Zo kun je Cortana uitschakelen in Windows 10

© PXimport

Zo kun je Cortana uitschakelen in Windows 10

Computer accessoires

Geplaatst: 28 juli 2017 - 03:19

Aangepast: 14 december 2022 - 14:20

Chwhynny Overbeeke

In de Anniversary Update van Windows 10 heeft Microsoft de optie om Cortana uit te schakelen verwijderd. Hierdoor is het een stuk lastiger geworden om je computer te gebruiken zonder dat je her en der Cortana tegenkomt. Gelukkig kun je met een trucje Cortana uitschakelen. Hier lees je hoe.

Niet iedereen is blij met Cortana. De virtuele assistent roept nogal wat vragen omtrent privacy op, en sommige mensen zoeken liever gewoon lokaal op hun computer. Sinds de Anniversary Update van Windows 10 kun je Cortana niet meer zomaar aan- of uitzetten.

Je kunt Cortana wel eenvoudig onzichtbaar maken door met de rechtermuisknop op de taakbalk te klikken en Cortana > Verborgen te kiezen. Maar Cortana is dan nog wel gewoon actief op je pc. Als je op de Windows-toets drukt en begint te typen, krijg je nog steeds alle functionaliteit van Cortana voorgeschoteld.

Om alle functies van Cortana helemaal uit te schakelen, zodat je alleen nog lokaal kunt zoeken en alleen nog lokale systeemfuncties en dergelijke te zien krijgt, zul je zelf aan de slag moeten. De onderstaande tips zullen Cortana uitschakelen op alle Windows 10-gebruikersaccounts op de computer.

Cortana uitschakelen in Windows 10 Pro

Als je de Pro-versie van Windows 10 hebt, kun je de editor voor lokaal groepsbeleid gebruiken om Cortana uit te schakelen. Druk op de Windows-toets en typ gpedit. Selecteer in de zoekresultaten de optie Groepsbeleid bewerken.

Ga naar Computerconfiguratie > Beheersjablonen > Windows-onderdelen > Zoeken en zet onder Cortana toestaan de functie op Uitgeschakeld.

© PXimport

Cortana uitschakelen in Windows 10 Home

Als je de Home versie van Windows 10 hebt, zul je handmatig het register moeten aanpassen. Druk op de Windows-toets en typ regedit en open het zoekresultaat Register-editor.

Navigeer naar de sleutel HKEY_Local_Machine\Software\Policies\Microsoft\Windows\Windows Search. Als deze sleutel nog niet bestaat, moet je deze even aanmaken. Klik ergens in het rechterpaneel met je rechtermuisknop en kies Nieuw > DWORD. Maak de waarde AllowCortana aan en geef het de waarde 0.

Sluit de Register-editor af en start de computer opnieuw op. Je zult merken dat de zoekbalk nu alleen nog maar binnen Windows zal zoeken en dat alle Cortana-functies niet langer beschikbaar zijn.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000