CES 2024: Vooral veel AI, gadgets en klimaat
De jaarlijkse elektronicabeurs CES in Las Vegas is in volle gang. Niet erg verrassend dit keer is de opkomst van AI: vrijwel elk bedrijf, variërend van computerproducent tot autofabrikant, zegt kunstmatige intelligentie te gaan toepassen in nieuwe producten. En dan is er natuurlijk ook nog het klimaat.
We ontkomen er dit jaar ook niet meer aan: AI is wat de klok slaat. Dat was in 2023 natuurlijk ook al zo, maar dit jaar zien we op de CES in Las Vegas dat grote en kleine bedrijven zich steeds meer gaan toespitsen op kunstmatige intelligentie in haar producten. op de CES dit jaar dus veel stands van kleine startups die vrijwel allemaal beloven iets met AI te gaan doen: dat varieert van softwareprogramma's die AI toepassen om bepaalde gebruikerstaken sneller te voltooien tot kleine apparaatjes die AI gebruiken om besturingssystemen te draaien, zoals de Rabbit r1.
Veel Nederlandse startups
Opvallend dit jaar is ook het groot aantal Nederlandse bedrijven dat aanwezig is op CES. Op het beursdeel Eureka Park zijn er zo'n 70 startups te vinden, allen aanwezig in het Netherlands Tech Square. Bijvoorbeeld het bedrijf Vox AI. Zij hebben een nieuwe chatbot ontwikkeld die fastfoodrestaurants moet gaan helpen bestellingen van klanten sneller op te nemen, onder meer door het geven van suggesties door middel van een 35-talen sprekende bot.
Een andere Nederlandse startup is MantiSpectra. Zij ontwikkelen meerdere apps die gebruik maken van een door het bedrijf ontwikkelde infrarood-sensor. Zo hebben ze een app ontwikkeld die de politie en andere opsporingsdiensten kan helpen met het vinden van drugs. Aan de hand van een database met foto's kan de sensor en de app in combinatie met AI checken of de gevonden substantie bijvoorbeeld cocaïne is. De sensor kan voor ieder type substantie worden toegepast, maar ook voor vaste materialen zoals plastic of voedsel.
Tech met AI
Techfabrikanten zetten dit jaar ook weer hoog in op AI. Zo zijn er al verschillende fabrikanten die laptops uitbrengen die een aparte processor gebruiken voor het uitvoeren van AI-taken, zodat de normale processor wordt ontlast. Deze zogeheten Neural Processing Unit (NPU)-processor gaan we straks terugvinden bij laptops van bijvoorbeeld Samsung.
AI komt ook op andere plekken de woonkamer in. Zo zagen we dat LG AI gaat toepassen in haar IoT-apparaten. Te denken valt aan bijvoorbeeld sensoren die kunnen ontdekken wanneer een eigenaar een nieuw huisdier mee naar huis neemt. Dan detecteren de microfoons, camera's en mmWave-sensoren die in huishoudelijke apparaten zijn ingebouwd de aanwezigheid van het harige vriendje, en kunnen de 'huisdiermodus' inschakelen. Verder komt het bedrijf met een concept-auto, de LG Alpable.
Klimaat
2030 is een belangrijk jaar als we kijken naar de doelen die zijn gesteld: 55 procent reductie van de CO2-uitstoot en het verhogen van de efficiëntiedoelstelling voor energieverbruik. Dat betekent dat fabrikanten hun best moeten doen om deze doelen te halen. Ook dat zien we terug op CES, niet in de minste plaats in de organisatie zelf: er wordt geen informatie via folders of ander soort papier verspreid; alles is digitaal. En 90 procent van de vervoersmiddelen die tijdens de CES worden gebruikt, is elektrisch of aangedreven door propaan. En gebruikte frituurolie wordt omgezet naar biosdiesel.
Ook de deelnemende fabrikanten zijn erg bezig met het klimaat. Zo liet Bosch ons bijvoorbeeld een geautomatiseerd laadstation zien, dat de stekker voor het laden van elektrische auto's vanzelf opspoort, open maakt en de kabel plaatst.
Siemens zet hoog in op het terugdringen van het energieverbruik in huis. Het Habitat-ecosysteem stelt gebruikers in staat inzicht te krijgen in het energieverbruik en de mogelijkheid om deze efficiënt te verdelen over de woning. Door het instellen van energiedoelen kunnen bewoners hun energieverbruik monitoren en desgewenst aanpassen en terugdringen.