Dit is waarom je een wasmachine moet kalibreren

Dit is waarom je een wasmachine moet kalibreren

Geplaatst: 26 september 2022 - 09:17

Aangepast: 8 november 2022 - 08:07

Ronald Smit

Een groot deel van wasmachinegebruikers heeft er misschien nog nooit van gehoord. Maar de weegmodule in die machine vereist kalibratie. Gebeurt dat niet, dan heeft dat negatieve gevolgen. In veel gevallen kun je de machine gelukkig ook zichzelf laten kalibreren.

Ingebouwde weegmodule

Moderne wasmachines hebben een computer aan boord die alles regelt. Voor een optimaal wasprogramma wordt onder meer uitgegaan van het gewicht van een was die in de trommel is geplaatst. Daarvoor wordt een ingebouwde weegmodule gebruikt. Vervolgens wordt er van alles en nog wat aangepast aan de hoeveelheid wasgoed. Waaronder het toerental tijdens centrifugeren. Zo wordt overmatig trillen en stampen voorkomen. Logisch, want een te hoog toerental voor een bepaalde hoeveelheid wasgoed betekent dat de machine vreselijk gaat staan trillen en stampen. Dat is heel slecht voor het inwendige, terwijl je bovendien in meer extreme gevallen ’t risico loopt dat je wasmachine tijdens het centrifugeren ‘aan de wandel’ gaat.

Kalibreren = nulpunt bepalen

Allereerst is het zaak om na te gaan of jouw wasmachine een weegmodule aan boord heeft. Mogelijk is dat bij een ouder of heel simpel exemplaar niet het geval. Als het goed is achterhaal je dit feit uit de handleiding van je machine. Niet? Dan helpt even googelen of eens een telefoontje naar de leverancier. Hou in dat geval het typenummer alvast bij de hand. Heeft je machine inderdaad een weegmodule aan boord, dan is het vrijwel zeker ook mogelijk deze te kalibreren. Dat betekent simpelweg dat het nulpunt weer ingesteld wordt, zodat de module weer ‘weet’ wat nul kilo is. Op die manier kan weer nauwkeurig het gewicht van je wasgoed in de trommel bepaalt worden. Wasmachines zonder weegmodule hoeven (en kunnen) niet gekalibreerd worden. Daar moet je zelf opletten om overbelasting te voorkomen. Blijf in dat geval liefst wat ruimer onder het maximumgewicht aan wasgoed.

Was in wasmachine

Kalibreren en herkalibreren

In principe wordt de machine natuurlijk in de fabriek al gekalibreerd. Maar door transport, plaatsing, gebruik en veroudering kan verloop optreden. Als je een nieuwe machine niet zelf installeert, vraag je installateur dan altijd even of de nieuweling is gekalibreerd. En zo niet, vraag dan of hij of zij dat voor je wil doen. Of uitlegt hoe deze procedure precies werkt zodat je het zelf kan doen. Het stelt weinig voor, meestal is het een knoppencombinatie die de kalibratie start. Handig om te weten, want zo kun je je machine eens in de zoveel tijd (en dan hebben we het echt niet over elke maand) zelf kalibreren. Schrijf de procedure dan ook op, of stop een post-it op de pagina in de handleiding waar dit wordt uitgelegd. Het is een van die dingen die je te weinig doet om te kunnen onthouden, gokken we.

Bonus: (beetje) minder energieverbruik

Na kalibratie zal – als er echt een flinke afwijking was – je machine een stuk rustiger lopen, zeker op hogere toerentallen. Bijkomend voordeel is dat een wasbeurt vaak ook net weer wat minder aan energieverbruik kost omdat minder nodeloos zwaar werk verricht hoeft te worden. En ook zal je minder snel het maximum laadgewicht overschrijden. Want je wordt nu weer op ’t juiste moment gewaarschuwd.

Wasmachines vergelijken? Bekijk het aanbod op Kieskeurig.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten