Onzekerheid overheerst op IFA 2022

Wassen & drogen

Geplaatst: 5 september 2022 - 13:34

Aangepast: 25 november 2022 - 11:48

Joris Peterse

Als het aankomt op consumentenelektronica is de jaarlijkse IFA-beurs in Berlijn de plek om te zien wat fabrikanten in petto hebben voor de Europese markt. Van witgoed tot smartphones, allerlei producten doen de ronde. De beursvloer liet echter vooral zien dat er onzekere tijden voor ons liggen.

Eindelijk kon de IFA 2022 weer zoals vertrouwd plaatsvinden, nadat twee coronajaren roet in het eten gooide. De pandemie was echter nog overal zichtbaar, zowel direct als indirect. Nog altijd zijn mondkapjes overal zichtbaar, omdat Duitse regels ze nog steeds op sommige plekken verplicht. Maar ook indirect, zo waren veel Chinese (wholesale-)fabrikanten niet aanwezig. Dat zou ook een gevolg kunnen zijn van de pandemie, aangezien veel regio’s in China nog altijd te maken hebben met lockdowns en strenge regels rondom isolatie.

Maar ook andere fabrikanten waren huiverig. Zo was Sony vanwege de pandemie afwezig, terwijl die normaalgesproken flink uitpakken op de beursvloer. Ook andere fabrikanten lieten verstek gaan of hadden een kleinere stand en minder aankondigingen dat voorgaande jaren. Veel beurshallen op het IFA-beursterrein waren niet in gebruik, of ruimer opgezet dan IFA 2019; de laatste editie voor de pandemie.

Met de Shift Mobility-hal bood de IFA ook ruimte aan exposanten met electrische voertuigen.

Niet iedereen heeft last van corona

Toch zijn er ook productgroepen binnen de consumentenelektronica die de coronajaren anders hebben beleefd. Bijvoorbeeld witgoedfabrikanten. Deze fabrikanten leken zich nergens zorgen om te maken, met grote stands en meer hallen met huishoudelijke apparaten dan voorgaande edities.

De witgoedfabrikanten lieten bescheiden innovaties zien. Bijvoorbeeld Haier, die automatische was(verzachter)dosering opvoert met de mogelijkheid om de wasmiddelen automatisch te laten bestellen als de wasmachine deze heeft opgemaakt. Het waren echter vooral koppelmogelijkheden met smart home-toepassingen en veel energiebesparende vernieuwingen die voor wasmachines waren weggelegd.

Energie-onzekerheid

En met energie kan meteen een bruggetje geslagen worden. Corona is niet de enige factor die onzekerheid met zich meebrengt die merkbaar was op de beursvloer. Zo is er de energiecrisis en hoge inflatie die zowel koopkracht van consumenten en productie beïnvloedt. De nasleep van het chiptekort was ook nog merkbaar. Hoewel de productie weer langzaam op niveau begint te komen, is de verkrijgbaarheid van sommige chips nog steeds problematisch.

Toch bleek energie ook een haakje om producten aan te prijzen. Energiebesparing was niet alleen weggelegd voor het eerder genoemde witgoed en naast het besparen van energie is het opslaan van energie ook een opkomende trend. Met grote accu’s voor onderweg, op vakantie bijvoorbeeld, of om je zelf-opgewekte energie thuis op te kunnen slaan zodat je minder afhankelijk bent van prijzige energieleveranciers.

In het verlengde daarvan was duurzaamheid een thema. Geen product kwam voorbij zonder de nodige greenwashing: van gerecycled plastic van vissernetten tot afgekochte CO²-compensatie.

Innovatie

Gelukkig is de IFA geen nieuwe huishoudbeurs geworden. Voor innoverende producten blijft de IFA echter nog altijd vertrouwd terrein. Vooral als het aankomt op beeldtechnologie. Net als witgoed heeft de tv-markt geen moeilijke jaren achter de rug, waardoor televisies alomvertegenwoordigd zijn. Beeldkwaliteit lijkt de sleutel: van microledtechnologie tot de nieuwste HDR-standaarden.

Ook andere beeldschermen waren vernieuwend. Zo liet LG een monitor zien buigbaar is. Hierdoor kun je kiezen voor een curved-display of een plat scherm wanneer je dat zelf verkiest. Asus maakte van de beurs gebruik om de Zenbook Fold Oled te presenteren. Deze peperdure laptop heeft een vouwbaar scherm en een magnetisch toetsenbord. Zo heb je een megagrote tablet en laptop in één.

De LG Oled Flex is een curved display die je mechanisch recht kunt vouwen.

Hetzelfde scherm, maar dan recht.

Nieuw op de beursvloer is ook de Shift Mobility-hal, waar IFA de ruimte biedt aan nieuwe mobiliteitsvernieuwing. Deze hal was vooral besteed aan elektrische stepjes, die in Nederland nog maar mondjesmaat de weg op mogen. Op het gebied van mobiliteit moet IFA nog een naam voor zichzelf maken. Het grootste deel van de hal bleek gereserveerd als circuit voor stepjes, in plaats van kraampjes van fabrikanten. Het was tekenend voor de IFA 2022. De beursvloer is klaar voor een nieuwe toekomst. De markt houdt een pas op de plaats.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000