Zo tover je iedere HDTV om in een Smart TV

© PXimport

Zo tover je iedere HDTV om in een Smart TV

Computer accessoires

Geplaatst: 7 januari 2014 - 07:00

Aangepast: 24 november 2022 - 10:33

Redactie Computer!Totaal

Veel mensen zijn direct op HD overgegaan zodra er HDTV's op de markt kwamen. Deze 'early adopters' hebben vanaf het begin kunnen genieten van de voordelen van de HD-content. Helaas werden de oudere modellen snel ingehaald door slimmere producten.

Vroege HDTV's waren uitsluitend high definition televisies. Maar moderne HDTV's zijn in wezen all-in-one computers die apps kunnen draaien, het web op kunnen, spelletjes kunnen draaien, en allerlei andere coole dingen kunnen.

Als je een oudere HDTV hebt zonder enige "smart" functies en je kunt of wilt geen nieuwer model kopen, dan ben je misschien geïnteresseerd in deze vrij goedkope apparaten om "smart" functies aan je huidige televisie toe te voegen.

Cast away

Google's Chromecast HDMI dongle (35 Amerikaanse dollar) is een zeer betaalbare manier om handige functies aan een TV toe te voegen. Het voegt zelf geen smart functies aan een HDTV toe; maar nadat je de Chromecast app op een iOS of Android apparaat geïnstalleerd hebt, kun je content van ondersteunde streaming bronnen naar een HDTV versturen - Netflix, Hulu, YouTube, Pandora, Google Play Music & Movies, enzovoorts. Je kunt ook content vanuit je Google Chrome browser op een Mac of Windows systeem naar een Chromecast apparaat sturen, als je de gratis Google Cast plug-in hebt geïnstalleerd.

© PXimport

Om het in te stellen, plug het simpelweg in een beschikbare HDMI-poort op je TV en stop de stroomkabel van de Chromecast er in. De stroomkabel gebruikt een standaard micro-USB connector, dus je kunt waarschijnlijk zelfs de USB-poort van je TV gebruiken (als deze er een heeft) om je Chromecast van stroom te voorzien. Zo niet, dan kun je de standalone voeding gebruiken.

Selecteer de juiste HDMI input op je TV om te kijken wat de Chromecast laat zien, en draai de Chromecast app op je mobiele apparaat om de installatie te voltooien. De Chromecast zal wat informatie op het scherm laten zien waarmee je je moet identificeren om de Chrome app te kunnen benaderen, en dan zal de app een scan uitvoeren om het apparaat te vinden zodat je het voor je draadloze netwerk kunt configureren. Als dit klaar is kun je content naar je TV streamen door op de Chromecast knop te drukken in een ondersteunde app of browser.

Dongle

Op een niveau hoger dan simpele apparaten zoals de Google Chromecast, vind je Android gebaseerde HDMI-dongles zoals de Tronsmart CX-919 en de Measy 'U' productenlijn (U1A, U2A, enzovoorts). Deze apparaten kosten meestal zo tussen de 60 en de 100 dollar, afhankelijk van hun specificaties (krachtigere apparaten zijn duurder).

© PXimport

Deze dongles zijn voorzien van interne hardware vergelijkbaar met die van veel smartphones en tablets: Ze hebben ARM-gebaseerde SoCs gecombineerd met wat geheugen, flashopslag, en netwerkcontrollers, en ze draaien op het Android besturingssysteem. Plug het apparaat in een vrije HDMI-poort op een HDTV, zorg voor stroomvoorziening, en de dongle verandert je TV in een all-in-one computer die op Android draait.

Je zult een muis en toetsenbord in de dongle moeten pluggen (of de apparaten draadloos verbinden via Bluetooth) om de setup te kunnen voltooien en op iconen te klikken of tekst in te voeren. Zodra je klaar bent heb je toegang tot alles wat het web en de Google Play store te bieden hebben.

Andere opties in deze prijsklasse zijn diensten zoals Apple TV, Roku, en de Boxee Box, allemaal geweldige producten. Ze hebben echter toegang tot veel minder apps dan de Android-gebaseerde dongles, die vrijwel alles kunnen benaderen wat een mobiel Android apparaat kan benaderen.

Helemaal los gaan

Het verbinden van een Home Theater PC (HTPC) met je HDTV is ongetwijfeld de meest flexibele en krachtige manier om smart functies aan je televisie toe te voegen. Met een HTPC kun je verschillende besturingssystemen en HTPC front-ends draaien, en content via het web of via standalone applicaties zoals Netflix en Hulu benaderen. Voor al die extra flexibiliteit en kracht is echter een grotere investering nodig, en het gebruik van een HTPC is meestal onhandiger en ingewikkelder dan het gebruik van een toegewijde dongle of media streaming apparaat.

© PXimport

HTPC's zijn beschikbaar in allerlei soorten en maten, en met zeer uiteenlopende prijskaartjes. Doe-het-zelvers kunnen een HTPC naar wens configureren, maar bedrijven zoals Zotac en ASRock bieden ook kleinere systemen aan om in home theater omgevingen te gebruiken.

Het verbinden van een HTPC met een HDTV vereist gewoonlijk niets meer dan het inpluggen van een HDMI-kabel in een input op de TV; maar er is een grote verscheidenheid aan software, content portals, HTPC front-ends en spelers, waardoor we ze onmogelijk allemaal kunnen bespreken. XBMC en Plex zijn favorieten onder HTPC liefhebbers, maar er zijn ook hopen standalone apps beschikbaar. TechHive's HTPC showdown bespreking is een aanrader.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite TechHive.com, geschreven door Marco Chiappetta (@MarcoChiappetta). Het artikel wordt door Computer!Totaal gepubliceerd om je zo snel mogelijk van handige How To's, slimme tips en praktische oplossingen te voorzien. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regio gebonden zijn.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000