Grote oplichtingspraktijken Marktplaats opgelost

In Amsterdam zijn drie mannen aangehouden die waarschijnlijk zo'n 2500 mensen hebben opgelicht op Marktplaats. De mannen boden mobiele telefoons aan die na betaling niet werden geleverd.

De mannen gingen vernuftig te werk. Mensen die een telefoon kochten bij een van de mannen via Marktplaats, moesten via WhatsApp een kopie van hun legitimatiebewijs naar ze opsturen, zogenaamd om de verkoop te kunnen garanderen.

De mannen gebruikten de gegevens van het legitimatiebewijs echter om zichzelf een nieuwe identiteit op Marktplaats aan te nemen en zo als nieuwe verkoper opnieuw klanten op te lichten. Daarbij werden de fictieve telefoons meerdere malen opnieuw aangeboden aan nietsvermoedende kopers.

Speciaal politieteam

Om internetcriminaliteit op te sporen en tegen te gaan is in Nederland een speciale politie-eenheid opgezet: Team Financieel Economische Criminaliteit. Dit team ontving vorig jaar meerdere aangiften over deze zaak. Uiteindelijk wist de politie de drie jonge mannen van 19, 20 en 25 jaar oud op te sporen en aan te houden. De mannen worden verdacht van internetoplichting, identiteitsfraude en witwassen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000