Review Dreame X40 Ultra Complete – De nieuwe maatstaf voor robotstofzuigers
Met de Dreame X40 Ultra Complete laat de fabrikant van (robot)stofzuigers precies zien wat hij in huis heeft. Dit is een dweilende robotstofzuiger die heel wat in z’n mars heeft, en die Roomba en andere concurrenten het nakijken geeft. Maar dat moet ook wel.
Als je van plan bent de Dreame X40 Ultra Complete te kopen, zijn er twee belangrijke dingen om in overweging te nemen. Hoewel we tevreden zijn over de dweilprestaties, is het tegelijkertijd ook zo dat die alsnog beter kunnen. En dat heeft te maken met het feit dat de pads zelf koud zijn tijdens het dweilen. Als Dreame die tijdens het dweilproces warm zou kunnen maken, dan ontstaan er wellicht wat minder strepen her en der. Gelukkig gaat de X40 soms een tweede keer over hetzelfde oppervlak heen om dat probleem te minimaliseren. Daarnaast dien je zelf maandelijks de dweilpads te wassen. Dat hoeft geen groot probleem te zijn, aangezien er meerdere pads in de doos zitten. Ondanks die kanttekeningen zijn we enorm tevreden over de Dreame X40 Ultra Complete. Ja, het systeem kost bijna 1500 euro, en dat kan een robotstofzuiger – ondanks de uitschuifbare onderdelen en specs – niet waard zijn. De prijs is wellicht het grootste nadeel momenteel – maar zodra die zakt, en je hem voor 1100 euro of minder ziet, dan haal je een onvermoeibare hulp in huis.
- Weinig onderhoud aan stofzuiger
- Maakt vloeren grondig schoon
- App is flink verbeterd
- Navigeren gaat goed
- Geen botsingen
- Flinke zuigkracht (12000 Pa)
- Betrouwbaar dweilsysteem
- Uitschuifbare borstel en dweil
- Introductieprijs
- Kan strepen achterlaten
- Basis vergt nog wel wat aandacht
De Dreame X40 Ultra Complete heeft een prijskaartje van 1499 euro. Dat is natuurlijk de introductieprijs, die in de komende tijd flink zal dalen. Maar dat is wel de prijs waarop we het uitgebreide systeem beoordelen. De Dreame L10s Ultra was sinds februari 2023 the one to beat op de ID.nl-redactie, en nu, bijna anderhalf jaar later, zijn we bij dat moment aangekomen. Dat het dan wederom een robotstofzuiger van Dreame is, verbaast ons eigenlijk niet. Ondanks de goede poging van iRobot met de Roomba Combo j9+ – die iets te veel steken laat vallen.
Weinig omkijken naar
Aangezien dit een robotstofzuiger met dweilfunctie is, kun je een flinke oplaadbasis verwachten. In dit basis zitten niet twee, maar dit keer drie bakken. Eén van het schone en één voor het vieze water, en tot slot een houder voor het schoonmaakmiddel. Bij de L10s Ultra is het zo dat je aparte capsules moet kopen die je in de houder klikt. Maar daardoor kun je gemakkelijker een eigen oplossing, of het middel van Dreame gebruiken. Uiteraard raadt de fabrikant zijn eigen schoonmaakmiddel aan, waarmee je “het risico op corrosie en schade beperkt”.
Verder is er een bak die het vieze water opvangt. Hoe vaak je die moet legen, is afhankelijk van hoe vaak je dweilt en hoeveel water je dan gebruikt. We hebben de Dreame X40 Ultra Complete gedurende een maand gebruikt en hebben gemerkt weinig omkijken naar de robot te hebben. De basis moet je zo nu en dan wel even met een vochtig doekje schoonmaken, en uiteraard moet je de watertanks in de gaten houden, maar that’s it. Het systeem regelt zelf van alles: de tank in de stofzuiger volgooien en leegtrekken en ook de dweilpads onderop schoon- en droogmaken.
De verschillende onderdelen
Daar waar de Roomba Combo j9+ nog wel eens aangeeft dat er een probleem is met een specifiek onderdeel, waardoor die soms iets niet wil doen, doet de Dreame dat helemaal niet. Als er dus iets klem zit, dan moet je daar zelf op de een of andere manier achter zien te komen. Binnen de app treffen we wel een onderhoudsstatus aan per onderdeel, zoals de borstel, de dweil en meer. Maar daaruit kun je niet opmaken dat er dus iets aan de hand is. Daarmee kun je alleen zien wanneer je iets handmatig moet schoonmaken, of misschien moet vervangen.
Aan onderdelen overigens geen gebrek. Bovenop zit er een LiDAR-camera met allerlei foefjes, die ervoor zorgen dat de Dreame X40 Ultra Complete uitermate accuraat door het huis navigeert. We hebben hem niet kunnen betrappen op botsingen die het schoonmaakwerk in de weg zitten; het is dus niet zo dat de stofzuiger een gebied overslaat op het moment dat hij ‘denkt’ dat er iets in de weg staat. De X40 komt dan gewoon heel zachtjes aanrijden, voorkomt een botsing en maakt dat ene plekje alsnog goed schoon. Met de objectherkenning zit het dus ook heel goed.
Twee uitschuifbare onderdelen
Het maakt ook niet uit of het donker of licht is: dankzij een grote led-lamp voorop ziet de Dreame X40 Ultra Complete ook in het donker waar hij naartoe moet. Wat de robotstofzuiger verder heel capabel maakt, zijn twee uitschuifbare onderdelen. Zo heb je een borsteltje dat naar buiten kan schuiven en bijvoorbeeld ook plinten meepakt. En anders kun je net wat meer stof onder een kast of plastic opbergbox meepakken. Dit regelt de X40 ook helemaal zelf en doet hij behoorlijk vaak. Ook kan hij de hoeken wat beter meepakken dan andere modellen.
Daarnaast kan één van de twee dweilpads naar buiten schuiven wanneer dat nodig is. Dit biedt bijna dezelfde voordelen als de uitschuifbare borstel. Niet alleen kan hij daardoor een grote deel van een hoek meepakken, ook kan hij dichter op de muur, bedframe, kast of een plint dweilen. Aanvankelijk ontstaat er daardoor wel een soort vergeetstreep tussen de dweilpads. Je ziet dan op de grond twee natte strepen, met een droog pad in het midden. Maar zodra de Dreame X40 Ultra Complete z’n ronde langs de randen gedaan heeft, pakt hij de droge plekken alsnog mee.
Korte vergelijking met Roborock
Nu is de Dreame X40 Ultra Complete niet helemaal uniek met z’n uitschuifbare onderdelen. Want de Roborock S8 MaxV Ultra biedt soortgelijke opties aan, maar dat systeem is 200 euro duurder. Ook heeft dat model met 10.000 Pa iets minder zuigkracht (de X40 heeft 12.000 Pa). De Roborock excelleert dan weer wel op het gebied van de borstel. Daar zitten immers twee borstels in die de fijnere viezigheden beter oppakken. De Dreame heeft er één; maar we kunnen niet claimen dat die iets op de grond laat liggen. De vloeren zien er altijd leeg en schoon uit.
De Roborock heeft verder een minder goed dweilsysteem. Net als bij Roomba betreft het een natte lap die achter de stofzuiger getrokken wordt. De basis aldaar kan hem dan wel weer schoon- en droogmaken. Maar wat ons betreft bereiken we betere dweilresultaten met roterende dweilpads. Alleen de meest hardnekkige vlekken, zoals vetvlekken rondom het gasfornuis, blijven op de grond achter. En bij die lappen hebben we vaak het idee dat ze niet echt schoonmaken en zeker niet kunnen schrobben, maar eerder het vuil met zich meeslepen.
Dat dweilen kun je wat langer uitstellen
Laten we vooropstellen dat we nog geen robotstofzuiger met dweilfunctie tegengekomen zijn die het dweilwerk écht uit handen kan nemen. Dit soort producten haal je in huis om de boel goed te kunnen onderhouden. Zodat je – wanneer je echt even goed dweilt – daar tussentijds minder werk aan hebt. Bij de Dreame X40 Ultra Complete durven we inmiddels wat langer te doen over die verplichte dweilmomenten, omdat de pads goed werk leveren. Ze draaien tegen elkaar in en worden grondig schoongemaakt op het basisstation. Dat gebeurt met heet water op zeventig graden.
Het systeem is daarnaast in staat tapijten en vloerkleden automatisch te herkennen. Maar als je wilt, kun je binnen de app een gebied aangeven waar de Dreame X40 Ultra Complete niet mag dweilen. Dan trekt de stofzuiger de pads zo’n 10,5 millimeter omhoog, waarmee hij voorkomt dat kleden nat worden. Uit onze ervaring, met een hoogpolig tapijt, blijkt dat ook zo te zijn. Zelfs de randen zijn niet stiekempjes toch wat nat, wat nog wel eens bij concurrerende of eerder uitgebrachte modellen gebeurt. Mocht er toch iets zijn, dan kun je via de app het gedrag verder beïnvloeden.
Flink verbeterde app
De app is er overigens in de afgelopen anderhalf jaar flink op vooruitgegaan. De verschillende mogelijkheden worden veel beter gepresenteerd, waardoor je als gebruiker weet wat er allemaal mogelijk is. Zo kun je per schoonmaakbeurt precies instellen hoe hard de machine moet stofzuigen, hoeveel water hij moet gebruiken et cetera. Nu zijn dit geen unieke functies, maar de presentatie is wel erg fijn. Daarnaast vind je binnen de instellingen allerlei opties voor objectherkenning, zodat de X40 Ultra Complete weet waar hij rekening mee moet houden.
Zo is het zelfs mogelijk de dweilpads automatisch te laten verwijderen op het moment dat je niet wilt dweilen binnen een bepaalde schoonmaakmodus. Ook daar hoef je dus niet meer op te letten. Verder valt op aan het gedrag dat de robot eerst de kamers doet die het verste weg zijn en dat is fijn – want dat betekent dat de kamer waar de basis in staat, als laatste aan bod komt. Zo rijdt de Dreame dus niet over een schone vloer heen waardoor hij mogelijk zijn eigen werk tenietdoet. En qua geluidsproductie valt het ook allemaal mee, zelfs op de hogere stofzuigstanden.
Dreame X40 Ultra Complete kopen?
Als je van plan bent de Dreame X40 Ultra Complete te kopen, zijn er nog wel twee belangrijke dingen die we niet genoemd hebben. Hoewel we tevreden zijn over de dweilprestaties, is het tegelijkertijd ook zo dat die alsnog beter kunnen. En dat heeft te maken met het feit dat de pads zelf koud zijn tijdens het dweilen. Als Dreame die tijdens het dweilproces warm zou kunnen maken, dan ontstaan er wellicht wat minder strepen her en der. Gelukkig gaat de X40 soms een tweede keer over hetzelfde oppervlak heen om dat probleem te minimaliseren.
Daarnaast dien je zelf maandelijks de dweilpads te wassen. Maar dat hoeft geen groot probleem te zijn, aangezien er meerdere pads in de doos zitten. Ondanks die kanttekeningen zijn we enorm tevreden over de Dreame X40 Ultra Complete. Ja, het systeem kost bijna 1500 euro, en dat kan een robotstofzuiger – ondanks de uitschuifbare onderdelen en specs – niet waard zijn. De prijs is wellicht het grootste nadeel momenteel – maar zodra die zakt, en je hem voor 1100 euro of minder ziet, dan haal je onvermoeibare hulp in huis.