeld aan HealthKit, een platform dat allerlei informatie over de gezondheid van de gebruiker bundelt in de nieuwe app Gezondheid. Of HomeKit, dat een centraal gestroomlijnd systeem biedt voor allerlei apparaten in en rondom het huis (domotica).

Ook aan games is gedacht, met de nieuwe mogelijkheden van Metal, dat veel directer de A7-chip in de nieuwere toestellen aanspreekt, en dus tot mooiere beelden leidt. Daarnaast zijn over de nieuwe programmeertaal Swift veel positieve geluiden te horen. Dit alles leidt niet zozeer tot een veel beter besturingssysteem als je iOS 8 net op je iPhone installeert, maar zonder twijfel wel tot betere, mooiere en flexibeler apps in de App Store.

© PXimport

In de app Gezondheid (Health) gaan app-ontwikkelaars informatie over je gezondheid verzamelen.

Goed nieuws

Voor de iPhone betekent iOS 8 alleen maar goed nieuws. Na de visuele omslag in iOS 7 is het besturingssysteem dat in het najaar van 2014 wordt geïntroduceerd vooral inhoudelijk erg sterk. De iPhone wordt handiger en flexibeler in het gebruik, mede door ontwikkelaars meer vrijheid te geven om apps met elkaar te laten communiceren, delen vanuit Safari makkelijker te maken, het iTunes-account te beheren over meerdere apparaten en andere toetsenborden in de standaard apps toe te laten.

De starre en soms wat beperkte werking van het besturingssysteem heeft Apple daarmee definitief achter zich gelaten. Wat overblijft is een opener, veelbelovend systeem dat nog steeds duidelijk, snel en fraai is, maar ook de privacy en veiligheid hoog in het vaandel houdt. Heb je iOS 8 nog niet op jouw geschikte apparaat geïnstalleerd? Ga dan naar Instellingen / Algemeen / Software-update en installeer de update.

© PXimport

De hotspotfunctie werkt in iOS 8 makkelijker en moet betrouwbaarder zijn.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000