Zo werken Windows 10-apps straks op je Chromebook

© PXimport

Zo werken Windows 10-apps straks op je Chromebook

Geplaatst: 28 augustus 2020 - 02:06

Aangepast: 19 december 2023 - 05:45

Wesley Akkerman

In juli kondigde Google aan samenwerking aan met Parallels om Windows 10-apps op een apparaat met Chrome OS te laten draaien. In een interview met de redactie van The Verge heeft Google nu uitgelegd hoe dat er straks uit komt te zien. Zo werken Windows-apps dus straks óók op je Chromebook.

Parallels Desktop zal een volledige kopie van Windows 10 opstarten voor de initiële implementatie van de aankomende functie. De volledige versie van het besturingssysteem van Microsoft wordt dan in een Chrome OS-venster weergeven, net zoals dat bijvoorbeeld ook op een Mac gebeurt.

Het venster waarin Windows weergeven wordt, oogt precies hetzelfde als elke Android-app op het Chrome OS. Bovenin vind je rechts drie knoppen: minimaliseren, vergroten en afsluiten. Er is ook sprake van een diepe integratie tussen beide besturingssystemen. Wanneer je namelijk een programma opent op je Chrome OS die je normaal op Windows zou openen, dan wordt de virtuele omgeving direct opgestart en krijg je dus automatisch toegang tot Windows.

Echter, in de toekomst kan dit nog veranderen. Google heeft namelijk aangegeven dat je over een tijdje ook gewoon een Windows-app moet kunnen openen zonder daarvoor het systeem op te starten. Maar zover zijn we voorlopig nog niet.

Windows 10 op Chrome OS.

© PXimport

Windows op Chrome OS is voor de zakelijke gebruiker

Het is de bedoeling dat je Parallels Desktop aanschaft als bedrijf, want de functie is gericht op de zakelijke markt. De optie wordt straks aangeboden via het Chrome Enterprise Upgrade-programma. Ook dien je natuurlijk een geldige Windows-licentie te hebben.

Parallels is wel bedoeld voor echte power users. Je Chromebook moet van goeden huize komen en tenminste een Intel Core i5 of Intel Core i7 hebben. Mocht je Chromebook een ventilator hebben, dan heb je tenminste 8 GB aan werkgeheugen nodig. Heeft die geen fan, dan heb je 16 GB nodig.

Hoewel de uiteindelijke hardware-eisen nog vrijgegeven moeten worden, betekent dit wel dat de doorsnee gebruiker waarschijnlijk niets of weinig meekrijgt van Windows op Chrome OS. De hardware-eisen zoals ze nu zijn, zijn behoorlijk fors – en vaak kopen consumenten zo’n Chromebook omdat je voor een relatief laag bedrag een prima laptop in huis haalt.

Windows 10 op Chrome OS.

© PXimport

Met deze zet richt Google zich in elk geval op de zakelijke markt die overgaat van offline programma’s naar werken in de cloud. Het zijn bedrijven die dus in een soort tussenfase zitten: ze hebben nog wel enkele legacy apps nodig, maar werken voor de rest dus al helemaal online. En als de stap uiteindelijk gemaakt is, hebben ze prima hardware in huis waarmee dus volledig in de cloud gewerkt wordt.

Het is de bedoeling dat de optie later dit jaar gelanceerd wordt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten