ID.nl logo
Beter thuiswerken op je iPad met deze 5 tips
Huis

Beter thuiswerken op je iPad met deze 5 tips

Apple blijft schaven en schuren aan iPadOS en inmiddels is het besturingssysteem zo geavanceerd dat je je iPad goed kunt gebruiken als laptop. Thuiswerken op de tablet van Apple is niet langer meer een probleem. Wij geven je vijf tips als je wilt werken op een iPad.

Hoewel je je iPad misschien alleen gebruikt voor surfen op het internet, het spelen van spelletjes of het bekijken van films en series, kan de tablet eigenlijk nu al alles wat een laptop ook kan. Waarom zou je daar geen gebruik van maken? Wellicht ben je vergeten waar de iPad allemaal toe in staat is, zeker na de komst van iPadOS eind vorig jaar. Even een kleine opfriscursus dan.

1. Handgebaren gebruiken

Met alleen de thuisknop en wat heen en weer swipen red je het niet meer, zeker niet als je de iPad wilt gebruiken om thuis te werken. Apple heeft met iPadOS de mogelijkheid toegevoegd om te multitasken door middel van handgebaren. Zo gebruik je (letterlijk in een handomdraai) verschillende apps tegelijk, schakel je snel tussen diverse apps en geef je de belangrijkste apps de meeste ruimte op je scherm. Op deze pagina worden het grootste deel van de handgebaren benoemd.

2. Multitasken

Laten we de mogelijkheid om twee apps tegelijk te gebruiken nog even kort bespreken. Ook dit is mogelijk geworden door het nieuwe besturingssysteem van de iPad, op een vergelijkbare manier als dat je meerdere vensters open hebt staan in je Chrome-browser. De meeste apps van Apple ondersteunen de mogelijkheid om ze tegelijk te gebruiken, waaronder Safari, Notities, Mail en Kaarten.

Hoe het werkt: open een app, veeg omhoog vanaf de onderkant van het scherm om het Dock te openen en houd op het Dock je vinger op de tweede app die je wilt openen. Sleep deze van het Dock naar de linker- of rechterkant van het scherm en je kunt nu twee apps tegelijk gebruiken.

3. Safari evenaart desktopversie

Apple heeft ook de eigen browser Safari flink aangepakt. Zo toont Safari automatisch de desktopversies van websites, die passend worden gemaakt voor het scherm van de iPad, met geoptimaliseerde touch-mogelijkheden. Ook is het hierdoor gemakkelijker geworden om te werken met online diensten als Google Documenten, Squarespace en WordPress. En dat komt goed uit als je vanuit huis werkt.

4. Externe opslag

De iPad ondersteunt nu ook externe schijven, waardoor je usb-sticks of sd-kaarten kunt aansluiten en rechtstreeks bestanden kunt importeren. Zo verschuif je net als op een computer bestanden van de ene naar de andere locatie. Bedenk wel dat je hiervoor waarschijnlijk een extra adapter nodig hebt. De meest recente iPad Pro-versies maken gebruik van een USB-C-aansluiting voor opladen en accessoires, maar alle andere iPads hebben nog een Lighting-aansluiting. Dat gaat niet samen met je externe schijf en sd-kaart en dus heb je aparte adapters nodig.

5. Muis en toetsenbord gebruiken

Aanvankelijk was de optie om een muis aan te sluiten op je iPad nog goed verstopt, maar sinds de komst van iPadOS 13.4 en het Magic Keyboard voor de iPad Pro is dat compleet veranderd. Sluit, na het downloaden van iPadOS 13.4, een bekabelde of draadloze (bluetooth-) muis of toetsenbord aan en je kunt direct aan de slag. Een nieuwe iPad heb je niet nodig. Voor het aansluiten van een bluetooth-muis ga je naar Instellingen en vervolgens naar Toegankelijkheid en Aanraken. Schakel hier AssistiveTouch in. In dit venster vind je ook Apparaten. Klik erop en je vindt bluetooth-apparaten. Hier kun je op zoek gaan naar je bluetooth-muis. Een bekabelde muis sluit je aan door deze (al dan niet via een adapter) in de iPad te steken. Ga opnieuw naar Instellingen, Toegankelijkheid en vervolgens naar Aanraken en schakel hier AssistiveTouch in.

Daarmee heb je direct wat tips om direct thuis aan de slag te gaan met de iPad.