ID.nl logo
Groene aanslag? Zo krijg je je tuinmeubels weer schoon!
Huis

Groene aanslag? Zo krijg je je tuinmeubels weer schoon!

Hoera, (bijna) lente! Maar zijn jouw tuinstoelen te vies om er zomaar op neer te ploffen omdat er een laag groene aanslag op zit? Gelukkig hoeft het schoonmaken van tuinmeubels echt geen enorme klus te zijn en staan de meeste spullen hiervoor gewoon in je keukenkastje.

In dit artikel lees je waarom je beter geen agressieve schoonmaakmiddelen voor je tuinset gebruikt en hoe je de groene aanslag verwijdert van buitenmeubels van verschillende materialen: ⊛ Hout ⊛ Kunststof ⊛ Aluminium ⊛ Wicker

Ook interessant: De beste tips om groene aanslag van je tegels te verwijderen


Tuinmeubels schoonmaken: algemene do's en don'ts

Als het even kan, vermijd dan dure en agressieve allesreinigers en houd het zoveel mogelijk bij niet-chemische middelen zoals schoonmaakazijn, groene zeep en soda. Je tuinplanten zullen je er ook dankbaar voor zijn, want maar al te vaak loopt het vieze water regelrecht de borders in.

Laat bij het schoonmaken van de tuinmeubels ook de hogedrukreiniger in de schuur staan. De waterdruk van dit apparaat is veel te hoog en heftig voor je tuinmeubels: het materiaal ervan kan beschadigen.

Lees ook: Écht duurzaam schoonmaken? Dit kun je zelf doen

🧪 Toch schoonmaken met chemische middelen? Zet kleiner tuinmeubilair (bijvoorbeeld een stoel) dan in een opblaasbaar babyzwembadje. Zo vang je het vuile water op en loopt het niet je bloemperk of grasveld in. Spoel het afvalwater weg door het toilet. Leg bij groter meubilair, zoals een tuintafel of een loungestoel, eerst een laag oude kranten neer. Die zullen een deel van het afvalwater absorberen.

Houten tuinmeubels

Tuinstoelen- en tafels van teak tot steigerhout kun je schoonmaken met groene zeep, water en een zachte borstel. Maak een sopje met wat zeep en lauwwarm water en poets met de borstel de groene aanslag weg in de richting van de nerf. Eventueel kun je de resten wegspoelen met een tuinslang. Kies wel een dag dat de zon schijnt wanneer je aan deze klus wilt beginnen: het is belangrijk dat het hout na de schoonmaakbeurt goed kan opdrogen.

Blijkt de groene aanslag echt hardnekkig? Vervang de groene zeep dan door soda of meng beide schoonmaakmiddelen in een emmer water. Gebruik voor houten tuinmeubels geen schoonmaakazijn en laat de al eerder genoemde hogedrukreiniger achterwege.

Kunststof buitenmeubelen

Tuinmeubels van kunststof zijn onderhoudsarm, maar dit betekent helaas niet dat je ze nooit schoon hoeft te maken. Gelukkig heb je meestal genoeg aan een microvezeldoek of zachte borstel en een emmer met lauwwarm water en wat groene zeep, soda of schoonmaakazijn. Gebruik geen harde borstel, want dit kan voor krassen zorgen. Staat niet alleen lelijk, maar: in die krassen kan vervolgens ook nog eens vuil blijven zitten.

Tuinmeubels van wicker

Veel loungesets en tuinstoelen worden van wicker gemaakt. Het is een materiaal met een natuurlijke uitstraling doordat het lijkt op gevlochten hout. Líjkt, want het is een kunststof en daardoor makkelijk in onderhoud. Een sopje van water en groene zeep is voldoende om de meubels schoon te krijgen. Doe dit twee keer per jaar: aan het begin en het einde van het tuinseizoen. Zitten er vlekken op die je er met water en zeep niet afkrijgt? Dan zijn er speciale vlekverwijderaars voor wicker.

Aluminium en rvs tuinstoelen

Aluminium tuinmeubels zijn echte lichtgewichten die je eenvoudig schoonmaakt, al is het wel aan te raden om dit vaker dan één keer per jaar te doen. Maar met een zachte doek en een sopje met groene zeep is dit zo gebeurd. Vermijd harde borstels en schuursponsjes, deze zorgen voor lelijke krassen.

RVS meubelen zijn stoer, stevig én onderhoudsarm. Toch liggen - al zou je denken van niet - roest en schimmels op de loer en daarom is het goed om speciale schoonmaakmiddelen voor rvs te gebruiken. Deze reinigen goed, maar laten ook een mooie glans achter en zorgen voor een beschermlaagje zodat nieuw vuil zich niet kan hechten.

Outdoor textiel

Tuinmeubels van stof worden steeds populairder en halen het binnengevoel moeiteloos mee naar buiten. Outdoor textiel is - zoals de naam al verklapt - speciaal voor buiten en kan daarom wel tegen een stootje. Het verkleurt en verweert niet en is eenvoudig schoon te maken met wat lauwwarm water, groene zeep en een zachte borstel. Spoel het na het schoonmaken met flink wat water na en laat het meubel daarna aan de lucht drogen. Soms kunnen de hoezen van de kussens ook in de wasmachine, check hiervoor eerst goed de aanwijzingen op het label.