ID.nl logo
Zo vind je de beste laptop voor senioren
Huis

Zo vind je de beste laptop voor senioren

E-mailen, foto's bekijken van de (klein)kinderen, skypen met vrienden of online winkelen: natuurlijk kun je dit allemaal op een smartphone doen. Maar geef toe: met een laptop gaat het allemaal net wat makkelijker. Helemaal als je niet meer de jongste bent (hoe vervelend het soms ook is om dat toe te geven). In dit artikel lees je waar je allemaal op moet letten als je een seniorenlaptop zoekt. Is het niet voor jezelf, dan misschien wel voor je ouders!

In dit artikel helpen we je stap voor stap een goede seniorenlaptop te vinden. Door het stellen van een aantal vragen en door te kijken naar belangrijke eigenschappen van de laptop wordt het vinden van een geschikte seniorenlaptop een fluitje van een cent!

Lees ook: Zo kun je je wifi-wachtwoord veranderen

Seniorenlaptop nodig? Deze vragen stel je (jezelf) eerst

Voordat je op zoek gaat naar een seniorenlaptop, zijn er een aantal vragen die je kunt stellen. De antwoorden op die vragen maken dat je gerichter op zoek kunt naar de juiste laptop.

Vraag 1: Waarvoor ga je de laptopgebruiken?

Wil je* vooral e-mailen, internetten en videobellen? Of gaat de laptop ook gebruikt worden voor zaken als tekstverwerking, foto's bewerken of games spelen? Dit bepaalt voor een deel welke specificaties nodig zijn.
(* Waar ‘je’ staat, kun je ook lezen: je ouders. Je bejaarde tante. Enzovoorts)

Vraag 2: Heeveel ervaring heb je met computers?

Heb je veel ervaring met het gebruik van laptops of ben je een beginner? Voor ervaren gebruikers zijn er meer opties. Beginners zijn het beste geholpen met een eenvoudig te bedienen laptop.

Vraag 3: Zijn er fysieke beperkingen om rekening mee te houden?

Heb je bijvoorbeeld moeite met lezen van kleine letters of horen je niet meer zo goed? Of zijn er motorische beperkingen die het lastig maken om te typen of een muis te gebruiken? Een laptop moet afgestemd zijn op je mogelijkheden.

Vraag 4: Wat is het beschikbare budget?

Er zijn goede laptops in diverse prijsklassen. Met een beperkt budget van bijvoorbeeld 300 euro zijn al prima opties te vinden. Voor meer geavanceerde laptops kan het tot 1000 euro of meer gaan.

Vraag 5: Welk besturingssysteem spreekt je aan?

Voor de meeste senioren is Windows of macOS de beste keuze. Deze besturingssystemen zijn vertrouwd en hebben een duidelijke, overzichtelijke interface. Windows laptops zijn over het algemeen goedkoper dan Macbooks. macOS heeft dan weer het voordeel dat het heel intuïtief en gebruiksvriendelijk is.

📸 Foto's bekijken op een Windows laptop en op een MacBook Windows-laptops hebben standaard het programma Foto's om al je foto's te bekijken. Dit programma zit ingebouwd in Windows 10 en 11. Je kunt er heel eenvoudig al je foto's mee openen, bekijken, bewerken en ordenen. Ook kun je er presentaties en albums van aanmaken en delen met anderen. Op MacBooks zit standaard het programma Foto's. Dit lijkt een beetje op het Foto's programma van Windows. Je kunt er net zo makkelijk al je foto's mee openen en bekijken. Foto's op de Mac ondersteunt iCloud Fotobibliotheek, waardoor al je foto's automatisch gesynchroniseerd worden. Ook kun je gemakkelijk foto's delen en zijn er handige opties voor het bewerken van je kiekjes.

Deze eigenschappen zijn belangrijk voor een seniorenlaptop

Wanneer je de vragen hierboven hebt beantwoord, kun je je selectie laptops al verfijnen. Je kunt je vervolgens gaan richten op de specifieke eigenschappen die prettig zijn voor wie wat ouder is.

Groot scherm

Kies bij voorkeur voor een laptop met een scherm van minstens 15 inch. Een groot scherm is prettiger voor je ogen en ideaal om foto's, video's en websites goed te kunnen bekijken. Een Full-HD resolutie (1920 bij 1080 pixels) zorgt voor scherpe beelden. Let ook op de helderheid van het scherm, kies minimaal 250 nits voor prettig kijken binnenshuis.

Comfortabel toetsenbord

Ga voor een toetsenbord dat comfortabel typt. Kies voor een laptop met grote, goed geplaatste toetsen als je wat minder vingervlug bent. Sommige laptops hebben zelfs achtergrondverlichting op het toetsenbord, zodat je ook in het donker makkelijk kunt typen. Een ruime afstand tussen de toetsen voorkomt dat je per ongeluk de verkeerde toets indrukt.

💡 Tip: Los toetsenbord Laptops hebben over het algemeen een vast toetsenbord. Maar vind je dit niet lekker tikken? Je kunt bij de meeste modellen gewoon een los toetsenbord aansluiten en gebruiken via usb of bluetooth.

Licht van gewicht

Kies een laptop die niet te zwaar is, zodat je hem gemakkelijk kunt meenemen. De meeste hedendaagse laptops wegen tussen 1 en 2 kilo. Let wel op dat een heel licht model ook kwetsbaarder kan zijn. Een gewicht tussen 1,5 en 2 kg is voor senioren meestal een goede keuze.

Lange accuduur

Niemand zit graag constant aan het stopcontact vast. Kies daarom een laptop met een accuduur van minstens 6 uur. Zo kun je een volle dag vooruit met één keer opladen. Sommige modellen gaan zelfs 10 uur of langer mee op één acculading! Dit verschilt per laptop, dus vergelijk de accuduur goed.

Geluidskwaliteit

Als je graag naar muziek luistert of video's kijkt op je laptop is een goede geluidskwaliteit belangrijk. Luister voordat je een laptop koopt even naar de speakers om te bepalen of het geluid goed en helder is. Er zijn ook laptops met speciale software om het geluid te optimaliseren.

Voldoende opslag

Hoeveel opslagruimte je nodig hebt, hangt af van hoeveel programma's, foto's en andere bestanden je wil opslaan. Over het algemeen is 256 GB aan opslag voldoende voor de meeste gebruikers. Wil je veel foto's, video's en muziek op je laptop opslaan? Kies dan voor 512 GB of meer. Een SSD in plaats van harde schijf zorgt voor sneller opstarten.

USB-poorten

Controleer hoeveel usb-poorten een laptop heeft. Dit bepaalt hoeveel randapparatuur je kunt aansluiten, zoals een externe muis, printer of externe harde schijf. Tegenwoordig hebben de meeste laptops 2 tot 3 usb-poorten. Het is handig als minstens één hiervan een usb 3.0 poort is, voor snellere overdracht van gegevens.

HDMI-poort

Met de HDMI-poort kun je de laptop makkelijk aansluiten op een televisie of groter computerscherm. Handig voor als je foto's op groot scherm wilt bekijken of films wilt streamen. Controleer dus of je laptop over HDMI beschikt.

Optische drive

Een optische drive (dvd-speler) is tegenwoordig een zeldzaamheid bij laptops. Heb je deze nog nodig om bijvoorbeeld films op dvd te kijken of om foto's vanaf een schijfje af te drukken? Controleer dan of de laptop die je op het oog hebt een ingebouwde optische drive heeft. Zo niet, dan kun je altijd nog een externe optische drive aansluiten via usb.

Handige extra's

Touchscreen

Steeds meer laptops hebben een aanraakscherm. Dit is handig als je moeite hebt met een muis of touchpad. Je bedient de laptop simpelweg door het scherm aan te raken. Let wel op dat je bij een touchscreen vaak wel wat inlevert op het gebied van schermkwaliteit en accuduur.

Webcam

Met een ingebouwde webcam kan je makkelijk videobellen met familie en vrienden via Skype, FaceTime of andere programma's. De meeste moderne laptops hebben standaard een webcam, maar controleer dit voor de zekerheid. Let op de resolutie, 720p of hoger is aan te raden.

Voordat je écht gaat kopen …

Mocht er iets misgaan, dan wil je natuurlijk wel dat dat goed en snel verholpen wordt. Heb je een laptop op het oog? Kijk dan op de website van de fabrikant hoe het zit met garantie en hoe de klantenservice bereikbaar is. Als het goed is, vind je op de website ook handleidingen en eventuele extra software (firmware) die je kunt downloaden om de laptop in een zo goed mogelijke conditie te houden. Heb je een laptop uitgezocht voor iemand anders, bijvoorbeeld je ouders? Als je merkt dat ze (nog) niet goed met de laptop overweg kunnen, is het aan te raden om ze een cursus te laten volgen. In veel buurtcentra worden computercursussen voor beginners aangeboden.

Watch on YouTube