Beter slapen met een sleeptracker

Beter slapen met een sleeptracker

Wonen

Geplaatst: 17 februari 2023 - 11:55

Aangepast: 15 maart 2023 - 13:08

Partnerredactie

Word je ’s nachts vaak wakker? Heb je moeite met in slaap vallen en wil je weten hoe jij je slaap kunt verbeteren? Met de techniek van een sleeptracker wordt je slaap gemeten, waardoor je bewuster met je slaap om kan gaan.

Wat is een sleeptracker?

Er zijn verschillende sleeptrackers die je slaap meten – denk aan apps, horloges of een slaapmat voor onder je matras. Deze trackers werken via sensoren die alle bewegingen detecteren. Ze hebben verschillende functies, waarbij de ene sleeptracker meer en nauwkeuriger meet dan de andere. Hieronder liggen we uit welke manieren er zijn om je slaap te tracken.

Ook lezen: Slapen met je slimme horloge? Dan hebben we een paar tips...

Hoe gaat sleeptracking in z'n werk?

Bij een uitgebreid slaaponderzoek in het ziekenhuis wordt onder meer de hersenactiviteit bijgehouden via elektroden. Daarnaast wordt gekeken naar zaken als hartslag, snurken, oogbewegingen en ademhaling.

Als je zelf je slaap wilt meten, kun je door middel van een actigrafie via ingebouwde bewegingssensoren in bijvoorbeeld je slimme horloge een globaal beeld van je slaap krijgen. Hierbij wordt het moment van in slaap vallen, de slaapduur en het moment dat je wakker wordt gemeten.

 

Daarnaast kun je je slaap meten door een slaapmat onder je matras te leggen, zoals de Withings Sleep Analyzer. Het voordeel hiervan is dat deze analyzer ook je hartslag meet, waardoor het mogelijk is om verschillende fases van je slaapcyclus inzichtelijk te maken. Als je slaap ligt je hartslag namelijk een stuk lager dan wanneer je wakker bent. Daarnaast verandert je hartslag regelmatig tijdens de REM-slaap, de fase waarin je droomt.  

De Withings Sleep Analyzer

De Withings Sleep Analyzer is een sleeptracker in de vorm van een slaapmat die je onder je matras legt. Deze tracker meet heel nauwkeurig alle bewegingen, inclusief je ademhaling en hartslag, om zo de kwaliteit van je slaap te beoordelen. Tenslotte bevat de Sleep Analyzer een microfoon waarmee ook het snurkgedrag wordt bijgehouden.

's Ochtends kun je via de bijbehorende app alle gegevens van de afgelopen nacht inzien. Die gegevens worden keurig geanalyseerd, waarna een slaapscore volgt. Zo kan de Sleep Analyzer beoordelen of lichaam en geest 's nachts zijn hersteld en of je de juiste tijd in de verschillende fases hebt doorgebracht. De gemiddelde verdeling van de slaapfasen bedraagt 25 procent diepe slaap en 25 procent REM-slaap.

Zodra je op het matras gaat liggen, begint de sleeptracker met meten. Samengevat meet de Sleep Analyzer de volgende punten:

·        Hartslag

·        Slaapduur

·        Hoelang je in bed ligt

·        Snurken

·        Ademhaling

·        Slaapapneu

·        Slaapfasen (sluimer, lichte, diepe en REM-slaap)

·        De tijd om in slaap te vallen

·        De duur om op te staan

·        Onderbrekingen 's nachts als je wakker bent of uit bed bent

 

Je koopt de Withings Sleep Analyzer onder andere bij Beter Bed.

Ook lezen: Moeite met opstaan in het donker? Met deze tips gaat het makkelijker

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000