© PXimport

Zo verwijder je dubbele bestanden

Computer accessoires

Geplaatst: 13 december 2019 - 04:02

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Martin Gijzemijter

Hoe georganiseerd je ook werkt, op den duur is het onvermijdelijk dat bepaalde bestanden op meerdere plekken op je harde schijf terechtkomen. Zonde van de ruimte. Gelukkig zijn er manieren om die dubbele bestanden eenvoudig te verwijderen, bijvoorbeeld met een programma als Duplicate Cleaner Free.

Downloaden

Voordat je dit programma downloadt, is het goed om te weten dat er twee versies zijn. Met de gratis versie kun je dubbele bestanden op je harde schijf eenvoudig opsporen en verwijderen. Wanneer je iets specifieker aan de slag wilt en bijvoorbeeld dubbele afbeeldingen en liedjes wilt verwijderen van je harde schijf, dan heb je de Pro-versie nodig. Deze kost krap 28 euro; je mag het programma wel eerst 14 dagen uitproberen en misschien kun je in die tijd de klus al wel klaren. Beide versies kun je hier downloaden. Voor dit artikel testen wij de gratis versie.

© PXimport

Scanlocatie instellen

Wanneer je het programma hebt gedownload, is het tijd om aan te geven waar je wilt zoeken. Dubbele bestanden zijn immers niet altijd erg: het kan zijn dat je een back-upmap hebt en de dubbele bestanden daarin graag wilt bewaren. Klik op het tabblad Scan Locatie. In het linkerdeelvenster zie je een lijst met beschikbare mappen. Navigeer naar de mappen die je wilt doorzoeken en klik op het pijltje naar rechts in het midden om deze toe te voegen aan de lijst. Zo kun je heel specifiek aangeven welke mappen doorzocht moeten worden. Voor elke map die je toevoegt kun je aangeven of de submappen daarvan ook doorzocht moeten worden.

© PXimport

Zoekcriteria

Tot slot moet je aangeven waar je het programma precies op wilt laten zoeken. De eenvoudigste modus is kiezen voor Dezelfde inhoud. In deze modus kan het dit programma niet schelen of de bestandsnaam anders is: als de inhoud hetzelfde is, wordt het als dubbel beschouwd. Klik je op Negeer inhoud, dan kun je allerlei criteria definiëren, zoals dubbele bestandsnaam, dezelfde bestandsextensie, dezelfde aanmaakdatum/tijd enzovoort. Onder het kopje Zoekfilters kun je nog extra filters opgeven, zodat bepaalde namen, extensies enzovoort buiten beschouwing worden gelaten. Wanneer je alles hebt ingevuld, klik je op Scan starten. Het zoeken duurt even; daarna zie je direct een lijst met resultaten en kun je bepalen wat je weg wilt gooien.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000