Geavanceerde 3D-printer maakt hart-op-een-chip

We zijn allemaal wel bekend met de term system-on-a-chip (SoC), maar onderzoekers van Harvard University zijn nog een stapje verder gegaan. Ze hebben namelijk met een 3D-printer een werkend hart gemaakt, compleet met weefsels en samentrekkingen.

Het 3D-geprinte hart bestaat uit zes soorten filament (3D-printerinkt) en kan samentrekken en ontspannen. Het hart is gekoppeld aan een aantal sensoren die precies bijhouden hoe het hart beweegt.

Het nieuwe hart is een verbeterde versie van een eerdere poging van Hardvard University , maar toen was de 3D-printtechniek nog niet zo ver en kostte het veel moeite om zo'n hart te maken.

De chip is overigens niet bedoeld ter vervanging van een biologisch hart, of als ondersteuning voor mensen met hartproblemen. Het weefsel wordt vooral gebruikt voor experimenten waarvoor geen dierproeven gehouden hoeven worden.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000