Aviary: Online foto-tools

© CIDimport

Aviary: Online foto-tools

Geplaatst: 19 oktober 2010 - 13:00

Aangepast: 27 augustus 2022 - 10:36

Redactie ID.nl

Op Aviary.com vindt u bijna alles wat u zich maar kunt wensen om foto’s te bewerken en het is nog gratis ook.

Op Aviary.com vindt u bijna alles wat u zich maar kunt wensen om foto’s te bewerken en het is nog gratis ook.

Aviary: Online foto-tools-16325111

© CIDimport

Wat fotografen toch met vogels hebben? Maak je een plaatje vanaf een hoog standpunt, dan heet dat ineens ‘vogelperspectief' en al sinds mensenheugenis laten portretfotografen hun slachtoffers lachen naar ‘het vogeltje'. Welk vogeltje? Geen idee; misschien wel de beestjes die huizen in Aviary.com, want ‘aviary' is Engels voor volière en alle grafische programma's die deze site biedt hebben Engelse vogelnamen.  Allereerst is daar fotobewerker Phoenix, genoemd naar de bekende mythische vogel. Deze biedt de gangbare gereedschappen voor fotobewerking minus filters en speciale effecten, want die zijn ondergebracht in effect-editor Peacock. Met het losse programma Toucan maakt u kleurenpaletten. Wie zijn foto's wil verfraaien met eigen artwork of compleet nieuwe afbeeldingen wil maken, kan terecht bij vector-editor Raven. Zijn uw behoeften op dat gebied beperkt en wilt u alleen afbeeldingen - denk bijvoorbeeld aan schermafdrukken voor een handleiding - van pijlen en dergelijke voorzien, dan is daar Falcon.  

De vogel Feniks

In Phoenix vinden we een zeer behoorlijke fotobewerker die uitstekend geschikt is om een eerste verbetering op foto's toe te passen. Zo vindt u hier de bekende gereedschappen voor het aanpassen van helderheid, contrast, kleurtoon, verzadiging en niveaus. Geavanceerdere retoucheermogelijkheden bieden het kloonstempel en het Liquify-gereedschap, waarmee u vlekjes in de achtergrond laat wegvloeien. Voor verdere plaatselijke correcties zijn er penselen waarmee u delen lichter of donker kunt maken (dodge en burn, oftewel tegenhouden en doordrukken), kunt vervagen (blur), verscherpen (sharpen) of door elkaar kunt smeren (smudge). Wie nog verder wil gaan in het bewerken van zijn afbeeldingen kan er met verschillende soorten penselen in tekenen en schilderen en het resultaat daarvan op verschillende manieren mengen. Ook kunt u uiteraard tekst aan uw afbeeldingen toevoegen.
De verschillende manieren om te mengen (mengmodi) komen we ook tegen in het gebruik van lagen. Lagen kunt u niet alleen gebruiken om beeld-elementen uit verschillende foto's samen te brengen, maar ook voor allerlei correcties en effecten. Zo is het bijvoorbeeld vaak interessant om een foto naar een nieuwe laag te kopiëren, een filter op de kopie los te laten en vervolgens kopie en origineel op een bepaalde manier te mixen. Die techniek kan gebruikt worden voor van alles, van het corrigeren van kleurzweem tot het creëren van dromerige softfocus-beelden. Helaas biedt Phoenix zelf slechts een beperkt aantal filters. Dat wordt echter ruimschoots goedgemaakt door het feit dat u de verschillende programma's door elkaar en met elkaar kunt gebruiken. Wie echt spectaculaire effecten wil maken kan daarom vanuit Phoenix effect-editor Peacock aanroepen.

De Pauw

Effect-bewerker Peacock wordt door de makers ook wel ‘visueel laboratorium' genoemd en daarmee zeggen ze geen woord te veel. Vanuit Phoenix kunt u via Filters, Filter Layer in Peacock uw foto transporteren naar het laboratorium. U kunt echter ook een lege laag aanmaken via Layer, New Peacock Layer. Begint u direct met Peacock, dan kunt u een bestaande afbeelding openen of een nieuwe creëren.

Maar wacht eens, Peacock biedt toch alleen filters? Hoe kom je dan aan beeld om te filteren als je geen foto importeert? Het is hier dat Peackock het ware gezicht van een laboratorium laat zien. Peacock bevat namelijk allerlei generators voor het maken van beeld in de vorm van kleurverlopen en patronen zoals ‘geruite deken' (Plaid), ruis (Noise) of golven (Wave Genarator). Op elk van de plaatjes die u hiermee maakt (of - uiteraard - op uw eigen afbeeldingen) kunt u de meer gebruikelijke filters loslaten die u van de bekende foto-programma's kent; motion blur, posterize, median, enzovoort. Losse afbeeldingen kunt u vervolgens op allerlei manieren samenvoegen. De meest gangbare daarvan is Blender waarmee u plaatjes in de gebruikelijke mengmodi kunt mengen. Omdat u uw creatie maakt op een soort prikbord kunt u eindeloos knutselen en variëren om het gewenste eindresultaat te bereiken. Dit kunt u dan desgewenst als afbeeldingslaag of als effectlaag terugsturen naar Phoenix.

De Raaf

Bitmap-afbeeldingen zoals foto's voldoen lang niet altijd. Wie bijvoorbeeld een muurvullende poster moet ontwerpen, gebruikt vaak liever technieken waarbij de afdrukken eindeloos kunnen worden opgeblazen. Een editor voor vector-grafiek is hier het aangewezen gereedschap. Bij Aviary heet dat beestje Raven en hij is te zien als een beperktere versie van het bekende CorelDraw.
Bij een vector-editor bouwt u afbeeldingen op met behulp van losse vormen. Dat kunnen kant-en-klare objecten zijn zoals cirkels of rechthoeken, maar ook vrije vormen die u met behulp van rechte en gebogen lijnen zelf in elkaar zet. Deze vormen vult u met kleuren of kleurverlopen. Omdat zo'n afbeelding in plaats van pixels een beschrijving bevat van de gemaakte vormen, kunt u hem zo groot afdrukken als u wilt. Overigens betekent dat niet dat u per se met een leeg vel moet beginnen en helemaal geen bitmaps kunt gebruiken. Raven biedt namelijk ook een zogeheten traceer-functie waarmee u foto's min of meer kunt omzetten naar vector-afbeeldingen.

De Valk

Wanneer de uitgebreide mogelijkheden van Phoenix of Raven u te veel zijn en u wilt alleen een bestaande afbeelding (bijvoorbeeld een schermafdruk) voorzien van aantekeningen, dan is Falcon uw programma. Hiermee plaatst u snel eenvoudige geometrische vormen, pijlen en tekst in elke afbeelding. Da's ideaal wanneer u uitleg wilt geven (denk aan handleidingen) maar ook makkelijk voor wie even snel een foto wil omtoveren tot wenskaart.

De Toekan

Bij grafische ontwerpprogramma's als Raven, maar ook bij fotobewerking in Phoenix is correct kleurgebruik van groot belang. Ontwerpers werken daarom binnen een project altijd met paletten van een beperkt aantal kleuren die ze opslaan om te kunnen hergebruiken. In Toucan maakt u zulke paletten. Het programma biedt een schat aan gereedschappen om snel kleuren te kiezen die in een bepaalde relatie tot elkaar staan, bijvoorbeeld een reeks van tien tinten blauw met gelijkmatig oplopende helderheid.

Behalve zelf kleuren mengen kunt u het palet ook samenstellen uit kleuren in een foto. Gemaakte paletten kunt u (als u zich gratis hebt geregistreerd) opslaan bij Aviary zodat u ze kunt gebruiken in de andere toepassingen.

Misschien nog wel het interessantste onderdeel van Toucan (zeker voor professionele ontwerpers) is de ‘color deficiency preview'. Hiermee kunt u zien hoe mensen met verschillende vormen van kleurenblindheid uw palet waarnemen.

Registreren hoeft voor de meeste onderdelen niet omdat u uw werk (maximaal 1600x1200 pixels) ook lokaal kunt opslaan, maar u verliest dan wel zaken zoals lagen en voor paletten is dit sowieso niet mogelijk. Gratis registratie is dan ook aan te bevelen en dan... knutselen maar!

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 09, jaargang 2010.

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten