TP-Link Deco XE75 - Wifi 6E voor de massa

TP-Link Deco XE75 - Wifi 6E voor de massa

Netwerk

Geplaatst: 21 december 2022 - 18:33

Stephan Overbeeke

Met de Deco XE75 breidt TP-Link hun al ruime assortiment aan mesh-systemen uit met een wifi 6E-alternatief, oftewel met ondersteuning voor de nieuwste 6GHz-band. En dat doen ze voor een leuke prijs, terwijl er doorgaans toch een flinke meerprijs hangt aan wifi 6E-oplossingen. Maar maakt dat deze set tot het mesh-systeem van dit moment?

8,0

ONS OORDEEL

TP-Link Deco XE75

Pluspunten

Uitstekende prijs-prestatieverhouding

Wifi 6E

Gebruiksvriendelijk

Minpunten

Sommige functies met abonnement

Geen 2,5Gbit/s-aansluiting

Meer weten? Bekijk alle specificaties

Laagste prijzen & actuele levertijden

Bekijk alle prijzen en winkels

Conclusie

De TP-Link Deco XE75 is een goede, aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke wifi-oplossing. De toevoeging van 6E in een relatief betaalbaar segment is ook een welkome stap. De concurrentie van buitenaf is beperkt, maar TP-Link maakt het zichzelf lastig met de introductie van de PRO versie. Als ze zorgen dat deze niet-Pro uitvoering significant goedkoper is dan de XE75 PRO, dan is deze set een goede koop. Bij een klein prijsverschil is de XE75 PRO een veiligere investering voor de toekomst....
Lees meer

De TP-Link Deco XE75 vormt een mid-range-oplossing in het assortiment van TP-Link. Met relatief compacte torentjes (16,5 x 10,5 x 10,5 cm) is hij wat kleiner dan hun topmodellen, maar het betreft wel degelijk een tri-band oplossing (AXE5400). Dit geeft hem eens hem grotere capaciteit geeft dan echte mesh-instappers. Fijn is de toevoeging van een derde lan-poort, eerdere Deco-systemen hadden er veelal slechts twee en dat was soms wat krap.

Het is echter de toevoeging van ondersteuning voor de nieuwste wifi 6E-standaard die opvalt. De meeste alternatieven hebben enkel wifi 6 aan boord, terwijl 6E een hogere snelheid kan bieden (mits je ook 6E-apparaten hebt uiteraard). Om daar echt van te profiteren is een multi-gigabit-lan-poort echter handig en die ontbreekt helaas op deze set. Dat was voor de prijs zeker geen onoverkomelijk probleem geweest, ware het niet dat TP-Link dat nadeel zelf ook in lijkt te zien en al rap na dit model de XE75 PRO mét multi-gigabit-lan-poort introduceerde. Deze set kost een paar tientjes meer.

De TP-Link Deco XE75 (rechts) is een stuk kleiner dan bijvoorbeeld de Deco X90 (links).

Software en installatie

De installatie van Deco mesh-systemen is inmiddels uitstekend uitontwikkeld. Alles werkt binnen enkele minuten zonder dat technische kennis vereist is en de app is gebruiksvriendelijk. TP-Links focus ligt nog altijd overduidelijk op eenvoud, fijn voor de typische thuisgebruiker die meer informatie als overweldigend kan ervaren. Dit is minder fijn als je tech-savvy bent en graag instellingen tweakt of een eigen VPN-verbinding opzet. Basale zaken zoals het opzetten van een gastnetwerk ontbreken uiteraard niet.

Onder de “Homeshield” vlag voegt TP-Link basale extra beveiligingsopties en opties voor ouderlijk toezicht toe, al zitten sommige geavanceerde mogelijkheden achter een abonnement. Zo kun je zonder abonnement wel websites blokkeren of een bedtijd instellen. Het instellen van een tijdslimiet per gebruiker zit dan weer achter een abonnement en dat is lastig te begrijpen. Ook het onderhouden van een database met onveilige content is alleen mogelijk met een abonnement. Net als bij Netgear lijkt TP-Link hun verdienmodel zo langzaam meer richting abonnementen te schuiven, een trend waar wij geen fan van zijn.

Testprotocol

De testlocatie waar we de Deco XE75 getest hebben betreft een jong vrijstaand woonhuis waarbij geen sprake is van storing vanuit wifi-verbindingen uit de buurt. De vloeren zijn echter wel van beton wat een uitdaging vormt voor routers en mesh-oplossingen. We testen over drie woonlagen.

We testen met twee computers voorzien van Wifi 6E. Als testserver gebruiken we een server met een multi-gigabit-netwerkaansluiting die we bedraad op het mesh-systeem aansluiten. Dit legt de bottleneck bij het te testen product. (Let op: de meeste routers, switches en computers zijn beperkt tot 1 gigabit, de hogere snelheden die je in sommige van onze testen ziet zijn enkel haalbaar in combinatie met multi-gigabit apparatuur. Ook mesh-oplossingen zonder 2,5- of 10Gbit/s-poorten zullen tot deze 1 Gbit/s worden beperkt).

We hebben gekozen voor drie specifieke testscenario’s. Test 1 richt zich puur op de maximaal haalbare snelheid (capaciteit van de antennes) van elke individuele unit. Deze test voeren met uit met onze laptops op enkele meters van en met direct zicht op de hoofdunit op een kastje in de woonkamer. Dit is dus tevens wat je grofweg mag verwachten wanneer je kiest om een satelliet elders in huis wél bedraad aan te sluiten, bijvoorbeeld als je op één locatie in huis echt de maximale snelheid wilt zien op je laptop.

Voor test 2 en 3 richten we ons specifiek op de mesh-prestaties en de kwaliteit van de verbinding tussen de satellieten onderling. We plaatsen een tweede satelliet in de hal één verdieping hoger. Voor test 2 testen we de twee apparaten in de nabijheid van deze tweede satelliet, hierdoor zien we vooral wat de onderliggende backhaul van een mesh-systeem in huis heeft.

Voor test 3 nemen we beide laptops wederom één verdieping hoger en testen we wederom via de satelliet op de eerste verdieping. Hier leunen we dus zowel op de backhaul van het mesh-systeem, als de signaalsterkte per satelliet op iets langere afstand en met hinder van muren en plafond.

We testen op drie locaties in een huis over drie verdiepingen.

Prestaties

Zoals praktisch elke mesh-set tegenwoordig weet de TP-Link XE75 op zichzelf een keurige indruk achter te laten. Rondom elke unit kan een gigabitverbinding volop worden benut (951 Mbit/s) en de backhaul blijkt uitstekend. Op de eerste verdieping via de satelliet blijft daar nog ruim meer dan 600 Mbit/s van over en ook op zolder blijven we nog net boven de 400 Mbit/s. Dat zijn uitstekend bruikbare resultaten voor alle gangbare zaken zoals streamen, gamen of het up- en downloaden van grote bestanden.

Vergeleken met enkele alternatieven houdt hij ook goed stand, hij zet de Deco X90 onder druk. De duurdere Asus ZenWifi XT8 en ook de grofweg even dure Netgear Orbi RBK75x moet zijn meerdere erkennen in deze set.

Het is echter de TP-Link XE75 PRO die roet in het eten gooit. Het is technisch praktisch hetzelfde apparaat, maar dan met een 2,5Gbit-poort. Heb je multi-gigabit-apparatuur, dan zien we dat je met de PRO daar goed gebruik van kan maken en de gigabitsnelheden ruim voorbij kan schieten. We meten op die set 1566 Mbit/s met twee apparaten. Nu zijn 2,5Gbit-verbindingen relatief zeldzaam, maar apparatuur met multi-gigabit-poorten begint betaalbaar te worden en je koopt een set als deze voor meerdere jaren. Deze TP-Link XE75 is dus op zich een prima set, maar bij een klein prijsverschil zouden wij de XE75 PRO kopen.

Conclusie

De TP-Link Deco XE75 is een goede, aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke wifi-oplossing. De toevoeging van 6E in een relatief betaalbaar segment is ook een welkome stap. De concurrentie van buitenaf is beperkt, maar TP-Link maakt het zichzelf lastig met de introductie van de PRO versie. Als ze zorgen dat deze niet-Pro uitvoering significant goedkoper is dan de XE75 PRO, dan is deze set een goede koop. Bij een klein prijsverschil is de XE75 PRO een veiligere investering voor de toekomst.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000