Begin jaren 90, na de introductie van de cd-rom speler, kwamen er allerlei 'interactieve' adventure games uit. Dit waren voornamelijk simpele point and click adventures waarbij het ergens op klikken resulteerde in het afspelen van een filmpje. Deze games misten vaak diepgang, maar toentertijd waren we diep onder de indruk van deze 'interactive movies'. Darkstar bevindt zich in het zelfde genre.

Games die redelijk succesvol waren in dit genre was de Quantum Gate reeks, Phantasmagoria - dat ook echt een adventure was - en de eerste X-files game. Echter werd de 'multimediale' filmkwaliteit al snel ingehaald en is het genre een zachte, maar terechte, dood gestorven. Des te verbaasder zijn we over het uitkomen van Darkstar, waar ook nog eens trots 'The Interactive Live Action Game' op het doosje prijkt.

 

15 jaar terug in de tijd
Hoewel deze game net uit is, lijkt het wel alsof we 15 jaar terug in de tijd zijn beland. We zien dezelfde kwaliteit filmpjes van toen en er is weinig interactiviteit. Darkstar vertelt een science fiction verhaal over de crew van het ruimteschip de Westwick. Elke klik levert een saai filmpje op in lage resolutie en de cursor zelf geeft je weinig feedback. Een pijltje geeft aan dat je verder kunt, maar of dat lopen is of een apparaat bedienen, weet je pas als je geklikt hebt.

Daarnaast loopt de besturing van de game zo nu en dan vast. In de handleiding staat zelfs dat je je spel moet opslaan en opnieuw moet inladen als dit gebeurt. Het was netter geweest als deze bug gewoon opgelost was.

 

1024x768
Net als de gameplay, zijn ook de graphics vreselijk achterhaald. De game meldt dat zijn optimale resolutie 1024x768 is en deze resolutie is niet aan te passen. Bij hogere resolutie scherm wordt het venster volgens de game wel automatisch verkleind om zo de kwaliteit van het filmpje te verbeteren, maar het geheel blijft bagger. Eerlijk gezegd hebben we mooiere interactive games in de jaren 90 gezien.

Verder kun je alleen maar het volume van het geluid instellen. Er zijn geen ondertitels beschikbaar waardoor je goed moet luisteren wat er allemaal gezegd wordt. Helaas zijn er ook nogal wat jaren 80 robotstemmen die de dialogen moeilijk verstaanbaar maken.

 

Eenmansproject
Darkstar is een project geweest van één man met de hulp van vrienden die als acteur optreden in de game. In de handleiding staat dat de beste man wel 10 jaar is bezig geweest om deze game te realiseren. We vinden het lullig voor zijn harde werk, maar hij had beter wat meer hulp bij het maken van Darkstar kunnen vragen. De game is nu zodanig verouderd, dat je jezelf afvraagt waarom in vredesnaam Darkstar vandaag de dag nog wordt uitgebracht als 'nieuw spel'.

Minimale Systeemeisen:

UitgeverLace MambaOntwikkelaarParallaxDemo downloadneeBesturingssysteemWindows XP of hogerMinimale Processorsnelheid2 GHzMinimaal benodigd ramgeheugen2 GBVideokaartDirectX9.0c compatible videokaartBenodigde harde schijf ruimte14 GBOnline gamingneeGamepad ondersteuningneeUitgeverLace MambaOntwikkelaarParallaxDemo downloadneeBesturingssysteem (min. benodigd)Windows XPProcessor snelheid (min. benodigd)2 GHzHoeveelheid RAM (min. benodigd)2Grafische kaart (minimaal benodigd)DirectX 9.0c videokaartBenodigde hardeschijfruimte (GB)14Online gamingneeGamepad ondersteuningnee

2,0

Pluspunten

Leuk als je nostalgisch bent

Minpunten

Zwaar verouderd op alle fronten

Besturing hangt regelmatig

Veel te duur

Conclusie

Eigenlijk is Darkstar alleen geschikt voor zeer nostalgische gamers die nog steeds warm worden van het woordje 'interactief' en toe zijn aan iets nieuws binnen dit uitgestorven genre. Heb je toevallig zin in 'interactive adventures' maar heb je ze nog niet allemaal gespeeld, dan raden we je aan om www.gog.com te bezoeken. Daar kun je oude games van vroeger - die werkend zijn gemaakt onder Windows 7 - voor een klein bedrag kopen. Darkstar zou prima tussen deze games passen, maar men vraagt 20 euro voor deze game. Veel en veel te veel....
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000