ID.nl logo
Hoe koop je een duurzame laptop of smartphone?
Huis

Hoe koop je een duurzame laptop of smartphone?

Steeds meer producten claimen dat ze ‘duurzaam’ zijn, en steeds meer mensen vinden dat ook belangrijk. Maar wat is duurzaam precies en wat maakt een laptop of smartphone duurzaam? En brengt het alleen extra kosten met zich mee of kun je ook voordeel halen uit duurzaam kopen?

Terwijl de technologische vooruitgang in een ongekend tempo doordendert, worden we vaak verleid om de nieuwste laptops en smartphones in huis te halen. Maar in een tijd waarin duurzaamheid een cruciale rol speelt, is het belangrijk om stil te staan bij de impact van onze aankopen. Steeds meer producten dragen het label 'duurzaam', maar wat betekent dit nu echt? In dit artikel duiken we dieper in de wereld van duurzame laptops en smartphones en onderzoeken we of duurzaam kopen alleen extra kosten met zich meebrengt of ook voordelen oplevert.

In dit artikel bespreken we de volgende drie punten:

  • Wat is duurzaamheid en hoe wordt dit toegepast op laptops en smartphones?
  • Hoe onderscheid je betrouwbare duurzaamheidsclaims van misleidende marketing?
  • Praktische tips voor het maken van duurzame keuzes bij de aankoop van een laptop of smartphone.

Geïnteresseerd in duurzaamheid? Bekijk dan ook het artikel Experts aan het woord: alles wat je moet weten over warmtepompen!

Wie wil er niet af en toe een nieuwe laptop of smartphone? Even weer dat nieuwste model in handen hebben, helemaal krasvrij en met die belofte van topprestaties. Vaak gaan er aan de koop weken vooraf, waarin eindeloos merken en modellen worden bekeken en prijzen vergeleken. Een aspect dat daarbij vaak (te) weinig aandacht krijgt, is duurzaamheid. Hoewel we zeggen het belangrijk te vinden, speelt duurzaamheid bij de koop van een nieuwe smartphone of laptop nauwelijks een rol. 

Wat is duurzaamheid? 

Duurzaamheid is een complex begrip. Er is mede hierdoor ook niet één alomvattende definitie. Een van de meest geciteerde definities van duurzaamheid is die uit het Brundtland-rapport (1987) van de Verenigde Naties. Hierin wordt duurzaamheid omschreven als ‘tegemoetkomen aan de noden van het heden zonder de behoeftevoorziening van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen’. Een ontwikkeling is volgens deze visie duurzaam wanneer deze bijdraagt aan een gezonde aarde met welvarende bewoners en goed functionerende ecosystemen. 

Duurzaamheidsclaims 

Of een product duurzaam is, wordt door heel veel, zeer uiteenlopende factoren bepaalt. Factoren die, anders dan de kleur of de maximale prestaties, dan ook niet zomaar in een getal of een keurmerk zijn uit te drukken. Maar welke legitieme afwegingen zijn er dan wel als je een duurzame aanschaf wilt doen? 

Afgaan op wat fabrikanten en winkeliers zeggen, is niet de beste optie. De Europese Commissie liet in 2020 de duurzaamheidsclaims van honderden producten onderzoeken en concludeerde dat deze in 53 procent van de gevallen onvoldoende onderbouwd of simpelweg onbetrouwbaar zijn. Europa wil bedrijven daarom verplichten claims rondom duurzaamheid op één gestandaardiseerde manier te onderbouwen. In die berekening worden zestien factoren meegenomen, zoals de bijdrage aan klimaatverandering, watergebruik, luchtvervuiling en giftige stoffen, maar bijvoorbeeld niet hoe goed een product te hergebruiken is en het aandeel gerecycled materiaal. En juist die laatste twee aspecten zijn bij smartphones en laptops erg kansrijk. 

Duurzaam kopen 

Op de meeste factoren die bepalen of een product duurzaam is, hebben consumenten nauwelijks invloed. Zelfs om via hun aanschaf de industrie te sturen, ontbreekt het aan voldoende en betrouwbare informatie. Beter is het daarom bij de selectie te kijken naar de zaken waar je wél invloed op hebt. Duurzaamheid is bijvoorbeeld ook zo lang mogelijk met je spullen doen. Hoe langer je iets gebruikt, hoe relatief lager de impact ervan is. 

Babette Porcelijn heeft Industrieel Ontwerpen gestudeerd aan de TU Delft en schreef het boek De verborgen impact, over de impact van de producten die we kopen op de planeet. Die betekenis is volgens Porcelijn veel groter dan we vaak denken, maar krijgt minder aandacht, omdat die impact grotendeels buiten ons zicht blijft. Haar kennis van alledaagse producten en duurzaamheid vertaalt ze op ons verzoek naar aankooptips voor notebooks en smartphones. “Koop iets dat goed en sterk is, toekomstbestendig dus, zodat je er lange tijd mee vooruit kunt. Koop zo zwaar als nodig, zo licht als kan. Liefst tweedehands. En neem er een goede beschermhoes bij. Beknibbelen op de specificaties bij aankoop van een nieuw apparaat is vaak wel goedkoper maar niet altijd duurzamer. Je zult, wanneer je nu minder krachtige hardware koopt, vermoedelijk eerder weer aan een nieuwe smartphone of laptop toe zijn. En dat doet de financiële besparing van nu uiteindelijk teniet en maakt de aankoop ook minder duurzaam dan wanneer meteen een zwaarder systeem was gekocht.” 

Tweedehands 

Een duurzame optie die niet iedereen meeneemt in de aankoopbeslissing, is de aanschaf van een tweedehands product. Het nadeel is dat het al snel een ouder product betreft waarvoor al in een eerder stadium geen nieuwe software-updates meer voor zullen uitkomen en dat ook mogelijk sneller niet meer voldoet aan de eisen van bijvoorbeeld randapparatuur of de gebruiker zelf. 

Tweedehands kan echter een prima keuze zijn, zeker wanneer de aankoop voldoet aan de actuele eisen en past bij het beoogde gebruik. Juist vanwege de verwachte kortere gebruiksduur moet de prijs wel navenant lager zijn, en dat valt vaak tegen. Zo is het aanbod aan refurbished Apple-hardware best groot, maar het prijsverschil ten opzichte van nieuw vaak te klein om echt interessant te zijn. 

Koop je tweedehands bij een officiële verkoper, zorg dan dat deze enige vorm van garantie biedt. Bij particuliere koop is dit veelal niet mogelijk. 

Langdurig updates 

Wanneer je een nieuwe smartphone of laptop koopt, mag je ervan uitgaan dat je er jaren goed en veilig gebruik van kunt maken. Regelmatige updates en correcties die beveiligingsproblemen oplossen, zijn hiervoor vereist. Hoelang na de release van een model de fabrikant die updates ook blijft geven, verschilt per merk en soms zelfs per model. 

Een smartphone gebruiken waarvoor geen veiligheidsupdates meer worden uitgebracht, is te alle tijden af te raden. Apple levert voor zijn iPhones doorgaans zes jaar en langer updates, en dat is meer dan bij vrijwel alle merken van Android-smartphones. Samsung komt tot vier jaar systeemupdates en vijf jaar voor beveiligingsupdates, het laatste alleen op de premium-modellen. Het Nederlandse Fairphone legt de lat het hoogst met minimaal vijf jaar updates voor haar Android-modellen, terwijl het in de praktijk wel tot zeven jaar en langer updates uitbrengt. Vooral Chinese smartphonemakers hebben een slechte reputatie op dit gebied, zowel wat betreft de periode dat ze updates uitbrengen als de kwaliteit ervan. 

Dit laatste komt omdat bij Android, anders dan bij iOS, het besturingssysteem niet door de smartphonefabrikant zelf wordt gemaakt. Android komt van Google en de verschillende merken kiezen er daarna zelf voor of en in welk tempo zij een nieuwe versie aanpassen en beschikbaar stellen voor hun reeds verkochte modellen. 

Updates voor laptops 

Bij laptops is de situatie vergelijkbaar. Ongeacht merk en model gebruiken ze bijna allemaal Windows als besturingssysteem. Functionele en ook beveiligingsupdates komen allemaal via Microsoft, en dit geldt inmiddels ook bijna volledig voor de drivers voor de hardware. En zolang een systeem voldoet aan de minimale eisen die Microsoft stelt én geen conflicterende hard- of software bevat, zal ook een volgende grote nieuwe versie van Windows geïnstalleerd kunnen worden. Een situatie zoals bij de komst van Windows 11, waarvoor ineens een TPM 2.0-chip verplicht was, is echt een uitzondering. 

Toekomstbestendige hardware 

Een lastig onderdeel is inspelen op de toekomstige hardware-eisen, ‘zo zwaar als nodig, zo licht als kan’. Alleen is het lastig te voorspellen wat nodig zal zijn voor toepassingen of een besturingssysteem dat er nog niet is. Gelukkig maken de fabrikanten het ons in dat opzicht ‘steeds makkelijker’. Ongeacht of het om een nieuwe smartphone of laptop gaat, altijd beloven zij enorme prestatiewinst en altijd wordt dit overdreven. De hardware van laptops en inmiddels ook smartphones ontwikkelt zich meer evolutionair dan revolutionair. Het zijn bijna altijd detailverbeteringen; een iets snellere processor, een iets hogere resolutie, een extra camera, beter geluid … eigenlijk nooit baanbrekend en zelden een vereiste voor echt nieuwe functionaliteit. Het gevolg is dat steeds meer hardware van nu, zeker in het midden tot hoge segment, gewoon nog jaren mee kan. 

Minder toekomstbestendig? 

Omgekeerd verdwijnen er wel regelmatig opties. Bij de smartphones is het slot voor een sd-kaart bijna verleden tijd, net zoals bij laptops modellen met 8 GB werkgeheugen steeds minder worden aangeboden. 

Voor de smartphones betekent dit dat je bij aankoop al moet kiezen voor een model met voldoende opslag, tenzij je gegevens verplaatst naar cloudopslag. Bij de laptops was 16 GB werkgeheugen eigenlijk al tegelijk de standaard én de ondergrens, en is dat nog steeds. Meer is alleen nodig wanneer je echt zware toepassingen zoals virtuele machines gebruikt. Let dus vooral op de uitbreidbaarheid van het geheugen in de vorm van een vrije geheugenbank waar je een extra geheugenmodule in kunt zetten, in plaats van dat het geheugen dat erin zit moet worden vervangen. Voor opslag was en is een 512 GB ssd bijna altijd voldoende, ook omdat je er eenvoudig cloudopslag bij kunt gebruiken. 

Wat betreft processors is het lastiger. Hoewel ook hier de ontwikkeling minder stormachtig verloopt dan in het verleden, geldt nog steeds dat hoe meer rekenkracht je nu koopt, hoe langer de laptop zal kunnen meekomen. De belangrijkste features richting de toekomst zijn nu het aantal cores en threads. Hierop bezuinigen kan al snel verkeerd uitpakken, de processor is immers een van de belangrijkste factoren bij het bepalen of de hardware voldoet aan toekomstige updates én van de eventuele inruilwaarde.  

Maar ook het merk doet ertoe. Merken als Lenovo, HP of Dell staan goed aangeschreven en dat wordt gewaardeerd door de kopers. Het beste voorbeeld hiervan is Apple, ongekend duur in aanschaf, maar ook altijd een hoge inruilwaarde (en daardoor helaas weer duur als tweedehands).  

Repareerbaarheid 

Is een apparaat defect, dan lijkt vervangen de enige oplossing, maar anders dan vaak gedacht laten veel smartphones en laptops zich soms ook prima repareren. En zo duur als een nieuw apparaat is, zo goedkoop kan een reparatie zijn. Een component van enkele euro’s is soms al voldoende. Vaak is de prijs dan ook niet het probleem, maar de verkrijgbaarheid van het juiste onderdeel. Slechts weinig merken bieden inzicht in de losse componenten in hun apparaten of bieden die te koop aan. 

Online is er echter veel te koop, zeker bij de grotere internationale webshops. Gebruik daarbij het serienummer of productnummer dat op het onderdeel staat in de zoekopdracht. En behalve onderdelen is er ook veel informatie over de reparaties zelf te vinden. YouTube en het in reparatiebeschrijvingen gespecialiseerde iFixit zijn erg nuttig. En anders gewoon openmaken en kijken. Dat is in feite risicoloos, meer stuk dan stuk kan immers niet. 

Bescherm je spullen 

Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt ook voor smartphones en laptops; beide apparaten die we veel met ons meenemen. Onderweg in een tas is je apparaat doorgaans redelijk beschermd, maar steeds vaker nemen we onze spullen ook even snel mee onder de arm of in de hand. En tegen valpartijen zijn beide producten helaas maar matig bestand.

Voor elke smartphone zijn er echter allerlei screenprotectors en hoesjes. Voor laptops is het aanbod iets minder ruim, maar zeker hoezen voor bescherming onderweg zijn er wel. 

Duurzame smartphones 

Op het gebied van smartphones is de belangrijkste eerste keuze die voor een iPhone of een Android-toestel. Op dit moment verkoopt Apple de iPhone SE, 12, 13 en 14. Hiervan hebben de modellen in de 14-serie logischerwijze nog de langste software-ondersteuning, maar die zijn ook verreweg het duurste. De andere modellen zijn gunstiger geprijsd, terwijl eigenlijk alleen de tweede generatie SE verouderd aandoet. Met een releasedatum van april 2020 komt deze SE ook als eerste zonder updates te zitten. Maar met iOS 16 en mogelijk ook nog de volgende release is zelfs dit nog een prima bruikbaar toestel. 

Wil je toch liever een nieuwer model, overweeg dan een tweedehands. Maar koop in verband met je online veiligheid liever geen model waarvoor geen updates meer beschikbaar komen. De repareerbaarheid van tweedehands modellen is overigens zeer beperkt. 

Android-smartphone 

Er zijn vele aanbieders van Android-smartphones. Samsung is een grote aanbieder die zijn modellen onderverdeeld in de S-serie met de topmodellen en de A-serie met de instappers en middenklassers. Met vier jaar OS-updates en vijf jaar security-updates is het een minder duurzame keuze dan Apple. 

Voor tweedehands ben je bij Android-smartphones vooral overgeleverd aan directe koop bij particulieren. Dit betekent geen garantie en geen gedegen kwaliteitscontrole. Zolang dit ook in de prijs is terug te zien, kan het toch een goede, duurzame keuze zijn. Uitzondering is Fairphone dat minder verschillende modellen biedt, maar zelfs langere software-updates dan Apple biedt. Bovendien zijn Fairphones goed te repareren, scoren hoog op recycling en het merk biedt zelf tweedehands edities van het vorige model, de Fairphone 3/3+. 

Duurzame laptops 

Ook laptops voor de doorsnee consument kun je verdelen in twee groepen: Windows-laptops en MacBooks. 

Windows 10 en 11 zijn de courante versies van het besturingssysteem. Koop je nieuw, kies dan voor een model met Windows 11 en dus met een TPM 2.0-chip. We raden 16 GB werkgeheugen aan, alleen bij licht gebruik is 8 GB een optie. Bij veel laptops is het geheugen meestal niet uitbreidbaar. Het aantal leveranciers is enorm groot net als het aanbod. Generieke uitspraken zijn daardoor nauwelijks te doen, het is vooral kritisch afwegen. Koop je tweedehands en is er geen ssd maar een harde schijf aanwezig, houd dan rekening met een kortere accuduur. De repareerbaarheid verschilt per model, maar zeker de niet-topmodellen zijn vaak goed te openen en te repareren. 

De grote kracht van de laptops van Apple zit in de combinatie soft- en hardware. Het eigen macOS werkt naadloos samen met de hardware van de verschillende MacBooks. Apple biedt ook lang ondersteuning en updates. De prijs voor nieuwe modellen is echter extreem hoog. Toekomstgericht hebben modellen met een Apple M1/M2-processor de voorkeur. Zeker bij de MacBook Air-modellen komen nog veel Intel i5 en i7-processors voor. Er is wel een tweedehands aanbod, ook van Apple zelf, maar het prijsverschil met nieuw is niet heel groot. Desondanks kan een oudere MacBook een prima investering zijn. De repareerbaarheid is beperkt tot zeer beperkt. 

Conclusie 

Een systeem dat de consument helpt om een echt duurzame laptop of smartphone te kiezen, is er nog niet. Toch is het wel degelijk mogelijk een duurzamere keuze te maken. Door de keuze te laten bepalen door de te verwachten levensduur ben je in eerste instantie mogelijk iets duurder uit, maar kun je het apparaat veel langer blijven gebruiken. Al komt daar zeker bij smartphones de beschikbaarheid van updates als extra eis bij. 

Kijk voor een duurzame keuze ook altijd of tweedehands geen optie is. De besparing kan flink zijn en de iets hogere leeftijd hoeft geen belemmering te zijn om een smartphone of laptop nog jaren veilig te kunnen gebruiken. 

**Kopen? Leasen! **

Een alternatief voor zelf kopen is leasen. Het Nederlandse Swaptop verhuurt HP en Apple-laptops aan zowel particulieren als bedrijven. Voor een vast maandbedrag krijg je de beschikking over een laptop met levenslange service en garantie. Het abonnement is na drie maanden, maandelijks opzegbaar. 

Peter van Opstal, een van de oprichters van Swaptop: “In Nederland danken we ieder jaar ruim 50 miljoen apparaten af en dit aantal groeit jaarlijks met ruim 860.000 apparaten. Daar willen we iets aan doen. Ons businessmodel zorgt ervoor dat laptops veel langer meegaan zonder in te boeten op kwaliteit en snelheid. Bij terugkomst maken we ze technisch weer helemaal top, maar ook optisch door bijvoorbeeld het opnieuw spuiten van beschadigde kappen of het vervangen van complete behuizingen. Ook voorzien wij laptops van extra bescherming tegen optische schades; alles om de levensduur te verlengen, maar het product wel mooi en sexy te houden.” 

Meer informatie www.swaptop.nl