Een 5G-verbinding als thuisinternet: handig of niet?
Je verhuist of zoekt vanwege een andere reden een nieuw internetabonnement, maar je ontdekt dat de opties beperkter zijn dan je had verwacht. Niet elke internetaanbieder is namelijk actief binnen jouw postcodegebied. Dat probleem wil Odido nu voorgoed aanpakken.
Odido komt eind 2024 met een 5G-abonnement voor thuis. In dit artikel leggen we uit:
-
Wat je daarvan kunt verwachten
-
Hoe de dienst werkt (en verschilt van normaal internet)
-
Wat de voor- en nadelen zijn
-
Zodoende ben je helemaal voorbereid op wat er komen gaat, en kun je te zijner tijd een besluit nemen of je voor dit type abonnement gaat of niet.
Je kent het wel: je ziet her en der spotjes over een nieuw internetabonnement. Hoge snelheden, lage prijzen. Klinkt goed, toch? Bij nader onderzoek kom je echter tot de conclusie dat dezed provider niet kan leveren op jouw postcode. En dan moet je dus terugvallen op je tweede of misschien wel derde keuze. Het internetlandschap is redelijk goed geregeld in Nederland, maar niet elke woonplaats heeft toegang tot exact dezelfde mogelijkheden. Je bent immers nog altijd afhankelijk van kabels, centrales en verbindingspunten, en dat terwijl we eigenlijk al zo veel draadloos doen en regelen.
5G in de huiskamer
En precies dat draadloze, daar gaat Odido iets mee doen. Vanaf eind 2024 introduceert de provider een nieuw abonnement, genaamd Klik&Klaar. Bij dat abonnement hoort een nieuw modem dat rechtstreeks verbinding maakt met het 5G-netwerk van Odido. Dat is hetzelfde netwerk dat je als smartphone-eigenaar gebruikt en dat dankbaar gebruikmaakt van de recent bemachtigde 3,5GHz-frequenties (voor sneller internet). Nu ondersteunt tot 80 procent van de Odido-antennes de nieuwe frequentie al, maar eind 2024 zullen 'nagenoeg alle antennes' daar klaar voor zijn, meldt het bedrijf in de persruimte.
Zodra het nieuwe abonnement beschikbaar is, kun je het bestellen via de website of in de winkels. Je hebt hiervoor zoals hierboven al genoemd wel een speciaal modem nodig (Odido meldt nog niet of je die bij het abonnement krijgt) en een installatie-app. Een vaste internetaansluiting heb je verder niet meer nodig, aangezien je dus direct verbinding maakt met het Odido-netwerk. Daarmee kun je snelheden tot 300 Mbit (of 37,5 MB) per seconde behalen. Wat je er maandelijks aan kwijt bent, dat weten we helaas ook nog niet.
Voor wie is dit abonnement?
Bij nieuwe producten mag je altijd de vraag stellen voor wie dit gelanceerd wordt. Odido wil dit als alternatief inzetten voor adressen die bijvoorbeeld geen toegang hebben tot glasvezel. Dat is volgens de provider een bestand van bijna 20.000 woningen.
Ook zijn er veel adressen waar bewoners uit maar één optie kunnen kiezen. Dus in het kader van keuzevrijheid klinkt dit positief. Daarnaast kunnen we ons voorstellen dat sommige mensen op afgelegen plekken of in een gebied met een slecht bereik wonen – dan kan dit abonnement eveneens behulpzaam zijn. Dat scheelt weer een keer de hotspot van je telefoon te gebruiken.
Voordelen en nadelen
Daarmee hebben we eigenlijk de belangrijkste voordelen te pakken als het gaat om thuisinternet via het 5G-netwerk. Je bent een stuk flexibeler als het gaat om locatie. Daarnaast biedt het netwerk veel dezelfde voordelen als een traditionele aansluiting. Zo zul je zonder lag kunnen gamen, moeiteloos content kunnen streamen en verschillende apparaten gelijktijdig kunnen gebruiken. Dat komt doordat de 3,5GHz-frequentie beschikt over een hoge datasnelheid met een goede dekking. Maar de flexibiliteit is in dit geval de onderscheidende factor.
Ondertussen zijn er heus wat nadelen te noemen over een 5G-thuisabonnement. Zo weten we nog niet zeker hoe het zit met de dekking en met eventuele dode zones. Als Odido geen nieuwe antennes plaatst, houden we daar wel vast rekening mee. Tegenover de hoge datasnelheid en goede dekking staat wel een groot nadeel. Het is voor de 3,5GHz-band namelijk lastiger om dekking in gebouwen te realiseren, aangezien het signaal last heeft van bomen, muren en ramen, meldt de Rijksinspectie Digitale Overheid.
Is dit dan een goed alternatief voor vast internet?
Het is daarom nog even de vraag in hoeverre dit een goed alternatief is voor vast internet. In specifieke situaties kan dat zeker zo zijn. Zeker voor de mensen die in een gebied wonen waar goede dekking niet vanzelfsprekend is. Maar dan moet er dus wel een antenne in de buurt staan. Iedereen die 'gewoon' toegang heeft tot glasvezel en zodoende van snelheden tot 1 gigabyte per seconde profiteert, kan het beter daarbij laten. Maar goed, het grote nadeel van dat type abonnement is dat het niet overal beschikbaar is.
De beste optie blijft vooralsnog internet via een kabel, totdat we een draadloze verbinding hebben uitgevonden die de snelheid van zo'n kabel overstijgt. Dat is de algemene conclusie, maar een vlieger die helaas niet voor iedereen opgaat. In dat geval is zo'n 5G-netwerk een prettig alternatief.