Politie moet software-achterdeurtjes niet openbaar maken

Het kabinet wil dat de politie niets bekend maakt over zogeheten achterdeurtjes en beveiligingslekken in software en besturingssystemen. De politie gebruikt deze namelijk om computers van criminelen te hacken.

Het kabinet werkt al enige tijd aan een nieuwe Wet computercriminaliteit, waarin zou worden vastgelegd dat de politie computers van criminelen mag hacken, ook al vallen dergelijke handelingen onder computercriminaliteit.

Zero Day-lekken

De politie wil vooral gebruik maken van zogeheten Zero Day-lekken. Dit zijn beveiligingsproblemen in software en hardware waarvan de fabrikant zelf nog niet op de hoogte is. Zulke lekken worden regelmatig op internet gepubliceerd door hackers.

Geheimhouding

Het kabinet wil nu dat de politie langer wacht met het melden van deze lekken, zodat deze langer 'misbruikt' kunnen worden om in te dringen in computers van criminelen. Het probleem is echter dat de software ook kwetsbaar blijft voor de gewone burger, die niets van doen heeft met criminaliteit. Ook gewone hackers kunnen op die manier inbreken op computers, en bijvoorbeeld ransomware installeren.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000