Zo krijg je schimmel uit kleding en textiel
Een natte handdoek die te lang in je sporttas heeft gezeten, zomerkleding die heeft overwinterd in een vochtige berging … Schimmel komt op veel meer plekken voor dan alleen in je badkamer. Gelukkig hoef je wasgoed waar schimmel op zit niet meteen weg te gooien: met de tips uit dit artikel krijg je het allemaal weer schoon!
In dit artikel lees je: ➜ Welke stoffen vatbaar zijn voor schimmel ➜ Hoe je schimmel uit textiel verwijdert ➜ Welke natuurlijke middelen je kunt gebruiken om schimmel te verwijderen ➜ Wanneer textiel niet meer te redden is ➜ Hoe je schimmel in kleding kunt voorkomen ➜ Wat je kunt doen voor een gezond binnenklimaat
Ook interessant: Schimmel in huis: hierdoor komt het en dit kun je ertegen doen
Zie je op je kleding, handdoeken of ander textiel zwarte, groene of bruine vlekjes en ruikt het muf? Dan is de kans groot dat het schimmel is. Schimmel ontstaat vooral in vochtige omgevingen zonder voldoende ventilatie, zoals kelders en garages. Als nat textiel te lang blijft liggen zonder te drogen, ontstaat er een ideale voedingsbodem voor schimmels. Ook textiel dat lang opgeslagen wordt voor het volgende seizoen (denk bijvoorbeeld aan je winterkleding of zomerkleding) kan last krijgen van schimmels. Behalve dat het niet fris is, is het ook nog eens slecht voor je gezondheid. Inademing van schimmelsporen kan irritatie van de luchtwegen veroorzaken. Mensen met allergieën en astma zijn hier gevoeliger voor. Weg ermee dus! Weg met de schimmel bedoelen we: je textiel kun je in de meeste gevallen nog gewoon redden.
Zijn alle stoffen vatbaar voor schimmel?
Het korte antwoord: ja. Onder bepaalde omstandigheden kunnen alle stoffen vatbaar zijn voor schimmel. Maar niet alle stoffen zijn even gevoelig: het hangt af van hun hun natuurlijke eigenschappen en de manier waarop ze worden onderhouden. Natuurlijke vezels zoals katoen, linnen, wol, maar ook zijde, staan erom bekend dat ze veel vocht kunnen absorberen en vasthouden. Dit maakt ze potentieel een voedingsbodem voor schimmels wanneer ze niet goed worden gedroogd of in vochtige omstandigheden worden bewaard. Synthetische stoffen, zoals polyester en nylon, zijn vanwege hun lage vochtabsorptie aanzienlijk minder vatbaar voor schimmel.
Hoe verwijder je schimmel uit textiel?
Voor kleine oppervlakkige vlekken kun je schoonmaakazijn of soda proberen. Meng 3 delen water met 1 deel azijn, laat het textiel hier vier tot zes uur in weken. Voor hardnekkige vlekken kan je de azijn onverdund gebruiken. Was het textiel na het inweken op de normale manier. Soda kun je direct op de natte vlek smeren, laten intrekken en uitwassen. Of maak een sopje met Biotex en laat het aangetaste textiel daar een tijdje in weken. Biotex bevat namelijk borax, een schimmeldodend mineraal.
Na het inweken spoel je het wasgoed goed uit onder de kraan. Daarna stop je het in de wasmachine en was je het op de maximale temperatuur die de stof kan hebben. Eventueel kun je aan het wasmiddel ook nog een kopje azijn toevoegen.
Lees ook: Zo verwijder je voor eens en altijd schimmel uit de badkamer
Wanneer valt textiel niet meer te redden? Grijze, vervagende vlekken duiden vaak op onherstelbare schade. Voel ook of de stof muf en broos is geworden. Als de schimmel diep in de vezels is gedrongen, is het textiel niet meer te redden. Je oma zou in zo’n geval gezegd hebben: 'Het weer zit erin'. Helaas laat de schimmel zich dan niet meer verwijderen. Er zit niets anders op dan weggooien.
Natuurlijke middelen om schimmel te verwijderen
Er zijn professionele schimmelreinigers op de markt, maar meestal red je het wel met middeltjes die gewoon in je keukenkastje staan. We hebben hierboven azijn en soda al kort genoemd. Maar er zijn meer mogelijkheden. Baking soda bijvoorbeeld: maak een pasta van 3 delen baking soda en 1 deel water en wrijf dit goed in op de vlekken. Laat 10 minuten intrekken voor je uitspoelt. En kijk ook eens in je fruitmand. Liggen daar citroenen? Mooi! Dep schimmelvlekken in met een doekje gedrenkt in citroensap en laat dit een uur inwerken. Spoel daarna goed uit. Je kan deze middelen ook combineren voor extra effect.
Lees ook: Schitterend! De verrassende veelzijdigheid van soda
In de vriezer! Zit er schimmel in kleding van delicate stoffen, dis je niet op hoge temperaturen kunt wassen? Leg het aangetaste kledingstuk dan een nachtje in de vriezer, bij een temperatuur van minimaal -18°C. De schimmelsporen worden dan gedood. Het is wel belangrijk om het textiel na het ontdooien goed te laten drogen om hergroei van schimmel te voorkomen.
Hoe voorkom je schimmel in textiel?
Zorg dat textiel goed kan drogen door het regelmatig te luchten en niet op te bergen als het vochtig is. Maak er een gewoonte van om je sporttas (of de gymtas van je kinderen) na gebruik leeg te halen en alles wat vochtig is, of te laten drogen of in de was te doen. Heb je een was gedraaid? Haal dan de trommel leeg en hang je was op, of stop het in de droger. Laat het in ieder geval niet een paar dagen nat in de trommel liggen! Bewaar het textiel schoon, droog en goed verpakt. Gebruik kledingborstels om dode huidschilfers te verwijderen. Controleer regelmatig op vlekken en pak deze direct aan. Zo houd je schimmel onder controle. En hoewel je wasmachine niet meteen een bron van schimmel is, doe je er goed aan die regelmatig schoon te maken. Wel zo fris!
Heel belangrijk: je binnenklimaat
Om te voorkomen dat schimmels groeien is een luchtvochtigheid onder de 60 procent aan te raden. Ventileren is daarbij het toverwoord. Is het buiten droog? Zet dan de ramen open. Gebruik een ontvochtiger in vochtige ruimtes en zet ook daar als dat kan regelmatig een raampje open. Heb je schimmel op je kleding of ander textiel aangetroffen? Dan is het belangrijk dat je thuis alles grondig stofzuigt om losse schimmelsporen te verwijderen. Doe dat wel met een stofzuiger met een HEPA-filter, om te voorkomen dat de sporen weer in de lucht terechtkomen.
Lees ook: Schimmel voorkomen? Deze 5 kamerplanten helpen!
Tip: vochtvreter in de kast Heb je een kast staan in een vochtige ruimte, zoals je berging of de garage? En bewaar je daar kleding of ander textiel in? Zet er dan een vochtvreter in. Die maak je eenvoudig zelf door een kop of bakje te vullen met droge rijst. Span daar een dun stukje stof overheen, bijvoorbeeld een hydrofieldoek, en zet vast met een eleastiekje. De rijst zal nu overtollig vocht absorberen. Wel af en toe controleren en vervangen door droge rijst. Je kunt er eventueel ook nog een aantal druppels etherische olie aan toevoegen, bijvoorbeeld citroen of eucalyptus. Dat zorgt ervoor dat de kast ook nog eens lekker fris blijft ruiken.
Dááááág, schimmel!
Je ziet: met de juiste aanpak is schimmel in textiel goed te verhelpen. Ben je er op tijd bij en pas je preventiemaatregelen toe, dan hoef je er weinig last van te hebben. Is de schade toch te groot, gooi het textiel dan met een gerust hart weg. Je gezondheid gaat tenslotte voor alles.