Na zes jaar is er weer een nieuwe Nintendo-console. Nieuw is deze keer een controller met aanraakscherm. Welke spelmogelijkheden biedt dat en is de Wii U een waardige opvolger voor de populaire Wii?

De Wii U is net als voorganger Wii een console die alleen het eigenwijze Nintendo kan uitbrengen. Hij roept dan ook globaal dezelfde vragen op als de Wii deed. Menig gamer en ook Sony en Microsoft krabden zich achter de oren waar Nintendo nu weer mee kwam. Zat er iemand te wachten op bewegen tijdens het gamen? Het antwoord was ‘ja’ en de Wii werd onwaarschijnlijk succesvol.

Nu komt Nintendo met de Wii U. En weer is het geen standaard console met een conventionele controller of iets simpels zoals betere motion control. De Wii U heeft weer iets volledig nieuws. Dit keer is het een GamePad met motion control én een aanraakscherm.

De nieuwe revolutie?

De meerwaarde van zo’n touchscreen-controller is alleen wel een stuk lastiger uit te leggen dan de motion control van de oorspronkelijke Wii. Leuk hoor, zo’n extra schermpje, maar een erg hoge resolutie heeft hij niet en hij is ook al niet echt als tablet te gebruiken. Toch zijn we na een paar weken gamen ernstig overtuigd van de meerwaarde van de overigens lekker lichte GamePad. Nintendo draait namelijk nog steeds puur om het gamen en op dat gebied is de nieuwe controller erg geslaagd.

Nintendo Land

De beste manier om het idee achter de GamePad uit te leggen is via een spel. Daarvoor hebben we in de Premium Bundel het spel Nintendo Land. Wat betreft simpele Nintendo-fun wordt het nut van de nieuwe controller ons het meest duidelijk bij de mini-game Luigi’s Ghost Mansion. Daarbij is de ene speler een spook en hebben de andere spelers een zaklamp. Het spook moet de andere spelers vangen, terwijl deze op zijn beurt de zaklamp op het spook moeten schijnen om hem uit te schakelen.

De grap daarbij is simpelweg dat de spelers (maximaal vier) op het tv-scherm het spook niet kunnen zien. De spook-speler met de GamePad ziet op zijn schermpje wél alles en gniffelt zich een ongeluk wanneer een andere speler nietsvermoedend vlak langs hem loopt. Dit simpele concept ontaardt in de zo verslavende en hilarische gameplay waar Nintendo bekend om staat.

Geavanceerd

Metroid Blast is een voorbeeld van een spel voor meer geavanceerde spelers. De speler met GamePad bestuurt hierbij een ruimteschip uitgerust met wapens. Daarbij richt je door de GamePad voor je te houden en te bewegen. Dat is in het begin pittig, maar na een tijdje blijkt dit erg accuraat en intuïtief te werken en weer een voorbeeld van de meerwaarde van de GamePad.

De in totaal zes multiplayer-spellen en nog eens zes spellen voor één speler laten goed zien wat er mogelijk is met de nieuwe controller. Vooral bij multiplayer spellen is de GamePad een meerwaarde. Toch is het ook bij spellen voor één speler handig om bijvoorbeeld bepaalde items snel in te zetten zonder door verschillende items te hoeven bladeren met een reguliere knop.

Volgende generatie

Hoewel de GamePad de belangrijkste vernieuwing is, heeft de Wii U meer in petto. Zo doet Nintendo eindelijk aan hd-graphics. Vooralsnog lijkt het er alleen niet op dat de Wii U veel meer grafische kracht heeft dan de Playstation 3 of Xbox 360. Wat ons betreft is dat toch wel een tegenvaller. Als toekomstige consoles van Microsoft en Sony volgend jaar veel krachtiger blijken, zal Nintendo vermoedelijk toch weer de plank misslaan bij de ‘hardcore’-gamers. Toch richt het zich nu met spellen als Zombie U meer op die doelgroep dan voorheen.

Serieus online

Ook heeft Nintendo gelukkig besloten om zich serieus in de online wereld te storten. Hoewel het soms nog wat onhandig overkomt, is de ingeslagen richting goed. Verder is de menu-navigatie nog wat traag en zijn de laadtijden vrij lang. Hopelijk kunnen updates toekomstige updates op een aantal vlakken helpen.

Minder goed op te lossen is het gebrek aan een optische uitgang. Lossless 5.1 audio wordt ondersteund via LPCM 5.1, maar dat kan nu alleen via een hdmi-kabel. Tot slot is het erg fijn dat de Wii U zowel de software als de controllers kan gebruiken van de Wii. Dat laatste scheelt toch heel wat geld.

8,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

nieuwe mogelijkheden door GamePad

compatibel met Wii

hd-resolutie graphics

Minpunten

twijfelachtige grafische kracht

geen optische uitgang

lange laadtijden en trage menu-navigatie

Conclusie

Voor een acceptabele prijs een waardige opvolger van de Wii met een enorme potentie door de nieuwe GamePad. We zijn wel wat bang dat de Wii U op grafisch gebied te veel onder zal doen voor toekomstige Playstations en Xboxen. Voor nu is het even eigenwijze als creatieve Nintendo er weer in geslaagd om te laten zien hoe briljant en verslavend eenvoud kan zijn....
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000