Een ei koken met de waterkoker, kan dat? Plus nog 4 feiten en fabels
Voor thee, instant noedels of snelle soep: wie heeft er eigenlijk géén waterkoker in huis? Online vind je dan ook allerlei verhalen over het gebruik ervan. Dat je water dat al een keer gekookt is niet nog een keer mag koken. Dat een waterkoker heel veel energie verbruikt. Dat je er eieren mee kunt koken. Wat klopt er van die verhalen en wat niet?
Na het lezen van dit artikel weet je of: *** Je hetzelfde water meerdere keren mag koken** *** De waterkoker regelmatig ontkalkt moet worden** *** Je een ei kunt koken met de waterkoker** *** Een kokendwaterkraan meer stroom verbruikt dan een waterkoker** *** De waterkoker kapot gaat als je ‘m zonder of met te weinig water aanzet**
Dit vind je vast ook interessant: Zo verleng je de levensduur van huishoudelijke apparaten
Fabel: Hetzelfde water meerdere keren koken is slecht
Op het internet circuleren allerlei verhalen dat het meerdere keren koken van hetzelfde water in een waterkoker gevaarlijk kan zijn. Volgens deze verhalen gaan bij het koken van water vluchtige verbindingen (stoffen die makkelijk verdampen; ze kunnen onder andere bestaan uit mineralen en kleine hoeveelheden chemicaliën die van nature in water voorkomen) over in gasvorm, waardoor het water gaat stomen. Wanneer het water afkoelt, zouden deze gassen, samen met de mineralen, weer in het water terechtkomen. Bij herhaald koken zou dit leiden tot een ophoping van schadelijke stoffen in het water.
Maar dit is een broodjeaapverhaal. Waterbedrijf Groningen legde de bewering voor aan waterlaboratoriummedewerker Harm de Kleine. Zijn antwoord: nee, het is niet slecht is om het water meerdere keren te koken. Hij legt uit hoe het koken van water werkt: het water wordt tot 100 graden Celsius verwarmd. Dat er vervolgens stoom ontstaat, komt niet door gassen: het wordt puur veroorzaakt door de combinatie van hitte en water. De samenstelling van water verandert wel (want de mineralen zitten nu in een kleinere hoeveelheid water; de concentratie is dus wat hoger), maar dit gebeurt al na de eerste keer koken. Je kunt dus met een gerust hart de waterkoker gewoon opnieuw aanzetten als je het afgekoelde water opnieuw wilt opwarmen voor een kopje thee.
Feit: Je moet een waterkoker regelmatig ontkalken
Als je jouw waterkoker dagelijks gebruikt, is het advies om hem elke maand te ontkalken. Als je ‘m maar af en toe gebruikt, is om de twee à drie maanden ontkalken voldoende. Door het ontkalken van de waterkoker voorkom je dat er kalkvlokken door je thee dwarrelen. Daarnaast blijft de waterkoker beter werken en doe je dus langer met je waterkoker. Hoe je de waterkoker ontkalkt, lees je in ons artikel Ontkalk je waterkoker voor langere levensduur en lekkere thee.
Feit: Je kunt eieren koken met de waterkoker
Ja, de waterkoker is multifunctioneel in te zetten. Volgens verschillende (recepten)sites, waaronder deze, kun je een eitje koken met de waterkoker. Wel moet je eerst je waterkoker goed schoonmaken en ontkalken. Ander kunnen de bacteriën aan het eitje hechten. Spoel het ei ook goed af onder stromend water, zodat alle vuiligheden zoals kippenontlasting en modder niet in je waterkoker terechtkomen. Prik dan een gaatje in het ei: hierdoor voorkom je dat het ei kapot gaat in de waterkoker.
Leg nu het ei of de eieren op de bodem van de waterkoker. Je kunt de waterkoker tot de helft vullen met eieren, meer niet. Vul dan de waterkoker met water totdat de eieren tot zo’n drie centimeter onder water staan. Zet de waterkoker aan en laat de eieren nog even nagaren als de waterkoker is afgeslagen. Voor een zachtgekookt eitje houd je drie minuten rusttijd aan, voor een hardgekookt ei vijf minuten.
P.S. Wist je dat sommige mensen zelfs couscous, groente, pasta en instant maaltijden met de waterkoker klaarmaken?
Eieren koken in de waterkoker ...
Het kan, maar misschien is een eierkoker makkelijker!
Fabel: Een waterkoker verbruikt meer stroom dan een kokendwaterkraan
Nee, volgens Milieu Centraal is de kokendwaterkraan een grotere stroomverbruiker dan een waterkoker, tenzij je met je waterkoker vaak meer water kookt dan je gebruikt (waardoor je onnodig veel stroom verbruikt). In het artikel Hoe (on)zuinig is een kokendwaterkraan laten we je ook zien of een kokendwaterkraan duurzaam is, hoe zuinig het is en of het de investering waard is.
Feit: De waterkoker gaat kapot als je ‘m met te weinig water aanzet
Ja, als je te weinig of geen water in de waterkoker doet, kan het verwarmingselement doorbranden doordat de waterkoker zichzelf droogkookt. Volgens Waterkoker Advies hebben de meeste waterkokers een droogkookbeveiliging. Deze beveiliging zorgt ervoor dat de waterkoker zichzelf uitschakelt als er te weinig of geen water in zit. Op de meeste waterkokers staat aangegeven hoeveel water je er minimaal in moet doen om de waterkoker veilig te gebruiken.