Je gooit toch geen geld weg??? Zo bewaar je plastic statiegeldflesjes
Zeven-en-tachtig miljoen. Zoveel euro hebben we met z’n allen in 2022 aan statiegeld laten liggen, meldt het Afvalfonds Verpakkingen. Allemaal plastic flessen en flesjes die niet zijn ingeleverd. Inderdaad: letterlijk weggegooid geld dus. Terwijl het bewaren en inleveren van plastic flessen een kleine moeite is. Doen, want het kan flink optellen!
Volgens de meest actuele cijfers (2022) wordt zo’n 68 procent van alle lege flesjes en flessen ingezameld. Klinkt mooi, maar als je weet dat 96 procent van de consumenten statiegeld kent, is dat helemaal niet zo veel. De overheid wil dat 90 procent van alle plastic statiegeldflessen wordt ingeleverd. In dit artikel lees je hoe je lege flessen makkelijk bewaart én inlevert.
Het principe achter statiegeld is simpel: je betaalt een klein bedrag extra bij aankoop van een fles, en krijgt dit weer terug wanneer je de lege fles inlevert. Een win-win situatie voor het milieu én je portemonnee dus. We weten het allemaal, maar soms komt het er niet van. Gooien we toch een flesje weg. Of vergeten het in te leveren. En hoewel je met het inleveren van flessen niet meteen miljonair wordt, is het toch zonde. Alle kleine beetjes, enzovoorts.
💡 Goed om te weten: alleen plastic flessen met frisdrank of water vallen onder de statiegeldregeling; plastic flessen van zuivel en siropen niet. Sapflesjes mogen alleen ingeleverd wanneer ze van 100 procent plastic zijn gemaakt. Bij twijfel: kijk of je een statiegeldlogo op de fles ziet staan.
Lege flessen thuis
Allereerst is het belangrijk om van het inzamelen een vast onderdeel van je dagelijkse routine te maken. Zet een aparte bak of tas klaar voor lege flessen en maak er een gewoonte van om een lege fles meteen daarin te zetten. Een centrale plek in de keuken of bijkeuken werkt het beste.
Voor thuis bewaren lenen plastic vouwkratten zich perfect. Ze nemen weinig ruimte in beslag en je ziet in één oogopslag hoeveel flessen je al hebt gespaard. Bovendien houd je de lege plastic flessen zo gescheiden van je overige (plastic) afval. Zet de kratten op een plek die makkelijk bereikbaar is, ook voor kinderen. Leer hen dat elke ingeleverde fles geld oplevert en maak er een wedstrijdje van: wie spaart de meeste flessen?
Lees ook: Wat mag er in de plasticbak en wat niet?
Invouwen of uitklappen
Een extra krat is altijd handig!
Lege flesjes onderweg
We begrijpen dat je, als je niet huis bent, lege flesjes niet gewoon in je rugzak of handtas wilt doen. Zorg er daarom voor dat je altijd een klein opvouwbaar boodschappentasje bij je hebt om ze in te doen. Ben je vaak op pad met de auto? Zet dan een krat in de kofferbak en maak wanneer je thuis bent even een rondje (tip: kijk vooral ook goed onder de voorstoelen; uit ervaring weten we dat lege flesjes zich vooral daar kunnen ophopen).
Ben je thuis? Voeg alle lege flesjes die je onderweg hebt meegenomen dan meteen toe aan de voorraad die je al hebt. Zodat je de keer daarop meteen weer met een leeg tasje of lege krat op pad kunt.
Geregeld inleveren
Daarnaast is het slim om het inleveren van de flessen te koppelen aan een vast moment in de week, zoals je wekelijkse boodschappen. Zo voorkom je dat de stapel flessen zó groot wordt dat in één keer inleveren niet meer handig is. Routine dus. Vergeet ook niet je statiegeldbonnetje in te leveren. Niet elke supermarkt hanteert daar dezelfde regels voor. Bij de AH is een bonnetje bijvoorbeeld 5 jaar geldig en kun je het ook in een andere AH dan waar je gewoonlijk komt inleveren, terwijl de Lidl bijvoorbeeld adviseert om het binnen 30 dagen te doen.
En blikjes?
Statiegeld op blikjes is pas vanaf 1 april 2023 ingevoerd; daar zijn nog geen cijfers over. Toch ziet ook dat er niet al te hoopvol uit, bleek in september 2023. Vind jij het ook lastig om blikjes overzichtelijk en hygiënisch te bewaren? Ook daar hebben we tips voor.
De beste manier om lege blikjes te bewaren
Spoel blikjes altijd even om met water en dep ze droog voordat je ze opbergt. Bewaar de blikjes vervolgens (als het kan) rechtop in een blikjeshouder, stevige kartonnen dozen of plastic tasje. Bewaar ze op een donkere, droge en koele plek in huis. Zo voorkom je lekkage, deuken en schimmelvorming. Lever de blikjes regelmatig in, minimaal eens per week. Controleer voor inlevering of de barcode nog goed leesbaar is. Is een blikje helemaal verkreukeld? Gooi het dan weg: de statiegeldmachine kan het dan niet verwerken. In het artikel Statiegeldblikjes handig (én hygiënisch) bewaren: zo doe je dat lees je nog meer tips.