ID.nl logo
Review Roomba Combo Essential – De essentie voorbij
Huis

Review Roomba Combo Essential – De essentie voorbij

De Roomba Combo Essential is een veel goedkopere robotstofzuiger dan we doorgaans zien van fabrikant iRobot. Het bedrijf heeft met dit product de autonome stofzuiger tot de kern willen terugbrengen. Het apparaat heeft een adviesprijs van 299 euro en is daarmee bijzonder betaalbaar.

Uitstekend
Conclusie

Al met al kunnen we stellen dat de Roomba Combo Essential de essentie voorbijgaat. iRobot heeft verschillende opties toegevoegd, waardoor we niet vaak zo’n compleet pakket voor deze prijs tegenkomen. Dweilen is niet het sterkste punt van de stofzuiger, maar voor de rest komen we geen breekpunten tegen. De navigatie laat soms wat te wensen over, maar met een beetje voorbereidend werk heb je daar geen last meer van. Zelf zouden we de prijs graag zien zakken tot onder de 200 euro: dan haal je de beste robotstofzuiger voor zo'n interessante prijs in huis.

Plus- en minpunten
  • Flinke zuigkracht
  • Navigeert redelijk
  • Ondersteunt schema's
  • Compleet pakket
  • Privacyvriendelijk
  • Dweilt ondermaats
  • Informatievoorziening over status
  • Geen kaart
  • Houdt geen rekening met tapijt

Hoewel de adviesprijs 299 euro bedraagt, zien we dat de prijs tijdens het schrijven van deze recensie al is gezakt naar 229 euro. Daarmee is de Essential helemaal een aantrekkelijke deal.

Wat essentiële eigenschappen van een robotstofzuiger zijn, daar kun je natuurlijk een goeie discussie over voeren. Voor een product dat tot de essentie wil komen (afgaande op de naam van deze stofzuiger) heeft iRobot wel erg veel functies toegevoegd die daar niet helemaal bij passen. Dat kun je zowel positief als negatief opvatten. De Roomba Combo Essential beschikt in elk geval over een V-borstel, zijborstel, afneembare dweilpad, een accuduur van 120 minuten en drie niveaus aan zuigkracht. Daarnaast is er app-ondersteuning en daardoor support voor iRobot OS.

Nu bestaan er heus goedkopere robotstofzuigers dan de Essential, maar geen van deze modellen biedt precies wat iRobot met dit apparaat voor elkaar krijgt. De meeste varianten zijn nog wel met een app te bedienen, waardoor je toegang krijgt tot enkele slimme functies. Maar zo'n dweilpad komen we eigenlijk maar zelden tegen, en anders valt de accuduur onder het niveau van deze iRobot. Helaas geeft het bedrijf bijna nooit informatie vrij over de zuigkracht, dus op dat vlak moeten we onze ogen en ervaringen vertrouwen als het gaat om vergelijkingen.

Uitblinker in eenvoud

Waar de Roomba Combo Essential voornamelijk in uitblinkt, is hoe simpel je het systeem in gebruik neemt. De installatie is echt binnen vijf minuten geregeld; je bent langer met het uitpakken en neerzetten bezig. Zodra de robot is opgeladen, kun je hem direct het huis in sturen. Dan valt meteen op dat de Essential het zichzelf zo nu en dan moeilijk maakt wanneer hij door het huis navigeert. Niet dat-ie snel ergens vast komt te zitten, maar stoel- en tafelpoten moeten het vaak ontzien. Daar botst hij nog weleens tegenaan.

Het helpt de machine dan ook niet dat-ie geen kaart aanmaakt. Bij elke schoonmaakbeurt zal-ie dezelfde fouten maken, omdat hij geen gegevens over de omgeving opslaat. Voor de privacybewuste consument kan dat een groot voordeel zijn. Binnen de app kun je wel zien hoe de robot gereden heeft, waardoor er toch een soort omtrek van je woning of verdieping ontstaat. Zo kun je een beetje achterhalen waar hij wel of niet is geweest, maar verwacht er niet te veel van. Je kunt de Essential bijvoorbeeld niet direct naar een kamer sturen.

Maar goed, dat verwachten we gelukkig niet voor minder dan 300 euro. We vertellen het er wel bij, zodat je daar scherp op bent. Trouwens, over die app gesproken: die is deze keer niet verplicht om toegang tot de volledige ervaring te krijgen. Het enige wat je zou kunnen missen, is dat je hem op afstand kunt in- en uitschakelen. Ook kun je dan geen schema aanmaken, of hem automatisch laten aangaan wanneer je het huis verlaat. Niet echt de meest essentiële functies, maar we vinden het toch prettig dat iRobot hieraan heeft gedacht. Zo voelt de stofzuiger completer aan.

Dweilen met de kraan open

En er is dus nóg een functie waardoor de Roomba Combo Essential voor een hoop mensen compleet kan aanvoelen: de dweilfunctie. Op de redactie zijn we nooit echt fan geweest van het natte lapje dat Roomba-stofzuigers achter zich aantrekken, maar bij de Essential is daar wederom sprake van. Het haalt wat verse en oppervlakkige vlekjes weg, maar meer ook niet. Je kunt binnen de app instellen hoeveel water je wilt gebruiken tijdens het dweilen. Dat verandert de prestaties helaas niet. Laat dat dus geen doorslaggevende factor zijn.

Er zitten namelijk ook wel wat haken en ogen aan de ervaring. Het vastklikken werkt prima en de robot weet dan meteen dat de dweil is bevestigd. Maar binnen de app kun je helaas niet zien wat de status van de dweil is. iRobot raadt aan de dweil na dertig keer gebruiken om te wisselen, maar dat moet je dan zelf bijhouden. Geen groot probleem natuurlijk, maar we kunnen ons voorstellen dat je daar niet mee bezig bent en het dus vergeet. Ook moet je de dweil na elke beurt even schoonmaken en laten drogen, maar dat is gebruikelijk op dit prijspunt.

Je krijgt verder geen melding van een lege watertank (die is ingebouwd) en je moet er bovendien rekening mee houden dat de Roomba Combo Essential met die natte dweil gewoon over vloerbedekking heen rijdt. Je kunt geen no-go-zones binnen de app instellen (want er is geen kaart) en de dweil wordt niet omhoog getild wanneer de machine een zachte ondergrond betreedt.

Heb je een huis zonder kleden en dergelijke? Dan zijn de laatste punten minder belangrijk. Bij ons thuis ligt echter een hoogpolig tapijt dat we het liefst drooghouden. Geen ideale combinatie dus.

Maar hoe stofzuigt-ie?

Hoewel de navigatie soms wat te wensen overlaat, merken we wel op dat de grond brandschoon is. Daarin lijkt de Roomba Combo Essential niet te verschillen van modellen die misschien wel twee tot drie keer zo duur zijn. Hij zuigt redelijk grote (geroosterde) broodkorrels op (er ging wat mis in de keuken) en laat ook weinig haar achter. Je ziet overigens wel wat bandensporen ontstaan op een kleed, maar daar is mee te leven. Over het algemeen geldt: als de robotstofzuiger een gebied kan bereiken, kun je ervan uitgaan dat er (bijna) niets blijft liggen.

We bouwen bewust die disclaimer in, want hoewel de Roomba Combo Essential redelijk draait en toeft, slaat-ie nog weleens wat hoeken over. Ook de zijborstel biedt op dat moment niet altijd uitkomst. Sterker nog: die borstel slingert nog weleens een kruimel de kamer in, precies naar een plek waar hij al geweest is – en dan blijft dat ene kruimeltje dus liggen. Maar eerlijk is eerlijk: dat zijn geen unieke problemen, ook niet voor robotstofzuigers waar je veel meer voor betaalt. We hebben de zuigkracht op de hoogste stand gezet, en het herrieniveau is ons alleszins meegevallen.

Verder is de Roomba Combo Essential wel zo slim om terug te keren naar de thuisbasis op het moment dat een schoonmaaktaak nog niet is voltooid. Dan laadt hij zijn batterij op en pakt hij de taak weer op om die af te maken. Dat zijn van die kleine dingen die we alleen maar kunnen waarderen. Ondanks de lagere prijs hoef je dus niet te denken dat je de Essential heel treurig en alleen ergens in een hoekje of midden in de kamer zult aantreffen omdat de accu het niet volhield. Dat maakt de robotstofzuiger een betrouwbare partner voor dagelijkse schoonmaaksessies.

Roomba Combo Essential kopen?

Al met al kunnen we stellen dat de Roomba Combo Essential de essentie voorbijgaat. iRobot heeft verschillende opties toegevoegd, waardoor we niet vaak zo’n compleet pakket voor deze prijs tegenkomen. Dweilen is niet het sterkste punt van de stofzuiger, maar voor de rest komen we geen breekpunten tegen. De navigatie laat soms wat te wensen over, maar met een beetje voorbereidend werk heb je daar geen last meer van. Zelf zouden we de prijs graag zien zakken tot onder de 200 euro: dan haal je de beste robotstofzuiger voor zo'n interessante prijs in huis.