Waar moet ik op letten bij het kopen van een spiegelreflexcamera?

© PXimport

Waar moet ik op letten bij het kopen van een spiegelreflexcamera?

Geplaatst: 1 juli 2019 - 09:23

Aangepast: 15 september 2022 - 11:26

Remmelt Mastebroek

Je bent eruit. Je wilt een spiegelreflexcamera kopen. Maar waar moet je allemaal op letten bij het kiezen en kopen van een spiegelreflex? De keuze is enorm groot en de beste of een goedkope spiegelreflex vinden lukt je alleen door ze eerst goed met elkaar te vergelijken. Met onze tips kom je snel tot de beste koop.

Welke camera moet je kopen?

Neem de tijd wanneer je op zoek bent naar een camera – vergelijken is namelijk echt aan te raden wanneer je de beste spiegelreflexcamera wilt vinden. Want wat voor jou de beste spiegelreflex is, is heel persoonlijk. Immers, niet iedereen fotografeert hetzelfde en ook hebben we niet allemaal dezelfde eisen en wensen. Zet daarom eerst even rustig op een rijtje wat jij zoekt in jouw nieuwe camera. Wat wil je ermee gaan doen? Wat moet er minimaal opzitten en welke features vind je niet zo heel erg nodig?

Wat is een goede camera voor beginners?

Wil je als beginner een camera kopen, dan heb je het geluk dat ook een goedkoop toestel zoals een instapmodel of een leuke aanbieding prima voldoet. Je gaat er in beeldkwaliteit flink op vooruit, zonder dat het ingewikkeld wordt. Let er bij een fotocamera kopen wel op dat er meteen een lens bij zit. Want met deze kitlens kan je meteen aan de slag zodra je de camera uit de doos haalt. Een geheugenkaart moet je nog wel even los erbij kopen, die zit er niet standaard bij. Een spiegelreflexcamera kopen voor beginners hoeft op deze manier niet ingewikkeld te zijn of veel geld te kosten.

Camera met kantelbaar scherm

Kun je bij een spiegelreflexcamera het scherm kantelen of het scherm draaien? Dan heeft dat veel voordelen. Het maakt het veel comfortabeler om laag bij de grond, boven je hoofd, of vanuit een andere lastige hoek te fotograferen. Je ziet dan perfect op het lcd-scherm wat je in beeld hebt en wat niet. Hierdoor kun je de spiegelreflex ook prima inzetten als een echte vlog camera.

Bij een vlogcamera is het extra handig als het lcd-scherm helemaal omdraait of kantelt (dus honderdtachtig graden kantelen of draaien), zodat jij jezelf ziet tijdens het vloggen. Daarmee schiet de kwaliteit van je vlogs als een raket omhoog.

Media has no description

© PXimport

Camera met wifi

Kies je voor een digitale camera met wifi? Dan kun je op elk moment en waar je ook bent je mooiste en nieuwste foto’s razendsnel van je spiegelreflexcamera overzetten naar je smartphone, ze daar mobiel bewerken en meteen delen met vrienden en familie. Zo heb je de beste beeldkwaliteit en kun je toch gelijk iets doen met je foto’s.

Extra voordeel is dat je op dezelfde manier een back-up van je foto’s maakt; dat is een veilig gevoel, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie bent. Wifi maakt het ook mogelijk om jouw spiegelreflex draadloos te bedienen op afstand. Op je telefoon zie je precies wat je in beeld hebt en je ziet ook de foto’s die je maakt. Daar gebruik je de app van de fabrikant voor. Een camera met wifi en gps geeft je nóg meer mogelijkheden, dus lees snel verder.

Welk objectief kies je?

Media has no description

© PXimport

Vaak zit er een kitlens bij een spiegelreflexcamera. Met deze lens haal je een complete set in huis zodat je meteen kunt beginnen met fotograferen. Het is een leuk lensje, maar toch is het zonde als je het daarbij laat. Het grote voordeel van een spiegelreflex is namelijk dat je met verwisselbare lenzen werkt. Je haalt veel en veel meer uit jouw nieuwe camera als je er een extra objectief of het liefst een aantal soorten lenzen bij koopt – bijvoorbeeld een groothoek, macrolens, of een telelens.

Eventueel verkoop je na een tijdje de kitlens als je die niet meer gebruikt. Nikon lenzen, Sony lenzen, Canon lenzen: er bestaan van elk merk vele tientallen objectieven waarmee je veel mooiere foto’s maakt dan met de eenvoudige meegeleverde kitlens mogelijk is. Daarnaast heb je nog Sigma lenzen en Tamron lenzen. Deze merken maken meerdere varianten van elk objectief. Daarom bestaat er meestal zowel een versie voor Canon, Nikon, als voor Sony. Slim bedacht!

Spiegelreflexcamera met gps

Je hebt niet alleen een camera met wifi, maar ook een camera met gps en soms zelfs een spiegelreflexcamera met wifi en gps. Dankzij gps weet jouw camera waar je bent. Deze locatiegegevens worden opgeslagen als metadata in de EXIF van je foto’s. Zodra je een foto bekijkt, weet je precies waar je die gemaakt hebt. Dat is echt ideaal.

Zelfs jaren later zie je exact waar je allemaal gefotografeerd hebt. Wil je graag terug naar een mooie plek, maar weet je niet meer waar dat was? Dankzij de locatiegegevens in je foto’s vind je de meest afgelegen fotogenieke plekken feilloos terug. En als je snel alle foto’s van je laatste vakantie wilt terugvinden op je computer, zoek je gewoon even op locatie.

Zit er geen gps in de spiegelreflex van jouw keuze? Dan kan het alsnog als los accessoire verkrijgbaar zijn en dat is natuurlijk ook een prima oplossing. Het gaat in beide gevallen om een gps-ontvanger en de ontvangst van deze gps-signalen is helemaal gratis.

Welke spiegelreflexcamera voor filmen?

Bij een spiegelreflex denk je al snel aan fotograferen, waardoor je bijna vergeet dat er ook een videofunctie op zit waarmee je films van professionele kwaliteit maakt. Voor video zoek je andere eigenschappen in een camera dan voor fotograferen. Belangrijk is bijvoorbeeld de resolutie waarin je filmt. Tegenwoordig moet dat minimaal Full HD zijn en liefst zit er ook 4K op.

Daarnaast speelt het aantal beelden per seconde waarin je filmt een grote rol. Deze bps (beelden per seconde) of fps (frames per second) is in Nederland minimaal 25. In andere landen is dat 30 en voor speelfilms 24. Een spiegelreflex kan veel meer beelden per seconde vastleggen: zo is 50 of 60 bps heel gangbaar. Hierdoor spelen snelle bewegingen vloeiender af. Zit er 120 bps of 240 bps op de camera? Dan film je in slow motion, omdat je de film achteraf enorm kunt vertragen voor prachtige cinematische effecten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten