Van dvd naar smartphone (en veel meer…)

Van dvd naar smartphone (en veel meer…)

Digitale camera

Geplaatst: 23 februari 2012 - 11:34

Aangepast: 27 augustus 2022 - 07:20

Stel: u wilt een aantal dvd-video’s of een reeks uiteenlopende videoclips op uw smartphone, tablet of mp4-speler bekijken, maar dat lukt niet zo-maar. Het toestel weigert het aangeboden videoformaat. Er zit dan weinig anders op dan de videobestanden te converteren naar een formaat waarmee het apparaat wél raad weet. Geen formaat is te exotisch voor de gratis converter XMedia Recode.

 XMedia Recode is zeker niet de enige mediaconverter, maar het is wel een van de weinige tools die én gratis én erg flexibel is. Een bezoek aan de – weliswaar Duitstalige – site van de makers maakt dat meteen duidelijk.

U krijgt hier namelijk een overzicht van de audio- en video-invoerformaten waarmee XMedia Recode overweg kan; in totaal blijken dat er ongeveer zestig te zijn! Maar ook op een andere manier getuigt XMedia Recode van flexbiliteit. Uit deze workshop zal blijken dat zowel beginners als gevorderden aan dit programma een uitstekende converter hebben.

 

1. Programma installeren

U vindt XMedia Recode op www.xmedia-recode.de, via de knop Download. Merk op dat u het programma in twee ‘varianten’ kunt downloaden: een versie die u echt dient te installeren (onder Windows XP, Vista of 7) en een ‘draagbare’ versie die u zonder installatie kunt uitvoeren, bijvoorbeeld rechtstreeks vanaf een usb-stick. In deze workshop gaan we van de installeerbare versie uit, maar de werking is nagenoeg identiek.

Start het gedownloade exe-bestand op en kies de gewenste taal (aanvankelijk is dat alleen English of Deutsch), waarna u op Next en op I Agree drukt. Vervolgens drukt u tweemaal op Next en rondt u de installatie af met Install en Finish. Wanneer u XMedia Recode start, is de kans groot dat de interface Nederlandstalig is – of minstens toch een mengeling van Engels en Nederlands. Wilt u liever een nette Engels-talige interface, klik dan op Opties, Voorkeuren, Algemeen, English en bevestig met OK.

 

2. Dvd analyseren

We tonen u eerst hoe u een dvd-video (of een blu-ray-film) met behulp van XMedia Recode naar uw schijf kunt ‘rippen’, uiteraard in een formaat waarmee uw (draagbare?) media-apparaat overweg kan. Houd er wel rekening mee dat het programma alleen niet-beveiligde dvd’s kan verwerken.

Stop de schijf in het station en start XMedia Recode, waarna u in de werkbalk de DVB/Blu-ray knop indrukt en vervolgens de eerste knop Open dvd/Blu-ray aanklikt. U kunt nu de optie DVD drive aanklikken of naar een map op uw harde schijf verwijzen die al de nodige bestanden van de dvd-video bevat. Als het goed is, ziet u de titel van de dvd-video in het bijhorende veld verschijnen, waarna u vervolgens de knop Open indrukt. De film wordt ingelezen en na de analyse verschijnt die in het paneel bovenaan. U ziet hier onder meer uit hoeveel hoofdstukken de film be-staat, wat de totale duur is, wat de gebruikte video- en audio-codecs zijn, enz.

 

3. Conversie instellen

U bent nu klaar om de dvd naar het gewenste formaat te rippen. Daartoe klikt u op het tabblad Format in het onderste paneel. Allereerst geeft u via het uitklapmenu bij Profile te kennen of u met een ‘preset’ – een vooraf gedefinieerd profiel – dan wel met eigen instellingen wenst te werken. In dit laatste geval kiest u in het uitklapmenu voor de optie Custom. In het uitklapmenu vindt u een vijftigtal kant-en-klare profielen en zodra u de gewenste optie hebt geselecteerd, kunt u in een tweede uitklapmenu het videoformaat selecteren. Op basis van uw keuzes stelt XMedia Recode nu zowel de zogenoemde container in als de eigenlijke codecs, zowel video als audio. Het vinkje bij Audio / Video synchronisation laat u staan.

 

4. Dvd rippen

Alvorens over te gaan naar tabblad Jobs, selecteert u onderaan Save to folder en navigeert u met de Browse-knop naar een geschikt uitvoerpad. Veiligheidshalve klikt u Not overwrite aan, zodat u nooit onbedoeld een al bestaand bestand overschrijft. Zorg nu dat de video in het bovenste paneel is geselecteerd en druk op de knop Add Job. Wanneer u nu het tabblad Jobs in het onderste paneel openklikt, merkt u dat de rip- en conversietaak is toegevoegd. In de volgende stappen zien we hoe u nog een en ander kunt (bij)sturen, maar u mag alvast op de Encode-knop drukken. U kunt nu nog aangeven met welke prioriteit u het arbeidsintensieve conversieproces wilt uitvoeren: hoe hoger uw instelling, hoe minder processortijd de pc voor andere taken overheeft. Verder zorgt een vinkje bij Shut down computer when finished ervoor dat de pc na gedane arbeid wordt uitgeschakeld. Met de Pause-knop kunt u het proces ook altijd nog onderbreken.

 

5. Conversie aanpassen (1)

Zoals al aangegeven in stap drie, is het perfect mogelijk een conversie geheel naar eigen wens in te stellen. Stel, u hebt een videobestand dat u naar een mkv-container wilt omzetten. Open dan in het onderste paneel het tabblad Format en kies Custom bij Profile. Bij Format selecteert u Matroska Video (met extensie .mkv), waarna u bij Video Codec en Audio Codec de ge-wenste codecs instelt (bijvoorbeeld mpeg-4 avc/h.264 en aac). U moet dan uiteraard goed weten met welke codecs en containers uw media-apparaat overweg kan. Merk op dat u via de opties Video only / Audio only ook alleen beeld óf geluid kunt extraheren.

 

6. Conversie aanpassen (2)

Afhankelijk van de geselecteerde container en codecs kunt u nog heel wat meer opties aanpassen. XMedia Recode is wel zo slim om u alleen (de tab-bladen met) de instellingen te tonen die van toepassing zijn. Een kleine greep slechts uit de – vaak geavanceerde – mogelijkheden… Op het tabblad Video kunt u onder meer de framerate instellen – standaard staat die op Keep original ingesteld – en is ook de bitrate aanpasbaar. Uiteraard: hoe hoger deze waarden, hoe groter het resulterende videobestand. Het tabblad Audio laat u kiezen welke audiostroom u wilt ge-bruiken van uw originele video (indien van toepassing).

Interessant is ook het tabblad Filters/Preview. Hier kunt u de video namelijk op verschillende manieren bewerken, afhankelijk van de optie die u in het uitklapmenu linksboven kiest: Resolution, Crop, Padding, Color Corrections, Denoise, Sharpness, Deinterlace, enz. Merk op dat u via de controleknoppen onderaan nog kunt aangeven tot welk videofragment u de conversie eventueel wilt beperken. Experimenteer gerust met alle mogelijkheden.

 

7. Verschillende bestanden tegelijk converteren

U wilt verschillende bestanden tegelijk converteren? Ook dat kan! Open de videobestanden die u wilt converteren door achtereenvolgens de knoppen Movie en Open File in te drukken. Selecteer in het bovenste paneel nu (alleen) de videobestanden waarvoor u dezelfde conversie-instellingen wenst. Zodra u de gewenste conversie via Add Job in een taak hebt omgezet (zie ook stap 4), kunt u de videobestanden selecteren waarvoor u andere conversie-instellingen wenst. Nadat u ook hier de juiste instellingen hebt doorgevoerd, klikt u weer op Add Job, enz. Zo kan een lijst dus verschillende bestanden bevatten die u op uiteen-lopende wijze geconverteerd wilt zien. Het is ook mogelijk eenzelfde bestand op verschillende manieren te laten converteren; na afloop beslist u dan welke conversie op het meeste sympathie kan rekenen.

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 24, jaargang 2011.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000